• Το Γνωρίζατε;
  • Οι «σαπουνόπερες» ονομάστηκαν έτσι από τα απορρυπαντικά που είχαν αρχικώς ως χορηγούς αυτές οι καθημερινές τηλεοπτικές σειρές.

Γερά να εξαφανίσουμε και αυτό το είδος !

Συντονιστές: Airetikos, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Γερά να εξαφανίσουμε και αυτό το είδος !

Δημοσίευση από Agrafos »


Τίθεται σε ισχύ μια νέα διεθνής συμφωνία για την προστασία των καρχαριών καθώς τα τελευταία χρόνια πολλά είδη του απειλούνται με εξαφάνιση. Ένας από τους λόγους, το λεγόμενο shark finning.

Kάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από επιθέσεις καρχαρία μόλις πέντε περίπου άνθρωποι και αυτό, περισσότερο, από σύμπτωση καθώς στο κυνήγι του για τροφή ο καρχαρίας μπερδεύει τον άνθρωπο συχνά με τις φώκιες.

Δεδομένου ότι πλέον απειλείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη με εξαφάνιση, ο καρχαρίας συγκαταλέγεται ήδη από το 2004 στην κόκκινη λίστα του διεθνούς συμφώνου για την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών. Αυτό είναι τρομακτικό και οφείλεται στην αλόγιστη αλιεία και στο γεγονός ότι χρειάζεται περί τα 22 χρόνια για να φτάσει στο στάδιο της γονιμότητας.

Σημαντική αύξηση καταγράφει τα τελευταία χρόνια η ζήτηση των πτερυγίων του καρχαρία που σε αρκετές χώρες, όπως στην Κίνα και την Ιαπωνία, θεωρείται «λιχουδιά». Αυτό έχει οδηγήσει δυστυχώς στην πρακτική του shark finning: να αφαιρούνται δηλαδή τα πολύτιμα πτερύγια των καρχαριών και το υπόλοιπο, λιγότερο πολύτιμο μέρος του να καταλήγει και πάλι στη θάλασσα. Οι καρχαρίες όμως εξακολουθούν να ζουν και έχουν έναν ιδιαίτερα επώδυνο θάνατο που κρατά αρκετές μέρες καθώς χωρίς τα πτερύγιά τους δεν μπορούν πλέον να μετακινηθούν.

Από την Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014, τίθεται σε ισχύ μια νέα διεθνής συμφωνία για την προστασία των καρχαριών. Η ελεγχόμενη αλίευση των ειδών που περιλαμβάνονται στη λίστα εξακολουθεί να επιτρέπεται. Ωστόσο για τα προστατευόμενα είδη ισχύουν πλέον κάποιοι περιορισμοί: οι χώρες που τα εξάγουν θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι οι καρχαρίες προέρχονται από μέρη όπου δεν κινδυνεύει ο πληθυσμός τους.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Κοινωνία”