• Το Γνωρίζατε;
  • Κατά τη συντήρηση του Ηρωδείου το 2006, οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν 27 κιλά τσίχλες, που ήταν κολλημένες στα μαρμάρινα καθίσματα των διαζωμάτων, ακόμη και στις σειρές των επισήμων!

Χρήμα για τις επιχειρήσεις της νότιας Ευρώπης

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Χρήμα για τις επιχειρήσεις της νότιας Ευρώπης

Δημοσίευση από Agrafos »


Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της ΕΚΤ είναι να τροφοδοτήσει με πιστώσεις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αποσκοπώντας στην αναθέρμανση της οικονομίας. Το διευθυντήριο της «ευρωτράπεζας» προσδοκά ότι με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει ο κατήφορος των τιμών, που τροφοδοτεί τον φόβο του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη.

Το διευθυντήριο θα εγκρίνει την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου, που σήμερα ανέρχεται στο 0,25%, στο 0,15% ή 0,10%. Μάλιστα για τις τράπεζες εκείνες που «παρκάρουν» τα χρήματα τους στην ΕΚΤ, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο.

Ηγετικά στελέχη της ΕΚΤ προβλέπουν στους σχεδιασμούς την εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε χώρες της νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νοτιοευρωπαϊκές τράπεζες θα διασφαλίσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, εφόσον δεσμευθούν ότι θα προωθήσουν τις πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το εύρος του προγράμματος θα κινείται στα 40 δισ. ευρώ. ʼλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 30 δισ. ευρώ. Κατά την πρώτη και δοκιμαστική φάση της εφαρμογής του, το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα προβλέπει τη διάθεση μικρότερων ποσών στις τράπεζες προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιδράσεις του. Εάν η εμπειρία είναι θετική, θα διατεθεί και το υπόλοιπο ποσό. Από το εν λόγω πρόγραμμα της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον Νότο δεν αποκλείονται οι τράπεζες άλλων χωρών. Ωστόσο, στον Βορρά το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, με δεδομένο ότι εκεί η ρευστότητα είναι υψηλή. Αντίθετα, στην Ισπανία το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς η μία στις τέσσερις ισπανικές τράπεζες αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης και στην Πορτογαλία, η μία στις τρεις. Και όπως έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, «η πιστωτική στενότητα φρενάρει την ανάκαμψη της οικονομίας στις προβληματικές χώρες».
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”