• Το Γνωρίζατε;
  • Η πανούκλα, ο λιμός, το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ο Μεσαίωνας οφείλονται στη διαστημική σκόνη ενός κομήτη που πέρασε κοντά από την γη, σύμφωνα με τον Μάικ Μπέιλ, αυθεντία παλαιό-οικολογίας!

Μέρκελ: Μαραθώνιος της Ευρώπης χωρίς ευρωομόλογο και ΕΚΤ

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Μέρκελ: Μαραθώνιος της Ευρώπης χωρίς ευρωομόλογο και ΕΚΤ

Δημοσίευση από Arxontas »


«Αδιανόητη» χαρακτήρισε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ την έκδοση ευρωομολόγου αν δεν έχει προηγηθεί η πλήρης δημοσιονομική σύγκλιση στην ευρωζώνη. Μιλώντας από το βήμα της γερμανικής Κάτω Βουλής (Bundestag) η Μέρκελ πρόσθεσε ότι τα ευρωομόλογα θα προκύψουν αβίαστα, μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες και εξήγησε ότι εκείνο που χρειάζεται για την ώρα η Ευρώπη είναι «δεσμευτικοί δημοσιονομικοί κανόνες».

Η καγκελάριος απέκλεισε επίσης την αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Τα καθήκοντα της ΕΚΤ είναι διαφορετικά από εκείνα της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) ή της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο καταστατικός ρόλος της Ευρωτράπεζας είναι να διασφαλίζει την σταθερότητα των τιμών και η αξιοπιστία της πρέπει να προστατευθεί», είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα ηγέτις.

Στο ερώτημα που ευλόγως ανακύπτει, πώς θα πορευθούν εν προκειμένω η ευρωζώνη και το ευρώ, πώς θα ξεπεράσουν δηλαδή την πρωτοφανή κρίση που απειλούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του, η Μέρκελ απάντησε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης «πρέπει να πράξουν με το EFSF ό,τι είναι δυνατόν να γίνει» και «να πάψουν να υποτιμούν τη δυνατότητα του Ταμείου Διάσωσης, αν θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης χρέους».

Εν κατακλείδι, η καγκελάριος από την ομιλία της στους εκπροσώπους του γερμανικού λαού φάνηκε πως παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και δεν έδειξε να συμμερίζεται την άποψη όσων προειδοποιούν ότι απαιτείται ταχεία «απάντηση» της Ευρώπης στις αγορές, διότι με την πάροδο του χρόνου η κρίση επιδεινώνεται. «Η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν μπορεί να επιλυθεί εν μία νυκτί», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ και εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις».

Η διαδικασία υπέρβασης της κρίσης «είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια», είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Και αφού επαίνεσε τα όσα περί «επανίδρυσης της Ευρώπης» είπε μιλώντας χθες το βράδυ στην Τουλόν ο Νικολά Σαρκοζί, η Μέρκελ παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες σε δηλώσεις που θα κάνει μετά από τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα με το γάλλο πρόεδρο, για να αποκρυσταλλώσουν την κοινή στάση που θα κρατήσουν στη σύνοδο κορυφής.

Οι γλαφυρότητες συνήθως απουσιάζουν από τις ομιλίες της γερμανίδας καγκελαρίου. Ωστόσο, τη φορά αυτή για να στηρίξει την πεποίθησή της για την ανάγκη παρατεταμένης και σκληρής προσπάθειας των κρατών-μελών προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής και οικονομικής σύγλισής τους με τη Γερμανία, παρομοίασε την προσπάθεια της Ευρώπης να ξεπεράσει την κρίση με την προσπάθεια που καταβάλλουν οι μαραθωνοδρόμοι για να τερματίσουν.

«Οι μαραθωνοδρόμοι λέγουν συχνά ότι ο Μαραθώνιος γίνεται ιδιαίτερα σκληρός και δύσκολος γύρω στο 35ο χιλιόμετρο. Αλλά σημειώνουν επίσης ότι μπορείς να αντέξεις τον αγώνα και να τερματίσεις, αν έχεις συνειδητοποιήσει από την εκκίνηση τη μεγαλοσύνη του στόχου που έχεις βάλει», είπε χαρακτηριστικά.

Επιστροφή στο “Διεθνή”