• Το Γνωρίζατε;
  • Ο Τόμας Έντισον, ο εφευρέτης της ηλεκτρικής λάμπας, φοβόταν το σκοτάδι!

Δημοψήφισμα για τον τρόπο εξόδου από την κρίση ζητάει ο Γ. Παπανδρέου

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Δημοψήφισμα για τον τρόπο εξόδου από την κρίση ζητάει ο Γ. Παπανδρέου

Δημοσίευση από Agrafos »


Τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου να επικυρώσει ο λαός τη συμφωνία της επόμενης κυβέρνησης με τους εταίρους για το χρέος, προτάσσει στην καμπάνια του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στη διακαναλική συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, επισήμανε ότι η λύση για το χρέος πρέπει να έχει «έχει την υπογραφή του ελληνικού λαού» η οποία θα αποτελέσει και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών μας και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί τις εκλογές δημοψήφισμα.

Ο κ. Παπανδρέου αιτιολόγησε την πρόταση του με τρεις λόγους. Το δημοψήφισμα είπε είναι το πιο ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης, εγγυάται ότι καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει μέτρα και πολιτικές που αποτελούν νέα βάρη ή αποσταθεροποιούν την χώρα -δηλαδή, θα ελέγχεται η όποια κυβέρνηση σχηματισθεί - θα αποτελέσει συμβόλαιο και εγγύηση μεταξύ του ελληνικού λαού και των λαών της ΕΕ. Μια ισχυρή δέσμευση ότι ο λαός και θέλει και μπορεί να εγγυηθεί τις αλλαγές ώστε να επέλθει μια συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, για ανάσχεση της λιτότητας και για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ανακαλώντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 2011, σημείωσε ότι όταν δημοψήφισμα, ανατράπηκε. «Δεν ήταν μια προσωπική ανατροπή. Ήταν μια ήττα της δημοκρατίας. Ηττήθηκε η Δημοκρατία γιατί είχε απέναντί της τη συντηρητική Ευρώπη, που φοβάται να δώσει τον λόγο στους πολίτες. Ηττήθηκε η δημοκρατία από εγχώρια συμφέροντα και κατεστημένα, που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην Ελλάδα», είπε.

Αποκάλυψε ότι τότε είχε απαντήσει στον Νικολά Σαρκοζί που επέμενε ότι οι αγορές θα αγριέψουν με το δημοψήφισμα, ότι οι αγορές θα αγριέψουν αν δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και δεν θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε χωρίς την εμπιστοσύνη του λαού που είναι σταθεροποιητικός παράγοντας.

«Ήταν λάθος να μην επιμείνω στο δημοψήφισμα τότε. Θα έπρεπε να είχα βρει τρόπο να περάσει», πρόσθεσε και είπε ότι έλαβε αυτή την απόφαση γιατί αν δεν περνούσε η πρόταση από τη Βουλή η χώρα θα πήγανε αναγκαστικά σε εκλογές και θα κινδύνευε η συμφωνία των Βρυξελλών, το κούρεμα του χρέους και το δάνειο. «Επέλεξα να γίνει ομαλά το πέρασμα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφάρμοζε τη συμφωνία των Βρυξελλών και η οποία δυστυχώς δεν ακολούθησε τις αλλαγές που είχαμε δρομολογήσει», σημείωσε.

Επέλεξα να μείνω στα μετόπισθεν δίνοντας την ευκαιρία σε άλλους να δοκιμαστούν, πρόσθεσε. Σχετικά με την αποχώρηση του και από την προεδρεία του ΠαΣοΚ τον Μάρτιο του 2012, είπε ότι ήταν μια προσωπική απόφαση. «Αν το ξανασκεφτόμουν πιθανώς θα έπρεπε να δώσω ο ίδιος τη μάχη των εκλογών», δήλωσε.

«Σήμερα η ΝΔ, ο κ. Σαμαράς και ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας, τάζουν την ομαλή έξοδο από την κρίση. Τάζουν σκληρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ, τάζουν λύση στο υπερχρεωμένο κράτος, τάζουν ότι ήδη ξέρουν και μπορούν να μας πάνε σε έναν εύκολο δρόμο προς την ευημερία. Στα όσα λένε λείπει ένας βασικός παράγοντας. Ο ελληνικός λαός» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Σε ερώτηση για το εάν οι εκλογές αποτελούν από μόνες τους δημοψήφισμα, απάντησε ότι κατά την άποψη του δεν αποτελούν δημοψήφισμα επειδή στις εκλογές ψηφίζουμε κόμματα, αξιολογούμε προγράμματα, πολλοί τάζουν πολλά και μετά βλέπουμε διαφορετικές πρακτικές και αντιλήψεις. «Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα με συγκεκριμένο ερώτημα για τη συμφωνία με τους εταίρους», είπε, προτού υπογραφεί από την κυβέρνηση.

