• Το Γνωρίζατε;
  • Το 1800, στην Αγγλία, όποιος επιχειρούσε ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει καταδικαζόταν σε θανατική ποινή!

Τι αλλάζει σε βουλευτικές έδρες και σταυρούς ανά εκλογική περιφέρεια

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Τι αλλάζει σε βουλευτικές έδρες και σταυρούς ανά εκλογική περιφέρεια

Δημοσίευση από Agrafos »


Οι αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια, καθώς και οι αλλαγές στους τρόπους χρηματοδότησης των πολιτών κομμάτων και τον έλεγχο των οικονομικών τους κοινοποιούνται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που εστάλη στα πολιτικά κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην κατανομή των εδρών, αυξάνονται κατά τρεις στην εκλογική περιφέρεια Νομού Αττικής (από 12 σε 15 έδρες), κατά δύο στη Β' Αθηνών (από 42 σε 44 έδρες), ενώ κατά μια έδρα αυξάνονται στην Α' Πειραιώς (από 5 σε 6 έδρες), τη Θεσπρωτία (από 1 σε 2 έδρες), στη Μαγνησία (από 5 σε 6 έδρες) και στις Κυκλάδες (από 3 σε 4 έδρες).

Κατά τρεις μειώνονται οι έδρες στην Α' Αθηνών (από 17 σε 14 έδρες), ενώ κατά μια μειώνονται οι έδρες στην Αχαΐα (από 9 σε 8 έδρες), στην Αιτωλοακαρνανία (από 8 σε 7 έδρες), στη Βοιωτία (από 4 σε 3 έδρες), Καρδίτσας (από 5 σε 4 έδρες), Σέρρες (από 7 σε 6 έδρες) και Τρίκαλα (από 5 σε 4 έδρες).

Στις εκλογικές περιφέρειες με 1-3 έδρες, οι εκλογείς βάζουν ένα σταυρό προτίμησης. Στις εκλογικές περιφέρειες με 4-7 έδρες, οι εκλογείς βάζουν από δύο σταυρούς προτίμησης. Στις εκλογικές περιφέρειες με 8-12 έδρες βάζουν τρεις σταυρούς προτίμησης. Στις εκλογικές περιφέρειες με 13 και άνω έδρες βάζουν 4 σταυρούς προτίμησης.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, λόγω αδυναμίας συγκρότησης της Επιτροπής Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, το υπουργείο Εσωτερικών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενέκρινε παράταση λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου σύμφωνα με την προηγούμενο Ν.3023/2002. Συγχρόνως, καταργήθηκαν οι Τοπικές Επιτροπές Ελέγχου Εκλογικών Παραβάσεων που συγκροτούνταν στην έδρα κάθε Περιφέρειας.

Όλα τα έσοδα των πολιτικών κομμάτων καταλήγουν υποχρεωτικά σε έναν από τους τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρεί κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα.

Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών διακινούνται μέσω μόνο ενός τραπεζικού λογαριασμού. Είναι υποχρεωτική η έκδοση απόδειξης είσπραξης για κάθε ιδιωτική χρηματοδότηση έως 1.500 ευρώ σε πολιτικό κόμμα και έως 500 ευρώ σε υποψήφιο βουλευτή. Η ιδιωτική χρηματοδότηση από το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ για πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό και τα 5.000 ευρώ για υποψήφιο βουλευτή.

Τα κουπόνια πρέπει να είναι ονομαστικοποιημένα, με υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ ή του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας. Απαγορεύεται η χορήγηση εισιτηρίων και η ναύλωση μεταφορικών μέσων από κόμματα και υποψηφίους.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Πολιτική”