• Το Γνωρίζατε;
  • Μετά την περίφημη εισβολή των Η.Π.Α. στη Γρενάδα, τον Οκτώβριο του 1983, ο αμερικανικός στρατός έκανε 9.000 παρασημοφορήσεις. Αν και στην απόβαση συμμετείχαν μόνο 7.000 άνδρες...

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για οικονομία και ΔΕΗ

Συντονιστής: Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για οικονομία και ΔΕΗ

Δημοσίευση από Arxontas »


Εικόνα
Εντονη αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου και του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα, στη σκιά των δηλώσεων Στρος Καν περί «υπόγειων επαφών» με τον κ. Παπανδρέου. Για «εύκολες αθλιότητες» κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται «προσωπική λάσπη». Ενδεικτικά μάλιστα ανέφερε ότι στη δεκαετία του '80 τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του είχαν κατηγορηθεί για δήθεν πράκτορας των Αμερικανών ο πατέρας του και ο ίδιος πως δήθεν ήταν αξιωματικός του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο στο Βιετνάμ.

«Αναξιόπιστος ο πρωθυπουργός»

Ο κ. Τσίπρας, που απηύθυνε ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για αναξιοπιστία και σημείωσε «αυτή η φράση θα σας χαρακτηρίζει».

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός αυτός προκαλεί.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν θα κάνετε λογοκρισία. Πρόκειται για πολιτικότατο χαρακτηρισμό. Ο πρωθυπουργός κορόιδεψε τον ελληνικό λαό. Επιμένω».

«Είστε επαναστάτες χωρίς αιτία»

«Θέλετε να φύγουμε από το μνημόνιο; Θέλετε να φύγει η τρόικα; Νας μας πείτε πως θα πληρώσουμε τους Έλληνες πολίτες τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο. Μην παίζετε με την δοκιμασία αυτής της χώρας, με τα δεινά αυτής της χώρας» απάντησε ο πρωθυπουργός κι έκανε λόγο για «επαναστάτες χωρίς αιτία».

«Ζούμε μία ιδιότυπη στάση πληρωμών»

Για ιδιότυπη στάση πληρωμών στη χώρα έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως οι τράπεζες έχουν σταματήσει να παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ενώ το κράτος έχει σταματήσει να πληρώνει τους συμβασιούχους. «Εσείς που μιλάτε για μισθούς, ξέρετε ότι υπάρχουν τρεις και τέσσερις μήνες απλήρωτος κόσμος σε επιχειρήσεις; Ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας, μια ιδιότυπη στάση πληρωμών».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, λέγοντας: «Ξεπουλάτε τη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ, έχει ξεπουληθεί ο ΟΤΕ, ξεπουλάτε μεγάλες εκτάσεις φιλέτα, το Ελληνικό. Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις. Ατζέντηδες έχετε καταντήσει, και μάλιστα κακοί ατζέντηδες».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, επίσης, στους συμβούλους του πρωθυπουργού για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, κατηγορώντας τους για σχέσεις με συμφέροντα.

Εξηγήσεις για Στρος Καν

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε για το θέμα των επαφών με τον κ. Στρος Καν ότι δεν έχει προκύψει κάτι καινούριο από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ και πως ο ίδιος είχε αναφέρει, ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου του '09, ότι είχε επαφές με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας.

«Ήμασταν σε επαφή, είναι γνωστό. Ήταν καθήκον μου να προετοιμαστώ για κάθε ενδεχόμενο. Τι θέλετε; Να κρυβόμουν στο Μαξίμου ή στο Καστρί; Όπως έκανε κάποιος άλλος;» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Δεν το κρύψαμε. Δεν ζητήσαμε να μπούμε στο ΔΝΤ. Δεν ήταν ο στόχος μας. Προσπαθήσαμε να μην μπούμε, αλλά δεν το καταφέραμε. Έκανα δύο φορές το γύρο του κόσμου για να στηθεί ο μηχανισμός διάσωσης. Τώρα όλοι μπορούν να μιλούν εκ του ασφαλούς. Να λένε ότι όλα ήταν προαποφασισμένα».

«Δεν απεμπολούμε τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ»

Το κράτος σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απεμπολήσει τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και την επιχειρηματική πρακτική, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει γόνιμος διάλογος μέσα στο υπουργικό συμβούλιο και κάλεσε τον κ. Καρατζαφέρη να μη μένει στους τίτλους των ειδήσεων, αλλά να διαβάζει όλο το περιεχόμενο των δηλώσεων των υπουργών που φέρονται να διαφωνούν με την περαιτέρω πώληση μετοχών του Δημοσίου.

Δεσμευόμενος, τέλος, ότι στόχος δεν είναι μόνον η επίτευξη στρατηγικών συμμαχιών, αλλά και η επίτευξη της προσφορότερης λύσης για τη ΔΕΗ κάλεσε τους συνδικαλιστές να συμφωνήσουν με τις λύσεις που θα προταθούν.

Επιστροφή στο “Πολιτική”