• Το Γνωρίζατε;
  • Κατά τον Μεσαίωνα, τα ζώα δικάζονταν ακόμη και με την ποινή του θανάτου. Το 1386, ένα γουρούνι καταδικάστηκε σε απαγχονισμό και αφού νωρίτερα του είχαν κόψει τα πόδια, με το αιτιολογικό της δολοφονίας ενός κοριτσιού. Πριν από την εκτέλεση, είχαν ντύσει το γουρούνι με τα ρούχα του θύματος.

Βαθύ «κούρεμα» θυγατρικών των τραπεζών!

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Βαθύ «κούρεμα» θυγατρικών των τραπεζών!

Δημοσίευση από Agrafos »


Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια των τραπεζιτών να «κουρέψουν» τα «πλούσια» δίκτυα καταστημάτων, που εξυπηρετούν ανάγκες άλλων εποχών, αλλά και να συμπιέσουν σε μέγιστο βαθμό τις αμοιβές υπαλλήλων και στελεχών, αρχίζει να ωριμάζει η ιδέα του... «κουρέματος» και στις θυγατρικές του χρηματοπιστωτικού χώρου, ώστε να επιταχυνθεί και να βαθύνει η προσπάθεια συμπίεσης του λειτουργικού κόστους των ομίλων. Ήδη την προσπάθεια αυτή ενισχύει και η κυβέρνηση, με ειδική νομοθετική ρύθμιση παροχής φορολογικών κινήτρων, που ενσωματώθηκε σε τροπολογία του υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Β», πολλές είναι οι τράπεζες που εκπονούν σχέδια αυτή την περίοδο για δραστική συρρίκνωση του αριθμού των θυγατρικών τους στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες πολύ σύντομα θα μετατραπούν σε εσωτερικές διευθύνσεις, χωρίς τις «πολυτελείς» αυτόνομες διοικητικές δομές τους και με πολύ λιγότερο προσωπικό.

Στο στόχαστρο του «ψαλιδιού» βρίσκονται όλες οι θυγατρικές χωρίς διακρίσεις: χρηματιστηριακές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, leasing, factoring κ.α. Στους περισσότερους τραπεζικούς ομίλους στις καλές εποχές οι τράπεζες είχαν αφήσει τα κόστη να «ξεχειλώσουν», δημιουργώντας αυτοτελείς θυγατρικές, καθεμιά με τη δική της διοικητική δομή και μάνατζμεντ, για τομείς δραστηριοτήτων που με τις σημερινές συνθήκες δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα, κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Η συγκυρία, όπως τονίζουν κορυφαία διοικητικά στελέχη τραπεζικών ομίλων, επιβάλλει να επανεξετασθούν αυτές οι δομές, αφού κάλλιστα οι περισσότερες θυγατρικές μπορούν πλέον να μετατραπούν σε απλές διευθύνσεις, χωρίς ανεξάρτητο μάνατζμεντ, δικό τους back office, γραφεία κ.ο.κ. Μόνο από την εξοικονόμηση αμοιβών στους κορυφαίους του μάνατζμεντ των θυγατρικών οι τράπεζες υπολογίζουν ότι θα «βάλουν στην άκρη» σημαντικά ποσά, ενώ με την απορρόφηση των θυγατρικών θεωρείται βέβαιη και η απομάκρυνση πλεονάζοντος προσωπικού, αν και η προσπάθεια που γίνεται είναι να αξιοποιηθούν οι περισσότεροι σε άλλες θέσεις εντός των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Β», η ανάγκη «τσεκουρώματος» των θυγατρικών είναι τόσο πιεστική που ώθησε κορυφαίους παράγοντες του κλάδου να ζητήσουν από το υπουργείο Οικονομικών ειδική φορολογική μεταχείριση των απορροφήσεων θυγατρικών, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποκομίσουν και μεγάλα φορολογικά οφέλη από τις αναδιαρθρώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε αμέσως σε αυτό το αίτημα. Ήδη, με ειδική ρύθμιση που ενσωματώθηκε σε τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για φορολογικά οφέλη εκατομμυρίων για τις τράπεζες που θα απορροφήσουν πλήρως ελεγχόμενες θυγατρικές του χρηματοπιστωτικού τομέα, στο πλαίσιο της εφαρμογής προγραμμάτων αναδιάρθρωσης.

Με την τροπολογία αυτή, οι τράπεζες που θα απορροφήσουν μέχρι και το τέλος του 2012 ζημιογόνες θυγατρικές τους, πλήρως ελεγχόμενες, θα μπορούν για τις επόμενες τρεις χρήσεις να αφαιρούν από το φορολογητέο εισόδημα τις ζημιές των θυγατρικών. Οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι αυτό είναι αναγκαίο στις σημερινές συνθήκες, καθώς οι περισσότεροι όμιλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ζημιογόνες χρήσεις και δεν θα μπορέσουν να «αξιοποιήσουν» φορολογικά τις ζημιές των θυγατρικών τους μέσα στις συνήθεις προθεσμίες που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας,

- «Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 της προτεινόμενης τροπολογίας, παρέχεται το δικαίωμα μεταφοράς ζημιάς της απορροφούμενης θυγατρικής εταιρίας, της οποίας τα κέρδη φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, από τη μητρική της τράπεζα, με την προϋπόθεση ότι η μητρική κατέχει το 100% των μετοχών των απορροφόμενων εταιρειών και η απορρόφηση γίνεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 (ΦΕΚ Α'154), σε συνδυασμό με το άρθρο 78 του κ.ν. 219011920 (ΦΕΚ Α'37)».

- Η ίδια η νομοθετική ρύθμιση ορίζει ότι: «Κατά την απορρόφηση εταιρίας του χρηματοπιστωτικού τομέα που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, από πιστωτικό ίδρυμα που εφαρμόζει εγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και κατέχει το 1 00% των μετοχών της με βάση τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 (Α'154) σε συνδυασμό με το άρθρο 78 του κ.ν. 2190/1920 (Α'37) , η μεταφερόμενη στον ισολογισμό του πιστωτικού ιδρύματος ζημία και κατά το ποσό που δεν συμψηφίζεται με κέρδη υφιστάμενα κατά την απορρόφηση συμψηφίζεται με τα προκύπτοντα κέρδη αυτού των επόμενων τριών (3) χρήσεων. Οι διατάξεις του προηγουμένου εδαφίου εφαρμόζονται για συγχωνεύσεις που ολοκληρώνονται ή για ισολογισμούς μετασχηματισμού που συντάσσονται μέχρι 31.12.2012, κατά περίπτωση».

Έτσι, με αυτό το φορολογικό «δώρο» της Πολιτείας προς τις τράπεζες ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για το «κούρεμα» των θυγατρικών, από το οποίο οι τράπεζες μόνο οφέλη έχουν πλέον να περιμένουν, ακόμη και σε επίπεδο φορολογικής μεταχείρισης. Το μέλλον βέβαια προδιαγράφεται δύσκολο για τα στελέχη των τραπεζικών ομίλων, που είχαν συνηθίσει να «τρέχουν» με σχετική αυτονομία τα δικά τους «μαγαζιά», έχοντας πάντα τη βεβαιότητα ότι η μητρική τράπεζα θα καλύψει κάθε «λογαριασμό»...
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”