• Το Γνωρίζατε;
  • Ο αναπτήρας εφευρέθηκε πριν από τα σπίρτα.

Fitch: Υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Fitch: Υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας

Δημοσίευση από Agrafos »


Σε υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διαμορφώνοντας το outlook σε αρνητικό, από σταθερό προηγουμένως. Παράλληλα, διατηρεί την αξιολόγηση του «Β».

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, η αναθεώρηση των προοπτικών της Ελλάδας αντανακλά τους υψηλούς κινδύνους της πολιτικής αβεβαιότητας κατά την τρέχουσα περίοδο, επηρεάζοντας την πρόσβαση της χώρας στην αγορά, η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει για μερικούς μήνες.

Ωστόσο, o Fitch δεν θεωρεί ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα διαρκέσει για μήνες, καθώς μια συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας παραμένει πιθανή, αφού υπάρχουν ισχυρά κίνητρα και στις δύο πλευρές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Fitch εκτιμά ότι η συμφωνία μεταξύ μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είναι η πιο πιθανή έκβαση. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των προτάσεων πολιτικής και των δύο πλευρών, γεγονός που θα καταστήσει τις διαπραγματεύσεις περισσότερο περίπλοκες.

Παρατηρείται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει την πολιτική του στάση από το 2012. Πλέον υποστηρίζει την παραμονή στην Ευρωζώνη και έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού και να τιμήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές. Ωστόσο, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πιθανότατα θα “παγώσει”, ενώ δεν αποκλείονται αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα.

Ένας νέος γύρος γενικών εκλογών το 2015 δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά δεν αποτελεί βασικό σενάριο για τη Fitch. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδεινώσουν τις τριβές μεταξύ και εντός των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση ενός αδύναμου κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε ένα δυσμενές σενάριο, η παρατεταμένη πολιτική αναταραχή, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης, θα προκαλούσε σοβαρούς τριγμούς στις ταμειακές ροές από το καλοκαίρι. Οι αυστηρότεροι όροι ρευστότητας στην οικονομία θα έθετε σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, στα θετικά της πορείας της ελληνικής οικονομίας, η Fitch κατατάσσει την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2014, η οποία επιβεβαιώνει την αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια.
Ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία αναπτύχθηκε το 2014 κατά 0,5%, με τον ρυθμό να αυξάνεται το 2915 στο 1,5%. Συνεχίζεται επίσης και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”