Σε όσα είπε ο κ. Παπανδρέου περί ανατροπής του εξαιτίας του δημοψηφίσματος από ξένα και εγχώρια συμφέροντα, κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη σχολίασαν ότι «ανακύπτει ένα εύλογο ερώτημα, στην συνέχιση της μεταχρονολογημένης απολογίας του. Αν τον "έριξαν" το 2011, μετά την δική του παραίτηση στον Σαμαρά το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και αφού είχε ήδη στρώσει κόκκινο χαλί σε ΝΔ και ΛΑΟΣ, αυτό το θυμήθηκε το 2015 έχοντας ψηφίσει ήδη τα πάντα από τις εκλογές του 2012 έως τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας; Εμείς, το ΠαΣοΚ, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την Πατρίδα και την Παράταξη, εμείς στα δύσκολα μείναμε εδώ. Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη. Χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠαΣοΚ. Τώρα, στις 25 Ιανουαρίου».

Σε ότι αφορά το ΠαΣοΚ ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ τόνισε ότι δυστυχώς μετατράπηκε σε συνιστώσα της Δεξιάς και δεν προώθησε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Σαμαράς, είπε, επέτεινε και δεν συγκρούστηκε με τα κακώς κείμενα, εξυπηρέτησε συμφέροντα κι εμείς ακολουθήσαμε, προχώρησε στον σκληρό πυρήνα της λιτότητας ενώ εμείς είχαμε προτείνει μεταρρυθμίσεις. Θα περίμενα μεγάλες συγκρούσεις αλλά δεν τις έκαναν, πρόσθεσε.

Όσο για την κατηγορία που του απευθύνουν πρώην σύντροφοί του ότι ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του εκτός Βουλής, κόβει όμως κρίσιμο ποσοστό από το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη στερώντας του την τρίτη θέση με κίνδυνο να την καταλάβει η Χρυσή Αυγή , απάντησε ότι ο κατακερματισμός του χώρου δεν προήλθε από τη δική του πρωτοβουλία. «Ήταν υπαρκτός. Βοήθησα να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια» είπε και παραλλήλισε την κίνηση του με αυτή που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1975 όταν εγκατέλειψε την Ένωση Κέντρου και ίδρυσε το ΠαΣοΚ».

Είπε ακόμα ότι δεν είναι δημοσκοπική η προσπάθεια που κάνει, ότι παντού βλέπει ενθουσιασμό στον κόσμο που έχει λυτρωθεί από την ταύτιση με τη ΝΔ και ότι στόχος είναι να συμβάλλει μετά τις εκλογές στη συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων σε ένα κόμμα με καθαρό στίγμα και όχι σε ένα συνονθύλευμα προσώπων, φιλοδοξιών και φυλάρχων χωρίς προοπτική.

Σχετικά με την απειλή της Χρυσής Αυγής, όμως, δήλωσε ότι δεν ξέρει τα δημοσκοπικά δεδομένα, «δεν έχω πληροφορίες για τη Χρυσή Αυγή», δήλωσε.

Σε ότι αφορά την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, είπε ότι κανένας δεν την ήθελε και ότι ο ίδιος έκανε κάθε προσπάθεια για να την αποφύγει ζητώντας στήριξη από τη Γαλλία –ο Νικολά Σαρκοζί την έδωσε- και τη Γερμανία –η Αγκελα Μέρκελ την αρνήθηκε. «Πιστεύαμε πράγματι ότι θα είχαμε αποτελέσματα με το μνημόνιο και ότι θα βγαίναμε από την κρίση» είπε αλλά η απόφαση της Ντοβίλ ανέτρεψε τα πάντα. «Είχα πει τότε στη Μέρκελ ότι έκανε λάθος. «θα μας χρηματοδοτείς για δέκα χρόνια και δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές»». Επίσης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν ζήτησε ποτέ τη στήριξη του ΔΝΤ αλλά η συμμετοχή του στην τρόικα προέκυψε από τις αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων.

Ανάμεσα στο ΚΙΔΗΣΟ και τη Χαρ. Τρικούπη υπάρχουν τις τελευταίες ώρες δύο εστίες έντασης. Η μια αφορά το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠαΣοΚ και για το θέμα αυτό ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι εστάλησαν στις Αρχές όποια στοιχεία ζητήθηκαν. Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του δήλωσε ότι το ΠαΣοΚ έκανε πολύ μεγαλύτερη οικονομία από άλλα κόμματα. «Δεν φτάσαμε στα στάνταρ των διεθνών τραπεζικών οργανισμών και αυτό είναι λάθος. Ας πάει το πόρισμα όπου πρέπει για να διαλευκανθεί η υπόθεση», υπογράμμισε.

Η δεύτερη εστία αφορά το ερώτημα αν ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου πρότεινε στον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλάβει την πρωθυπουργία. «Είδα το υπουργικό συμβούλιο και μου έκαναν διάφορες προτάσεις. Υπήρξαν προτάσεις και για τον κ. Βενιζέλο. Η τελική μου πρόταση ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος» απάντησε ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του έχει αποκαλύψει ότι του έγινε πρόταση, τηλεφωνικώς, ενώπιον του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος το επιβεβαιώνει και ότι αυτή η κίνηση από μόνη της ακυρώνει το σενάριο ότι εκείνος ανέτρεψε τον πρώην πρωθυπουργό.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Πολιτική”