• Το Γνωρίζατε;
  • Μόνο το 15% της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας, έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα!

Πόλεμος στην κινητή για τις άδειες

Συντονιστές: Argosxolos, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Πόλεμος στην κινητή για τις άδειες

Δημοσίευση από Agrafos »


Αναστάτωση προκάλεσε στα «αρχηγεία» των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας το κείμενο που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση την Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Εκεί που όλοι νόμιζαν ότι οι άδειες για το φάσμα στα 900 MHz που έχουν Vodafone και Wind και του οποίου η άδεια λήγει το 2012 θα ανανεώνονταν με απλές διαδικασίες και με ένα τίμημα που θα διαμορφωνόταν από έναν ειδικό σύμβουλο, η ρυθμιστική αρχή αποφάσισε να προτιμήσει τη λύση του ανοικτού διαγωνισμού!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά, υπάρχει κίνδυνος η Wind να μείνει ακόμη και χωρίς φάσμα στα 900 MHz και πρακτικά να μη μπορεί να λειτουργήσει ή ακόμη και να δούμε έναν νέο «παίκτη». Και σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες είναι βέβαιο ότι θα κληθούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο τίμημα, το οποίο μάλλον θα επιδεινώσει τα ήδη όχι και πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα τους.
Η αλήθεια είναι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπήρξε αντίστοιχη κίνηση για διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για φάσμα που είχε εκχωρηθεί πριν από 20 χρόνια. Παντού, οι άδειες 2G ανανεώθηκαν με ένα τίμημα που είχε διαμορφωθεί από πριν. Όμως, όπως εκτιμούν ορισμένοι, στην ΕΕΤΤ θεώρησαν σωστό να δείξουν στην κυβέρνηση ότι μπορούν να συνεισφέρουν με ένα σημαντικό ποσό στα δημόσια ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η ΕΕΤΤ θέλει να κάνει ανοικτό διαγωνισμό για το φάσμα 2x20 MHz που είχε δοθεί σε Vodafone και Wind το 1992 (2x10 MHz έκαστη) και οι άδειες γι’ αυτό λήγουν το 2012. Στα 900 MHz –που είναι η «καλή» περιοχή φάσματος» γιατί χρειάζονται λιγότερες κεραίες- υπάρχουν 3 ακόμη κομμάτια 2x5 MHz. Το ένα το έχει η Vodafone από το 2001, το άλλο η Cosmote και το τρίτο ο ...στρατός. Η Cosmote θα ήθελε να έχει ένα ακόμη 2x5 MHz κομμάτι, γιατί έτσι θα ήταν πιο σταθερό το δίκτυο της και θα προσέφερε καλύτερες υπηρεσίες. Και θα ήταν διατεθειμένη και να το πληρώσει. Αν ο στρατός μετακινηθεί, όπως συζητιέται, η Cosmote θα μπορούσε να πάρει το συγκεκριμένο φάσμα και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους άλλους δύο. Αν, όμως, δεν φύγει ο στρατός και γίνει ανοικτός διαγωνισμός, μήπως η Cosmote πάει να χτυπήσει φάσμα;
Σε αυτή την περίπτωση όλα είναι ανοικτά. Ιδίως από τη στιγμή που η ΕΕΤΤ προτείνει να σπάσει το φάσμα προς εκχώρηση στα δύο: οι δύο νυν πάροχοι, δηλαδή η Vodafone και η Wind να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία με κλειστές προσφορές για να πάρουν από ένα κομμάτι 2x5 MHz και τα άλλα 2 κομμάτια (2x5 MHz) να βγουν προς πώληση. Σε αυτή την περίπτωση αν η Cosmote πάρει και τα δύο ή πάρουν από ένα Vodafone και Cosmote, η Wind μένει μόνο με ένα 2x5 MHz στα 900 MHz και τα προβλήματα θα είναι πολλά. Η Vodafone είναι καλυμμένη γιατί έχει άλλο ένα κομμάτι 2x5 MHz στα 900 ΜΗz.
Το πρόβλημα είναι ότι η Wind δεν είναι και στην καλύτερη οικονομική κατάσταση για να χτυπήσει έναν διαγωνισμό απέναντι στην Cosmote. Χωρίς να σημαίνει ότι η τελευταία θα ήθελε να δώσει πολλά για να πάρει φάσμα. Δεν είναι καιρός για σπατάλες, ιδίως με τους Γερμανούς να ελέγχουν τα πάντα.
Πολλά, βέβαια, εξαρτώνται από το τίμημα. Και εδώ αρχίζει ένα ακόμη ενδιαφέρον κομμάτι. Γιατί η ΕΕΤΤ κάνει μία πρώτη πρόχειρη αποτίμηση με βάση μία έρευνα ιρλανδικής εταιρείας και βγάζει ότι η τιμή εκκίνησης θα πρέπει να είναι μεταξύ 60 και 90 εκατ. ευρώ για κάθε κομμάτι φάσματος 2x5 MHz. Δηλαδή, το συνολικό τίμημα θα είναι τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ. Πολλά λεφτά για περίοδο κρίσης, οπότε μάλλον θα υπάρξει πολλή γκρίνια από πλευράς παρόχων. Μάλιστα, η ΕΕΤΤ σκοπεύει να ζητήσει επιπλέον χρήματα προκειμένου να άρει τους τεχνολογικούς περιορισμούς για τη χρήση των συχνοτήτων στα 900 MHz και τα 1800 MHz. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα μπορούν σε αυτές τις περιοχές να δίνουν εκτός από 2G και 3G και να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα τους.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο έλευσης νέου «παίκτη», φαντάζει λίγο απίθανο ενδεχόμενο. Και αυτό γιατί πολύ απλά θα ήταν προτιμότερο για κάποιον επενδυτή να αγοράσει τη Wind τώρα παρά να ξεκινήσει από την αρχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε μία ώριμη αγορά. Αλλά, από την άλλη, ποτέ δεν μπορεί να είναι κάποιος βλεβαιος για οτιδήποτε...
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Τεχνολογία”