• Το Γνωρίζατε;
  • Οι HΠA αγόρασαν την Aλάσκα από την Ρωσία προς 2,5 δεκάρες το στρέμμα και το Μανχάταν από τους Ινδιάνους με 24 δολάρια.

Γάλα: όχι μόνο δε προστατεύει αλλά ευθύνεται και για πρόωρους θανάτους

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Γάλα: όχι μόνο δε προστατεύει αλλά ευθύνεται και για πρόωρους θανάτους

Δημοσίευση από Agrafos »


Η Σουηδία επί πολλές δεκαετίες διαφήμιζε και κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες ημερησίως γάλα. Έπιναν στα γεύματα το γάλα σαν νερό, όλες οι ηλικίες. Για να αποδειχτεί στην πορεία, ότι όχι μόνον δεν σημειώνονταν βελτίωση στην ενίσχυση των οστών, για την οποία συστήνονταν, παρά αντίθετα χειροτέρευση και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αντί για την προληπτική προστασία κατά των καταγμάτων πού υποτίθεται πως το άφθονο γάλα θα παρείχε, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουψάλας βρίσκουν τώρα ότι αυξάνει το ρίσκο ακόμη και πρόωρων θανάτων.

Στην έρευνα μετείχαν 110.000 ενήλικες γυναίκες και άνδρες τριών νομών, απαντώντας σε εκτεταμένο λεπτομερές ερωτηματολόγιο περί υγείας και διατροφής. Στο ίδιο ερωτηματολόγιο απαντούν ξανά μετά την πάροδο οκταετίας. Εξετάστηκε επιπλέον η εξέλιξη της υγείας των ίδιων γυναικών επί 20ετία, για να αποδειχθεί ότι εκείνες που έπιναν 3 ως 4 ποτήρια γάλα την ημέρα διέτρεχαν τον κίνδυνο περισσότερων καταγμάτων, απ ότι όσες περιορίζονταν στο ένα μόνο ποτήρι γάλα την ημέρα.

Η συχνότητα των καταγμάτων απεναντίας στο ανδρικό φύλο, ανεξαρτήτως αν έπιναν πολύ ή λιγότερο την ημέρα γάλα, ήταν σχεδόν η ίδια. Η περίπτωση της ανδρικής κατανάλωσης γάλακτος όμως μελετήθηκε προς το παρόν μόνον 11 χρόνια.

Αυτό που κυρίως προβληματίζει τούς σουηδούς ερευνητές είναι η συσχέτιση υπερβολικής κατανάλωσης γάλακτος και πρόωρης θνησιμότητας, όπως και η διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα. Οι γυναίκες που έπιναν το λιγότερο τρία ποτήρια γάλα την ημέρα έδειξαν υπερδιπλάσια θνησιμότητα από εκείνες πού περιορίζονταν στο ένα ποτήρι γάλα. Μεγάλη κατανάλωση σε γιαούρτι και τυρί δεν είχε τον ίδιο συσχετισμό με αυξημένη θνησιμότητα. Περιορισμένες σε αριθμό αιματολογικές εξετάσεις ατόμων που έπιναν πολύ γάλα και ανδρών και γυναικών έδειχναν πυκνότητα ουσιών που προκαλούν φλογώσεις και οξειδωτικό στρες. Παρόμοια τεστ σε άτομα που καταναλώνουν άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσότητα όπως γιαούρτι δεν είχαν αντίστοιχη αύξηση των προαναφερθέντων ουσιών.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Υγεία”