• Το Γνωρίζατε;
  • Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι 57,8 βαθμοί Κελσίου. Μάλιστα, σημειώθηκε δύο φορές: στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922, στην Αλ Αζίζια της Λιβύης, και στις 11 Αυγούστου του 1933, στο Σεν Λούις του Μεξικού.

Κωνσταντινούπολη: Δακρυγόνα και συλλήψεις διαδηλωτών

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Κωνσταντινούπολη: Δακρυγόνα και συλλήψεις διαδηλωτών

Δημοσίευση από Agrafos »


Σε χρήση δακρυγόνων, ρίψεις με αντλίες νερού αλλά και σε συλλήψεις προχώρησαν το απόγευμα του Σαββάτου οι δυνάμεις ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ, με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν με αφορμή τα έργα στο πάρκο Γκεζί και εξελίχθηκαν σε εξέγερση κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε δρόμους κοντά στην πλατεία Ταξίμ, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση, τους απώθησαν. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 25.000 αστυνομικοί ήταν σε επιφυλακή.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στην πλατεία.

Όπως μετέδωσε η αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet, ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τουλάχιστον δύο παιδιά συνελήφθησαν γιατί κατά τις αρχές πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk μετέδωσε επίσης ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για τραυματίες.

Επεισόδια ξέσπασαν και στην Άγκυρα, όταν η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει συγκέντρωση στην πλατεία Κιζιλάι.

Νωρίτερα το Σάββατο ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι όσοι επιχειρήσουν να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ θα συλλαμβάνονται.

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε την Ταξίμ, όπως είχατε κάνει πέρυσι επειδή οφείλετε να σεβαστείτε τον νόμο. Αν το κάνετε, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του» δήλωσε το Σάββατο ο Ερντογάν.

«Αν πάτε εκεί, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο» πρόσθεσε, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του. «Απευθύνω έκκληση στον λαό μου. Μην επιτρέψετε να σας ξεγελάσουν. Αυτή δεν είναι μια οικολογική εκστρατεία, δεν υπάρχει καμία ειλικρίνεια σε αυτό» επέμεινε.

Δύο παιδιά συνέλαβε ο αστυνομικός διευθυντής της περιφέρειας γύρω από την Ταξίμ

Δύο παιδιά συνέλαβε από τον... γιακά ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής της περιφέρειας γύρω από την Ταξίμ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του Σαββάτου. Συνολικά συνελήφθησαν περίπου 120 διαδηλωτές στην «επέτειο» της εξέγερσης εναντίον του Ερντογάν.

Η προσέλευση των διαδηλωτών δεν έφτασε την πλημμύρα χιλιάδων που είχαν κατακλύσει τους δρόμους πέρυσι, αλλά οι αρχές είχαν αποκλείσει από νωρίς την πλατεία και απέδειξαν και στην πράξη την πρόθεσή τους για «σκληρή απάντηση» απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο αστυνομικός διευθυντής του Μπέιογλου (του διαμερίσματος της Κωνσταντινούπολης στο οποίο βρίσκεται η Ταξίμ και η Λεωφόρος του Πέραν) έπεσε στη «μάχη» με τους διαδηλωτές και συνέλαβε δύο παιδιά.

Οι δύο «ταραξίες», τους οποίους ο αστυνομικός διευθυντής Ουνάλ Αλτινέρ έπιασε από το γιακά, βρίσκονταν μπροστά από τα γραφεία του κόμματος του Ερντογάν, ψηλά στη Λεωφόρο του Πέραν.

Σύλληψη σε ζωντανή σύνδεση

Ενδεικτική των προθέσεων των τουρκικών αρχών ήταν η ολιγόωρη σύλληψη το μεσημέρι του Σαββάτου των μελών της δημοσιογραφικής ομάδας του CNN και μάλιστα την ώρα της απευθείας σύνδεσης από την πλατεία Ταξίμ.

Εικόνες που ελήφθησαν από το CNN δείχνουν τον ανταποκριτή του στην Τουρκία Ίαν Ουότσον να μιλάει απευθείας στην κάμερα από την πλατεία Ταξίμ μπροστά από δεκάδες ένστολους και ντυμένους με πολιτικά αξιωματικούς που έχουν αναπτυχθεί εκεί για να κρατήσουν μακριά από την πλατεία τους διαδηλωτές.

Οι εικόνες δείχνουν έναν αξιωματικό με πολιτικά να πλησιάζει τον Ουάτσον την ώρα που ένας άλλος κινείται για να καλύψει τον φακό της κάμερας με το σώμα του. Στην συνέχεια ο Ουότσον δείχνει την δημοσιογραφική του διαπίστευση και η ομάδα απομακρύνεται από εκεί.

Ο Ουότσον, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου μισή ώρα, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε με το γόνατο στους γλουτούς.

Ολιγόωρη κράτηση δημοσιογράφων

Θέλοντας πιθανότατα να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες να μην διαδηλώσουν, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας του CNN και μάλιστα την ώρα της απευθείας σύνδεσης από την πλατεία Ταξίμ.


Εικόνες που ελήφθησαν από το CNN δείχνουν τον ανταποκριτή του στην Τουρκία Ίβαν Ουότσον να μιλάει απευθείας στην κάμερα από την πλατεία Ταξίμ μπροστά από δεκάδες ένστολους και ντυμένους με πολιτικά αξιωματικούς που έχουν αναπτυχθεί εκεί για να κρατήσουν μακριά από την πλατεία τους διαδηλωτές.

Οι εικόνες δείχνουν έναν αξιωματικό με πολιτικά να πλησιάζει τον Ουάτσον την ώρα που ένας άλλος κινείται για να καλύψει τον φακό της κάμερας με το σώμα του. Στην συνέχεια ο Ουότσον δείχνει την δημοσιογραφική του διαπίστευση και η ομάδα απομακρύνεται από εκεί.

Ο Ουότσον, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου μισή ώρα, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε με το γόνατο στους γλουτούς.

Οι διαδηλώσεις του 2013

Οι περσινές κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου του 2013 από λίγους οικολόγους που αντιδρούσαν στην καταστροφή του μικρού πάρκου Γκεζί, το οποίο δεσπόζει της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης Ερντογάν.
Για την καταστολή των διαδηλώσεων οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πρωτοφανή βία που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ ανθρώπων, τον τραυματισμό χιλιάδων, αλλά και χιλιάδες συλλήψεις.

Η σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης στις διαδηλώσεις εξέθεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εξωτερικό και ξέθαψε το «τσεκούρι του πολέμου» στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Εντούτοις, ο τούρκος πρωθυπουργός βγήκε όρθιος, με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα να αποδεικνύουν την απήχηση που διατηρεί το ΑΚΡ εν όψει και της ανάδειξης του νέου προέδρου.

Τμήμα της τουρκικής κοινωνίας όμως παραμένει εχθρικό απέναντί του και η ένταση αναζωπυρώνεται με κάθε ευκαιρία -οι οποίες δυστυχώς δεν λείπουν.

Ο θάνατος προ μηνών του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν είχε πυροδοτήσει νέο κύμα διαδηλώσεων και επεισοδίων, ενώ η οργή για την πρόσφατη πολύνεκρη τραγωδία στο ορυχείο στη Σόμα έβαλε ξανά στο στόχαστρό της τον πρωθυπουργό.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”