• Το Γνωρίζατε;
  • Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο Κλιντ Ίστγουντ και ο Χάρισον Φορντ είναι οι τρεις άνθρωποι που έχουν ήδη αγοράσει οικόπεδα στο φεγγάρι.

Μύλος με την ανάδειξη προέδρου της Κομισιόν

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Μύλος με την ανάδειξη προέδρου της Κομισιόν

Δημοσίευση από Agrafos »


Εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους της Ευρωβουλής σχετικά με το ζήτημα της διαδοχής του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις πολιτικές ομάδες να πιέζουν να δοθεί διερευνητική εντολή στον υποψήφιο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο τον πρότεινε κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις ευρωεκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες οι συνυποψήφιοι του κ. Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, δηλαδή ο σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς, ο φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφσαντ και ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συζητήσουν για τις επόμενες κινήσεις τους, αλλά και να υπενθυμίσουν την προεκλογική θέση τους.

Οι τρεις υποψήφιοι μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχαν συμφωνήσει πριν τις εκλογές ότι ο υποψήφιος του ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος που θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις Ευρωεκλογές θα έχει και τον πρώτο λόγο για την προεδρία της Κομισιόν. Μάλιστα, στις 26 Μαΐου, την επόμενη των ευρωεκλογών οι πολιτικές ομάδες έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ζητώντας να δοθεί διερευνητική εντολή στον κ. Γιούνκερ, προκειμένου να αναζητήσει τις απαραίτητες πλειοψηφίες για την εκλογή του, τόσο μεταξύ των ευρωβουλευτών όσο και των ηγετών των κρατών μελών.

Οι τέσσερεις υποψήφιοι προειδοποίησαν τα κράτη μέλη ότι η Ευρωβουλή δεν πρόκειται να εγκρίνει εξωτερικό υποψήφιο, που δεν θα προτείνεται από τις πολιτικές ομάδες. Τη θέση αυτή υπενθύμισε το Σάββατο και ο Πρόεδρος ου ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Γιούνκερ πρέπει να πάρει τη διερευνητική εντολή.

Το πρόβλημα με την εκλογή του κ. Γιούνκερ έχει να κάνει με την κατηγορηματική άρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να συναινέσει στον ορισμό του με το επιχείρημα ότι είναι υπέρμετρα ευρωπαϊστής. Η Συνθήκη προβλέπει την εκλογή του Προέδρου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία και την Ευρωβουλή με απόλυτη πλειοψηφία. Η θητεία του κ. Μπαρόζο ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”