• Το Γνωρίζατε;
  • Η βασίλισσα Βικτωρία απαγόρευσε με νόμο την ομοφυλοφιλία των ανδρών, αλλά όχι και των γυναικών, διότι δεν πίστευε πως μπορεί να υπάρξει θηλυκή ομοφυλοφιλία. Αρα ο νόμος θα ήταν άχρηστος.

Ρομά. Από πού ήρθαν και πως ζουν

Συντονιστές: Airetikos, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Ρομά. Από πού ήρθαν και πως ζουν

Δημοσίευση από Agrafos »


Οι Ρομά έφτασαν στην Ευρώπη πριν από 1000 χρόνια προερχόμενοι από την Ινδία. Στην ουσία βέβαια ποτέ δεν έγιναν δεκτοί από τους Ευρωπαίους.
Οι πρώτοι Ρομά έγιναν σκλάβοι από τους Ευρωπαίους και κυρίως στις περιοχές της Ουγγαρία και της Ρουμανίας. Αργότερα στοχοποιήθηκαν από τους Ναζί οι οποίοι και προσπάθησαν να τους εξολοθρεύσουν. Μάλιστα κατάφεραν να σκοτώσουν από 25 ως 70% των Ρομά οι Ναζί σε διάφορες χώρες. Σήμερα ένας στους τρεις Ρομά είναι άνεργος και το 90% ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Πόσοι είναι οι Ρομά που ζουν στην Ευρώπη;
Υπολογίζονται ότι είναι 10 ως 12 εκατομμύρια, πράγμα που τους κάνει τη μεγαλύτερη μειονότητα στη γηραιά ήπειρο. Οι περισσότεροι ζουν στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.

Ποια είναι η γλώσσα τους;
Η γλώσσα τους ονομάζεται ROMANI και περιλαμβάνει πολλούς διαλέκτους. Οι περισσότερες λέξεις δεν υπάρχουν πουθανά γραμμένες.

Ποια είναι η θρησκεία τους;
Μερικοί είναι Χριστιανοί και μερικοί Μουσουλμάνοι..

Γιατί αποκαλούνται «γύφτοι»;
Όταν πρωτοήρθαν στην Ευρώπη ανάμεσα στο 8ο και 10ο αιώνα μ.Χ οι Ευρωπαίοι νόμιζαν ότι ήρθαν από την Αίγυπτο. Πολλοί Ρομά θεωρούν τον όρο «γύφτοι» προσβλητικό.

Γιατί πολλοί Ρομά γίνονται νομάδες;
Ο πιθανός λόγος είναι γιατί οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν τους αποδέχτηκαν με αποτέλεσμα κανείς να μη τους θέλει στην περιοχή του. Πολλοί το έχουν «στο αίμα τους» αν και τα τελευταία χρόνια λίγοι πλέον μετακινούνται διαρκώς.

Στον χάρτη φαίνεται πότε ήρθαν οι Ρομά σε κάθε χώρα και ποιος είναι ο πληθυσμός τους (%).
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Κοινωνία”