Την κατάργηση της «τελευταίας κόκκινης γραμμής» για το ύψος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, απαίτησαν την Δευτέρα οι εκπρόσωποι της τρόικας από την κυβέρνηση, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της ΓΣΕΕ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, ζήτησαν την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία διαμορφώνει τις κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε οι μισθοί να διαμορφωθούν χαμηλότερα από τα 751,39 ευρώ (κατώτατος μισθός) ή τα 33,57 ευρώ (κατώτατο ημερομίσθιο).
Η απαίτηση αυτή έπεσε σαν βόμβα στο τραπέζι των συνομιλιών με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, καθώς μέχρι σήμερα ποτέ δεν είχε τεθεί ανάλογο ζήτημα, παρά μόνον θέμα κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Η Εθνικής Γενική σύμβαση αποτελούσε την «κόκκινη γραμμή», η οποία ήταν αποδεκτή απ’ όλους.
«Ξεκινήστε την διαδικασία συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να πεισθούν να μειωθούν τα κατώτατα όρια αμοιβών που προβλέπει η σύμβαση», πρότειναν οι δανειστές στον κ. Κουτρουμάνη και συμπλήρωσαν: «εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, προχωρήστε σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα». Δηλαδή με άλλα λόγια ζήτησαν την κατάργηση με νόμο της ΕΓΣΣΕ, η οποία αποτελεί προϊόν ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης, μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Ο υπουργός Εργασίας αντέδρασε, διατύπωσε έντονες επιφυλάξεις και χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη ως «τεράστια ανατροπή».
«Κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των εισφορών, των συντάξεων και των φόρων, ενώ θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των αμοιβών», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης.
Ο υπουργός απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στη τρόικα και επισήμανε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το άλλο θέμα που ετέθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης αφορά την επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις, που δεν λαμβάνουν μέρος στην διαπραγμάτευση. Η τρόικα ζήτησε να καταργηθεί, για τα επόμενα τρία έτη, η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων από το υπουργείο Εργασίας, ενώ ο κ. Κουτρουμάνης πρότεινε να ισχύει η επέκταση μόνο για τις συμβάσεις που δεν προβλέπουν αυξήσεις μισθών. Και στο θέμα αυτό δεν υπήρξε τελικώς συμφωνία.
Το μόνο θέμα, στο οποίο συμφώνησαν τα δύο μέρη, αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις και ειδικά τη δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών όταν τις υπογράφουν «Ενώσεις Προσώπων», οι οποίες εκπροσωπούν τα τρία πέμπτα των εργαζομένων στην συγκεκριμένη επιχείρηση.
Έντονη ήταν η πρώτη αντίδραση συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ στην αξίωση της τρόικας για κατάργηση των κατώτατων αμοιβών. «Έφθασαν στο έσχατο σημείο θράσους», τόνιζαν οι συνδικαλιστές και πρόσθεταν: «κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκχωρήσει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Περιγράφοντας μάλιστα τις διαθέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος σημείωναν προς την τρόικα: «Μολών λαβέ».
«Δεν σέβονται πλέον τίποτα, ούτε το Σύνταγμα, ούτε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας κ. Γ. Κωνσταντινόπουλος σημειώνοντας πως «η τρόικα δείχνει πλέον τις κυνικές της προθέσεις».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ένας στους τέσσερις Αμερικάνους έχει υποστεί ένοπλη επίθεση!
Η τρόικα ζητά κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας
Συντονιστές: Airetikos, Agrafos