• Το Γνωρίζατε;
  • Στην Ιαπωνία αυτοί που αυτοκτονούν, είναι τριπλάσιοι από αυτούς που σκοτώνονται σε τροχαία!

Καταργούνται φοροαπαλλαγές

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Καταργούνται φοροαπαλλαγές

Δημοσίευση από Airetikos »


Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει για τα ετήσια εισοδήματα άνω των 30 χιλιάδων ευρώ να καταργήσει πλήρως τις εκπτώσεις φόρου για δαπάνες όπως ενοίκια, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής δίδακτρα και τόκοι στεγαστικών δανείων, ενώ αναμένεται να περιοριστούν σημαντικά για τα χαμηλότερα εισοδήματα, αναφέρει η εφημερίδα RealNews.

Εκτός από το εισόδημα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να περικοπούν και οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές και αγορές πρώτης κατοικίας, αλλά ακόμη και για Ι.Χ. σε ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων, όπως τρίτεκνοι και πολυτεκνοι.

Σημειώνεται ότι από το 2012 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα παρακρατείται από τους μισθωτούς σε μηνιαία βάση, ενώ θα κληθούν παράλληλα να καταβάλλουν σε λιγότερες δόσεις και την εισφορά που αναλογεί στα φετινά τους εισοδήματα.

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό σύστημα, σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, αναμένεται να υπαχθούν στο καθεστώς των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, αλλά και του πόθεν έσχες. Αυτό σημαίνει ότι θα συνυπολογιζονται η κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχουν, όπως ακίνητα, μετοχές και τραπεζικές καταθέσεις, ώστε να προκυπτει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.

Αλλαγές προβλέπονται και για τις ατομικές επιχειρήσεις, των οποίων τα καθαρά κέρδη θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με συντελεστή 20% από το πρώτο, όμως, ευρώ. Για τους αγρότες σχεδιάζεται να καταργηθεί η φορολόγησή τους με τεκμαρτό τρόπο, όπως ισχύει σήμερα, και να φορολογηθούν με λογιστικό τρόπο, δηλαδή έσοδα - έξοδα, κάτι που θα τους υποχρεώσει να τηρούν βιβλία και στοιχεία.

Στο μεταξύ, μειώνεται το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται για φορολογικές παραβάσεις, η αξία των οποίων πρόκειται να ενσωματωθεί στο τζίρο και στα φορολογικά κέρδη των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ώστε να πληρώνουν επιπλέον φόρο.

Επιστροφή στο “Οικονομία”