• Το Γνωρίζατε;
  • Ο βασιλιάς των Βουλγάρων Κρούμος έκοψε το κεφάλι του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Α', όταν τον συνέλαβε αιχμάλωτο μετά τη νίκη του στη Μάχη της Πλίσκα το 811, το λάξευσε σε κύπελλο, το επαργύρωσε και το χρησιμοποιούσε για να γιορτάζει τους θριάμβους του.

Απ. Ταμβακάκης: Ανοησίες τα περί επιστροφής στη δραχμή

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Απ. Ταμβακάκης: Ανοησίες τα περί επιστροφής στη δραχμή

Δημοσίευση από Agrafos »



"Ανοησίες" και "κακόγουστο αστείο" χαρακτήρισε τα σενάρια περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος μιλώντας απόψε σε κοινό 500 μεγάλων πελατών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στη Θεσσαλονίκη, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους με "κούρεμα" και πρόσθεσε ότι όλα αυτά δεν τα θέλουν ούτε η χώρα μας, ούτε η ευρωζώνη.

Επικαλούμενος τις σχετικές, επανειλημμένες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο κ. Ταμβακάκης σχολίασε ότι "η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει".

"Αν γενικευτεί η κρίση των ομολόγων, αυτό συνεπάγεται προβλήματα για χώρες που σήμερα δεν το φαντάζονται. Και για την άλλη άκρη του Ατλαντικού", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις συνολικά στην ευρωζώνη.

Κατά τον κ.Ταμβακάκη, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με "κούρεμα" οι αγορές θα κλείσουν το επόμενο δευτερόλεπτο, ενώ ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το πώς θα χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα, το πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και το ποια θα είναι η επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών ταμείων.

Πρόσθεσε δε, ότι ελεγχόμενη πτώχευση ή χρεοκοπία δεν υπάρχει και ότι οι συζητήσεις γύρω από το χρέος βλάπτουν τη χώρα σοβαρά, σε μια περίοδο που πρέπει ν’ αφήσουμε τους ανθρώπους που χειρίζονται το θέμα να κάνουν ήρεμα τη δουλειά τους.

Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν οι καταθέσεις

Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες και ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να χαθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων. Αναφερόμενος δε, ειδικά στην Εθνική Τράπεζα, σημείωσε ότι η κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 3 δισ. ευρώ, προ ολίγων μηνών, την καθιστά οχυρό και φρούριο και καθιστά βέβαιο ότι "ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, η τράπεζα θα είναι εκεί".

Πάντως, κατά τον κ.Ταμβακάκη, οι ίδιες οι τράπεζες έχουν εισέλθει σε μια μνημονιακή κατάσταση, αφού πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν πάρει και να απεμπλακούν μια ώρα αρχύτερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

"Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης και 18 μήνες μετά την έναρξη της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, είναι ισχυρό τόσο από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και -παρά τα προβλήματα- από άποψη ρευστότητας", τόνισε.

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, η κινδυνολογία, που έρχεται και επανέρχεται, όχι μόνο διαψεύστηκε αλλά και θα διαψευστεί μέχρι τέλους. Οι ελληνικές τράπεζες, πρόσθεσε, έχουν την εμπιστοσύνη των καταθετών τους και ισχυρών οργανισμών, όπως η ΕΚΤ, η οποία τις έχει χρηματοδοτήσει με περίπου 100 δισ. ευρώ, τις στηρίζει και θα συνεχίσει να τις στηρίζει, "γιατί δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα".

Γρήγορες νίκες και οι στόχοι του 2011

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι "η Ελλάδα θα τα καταφέρει, όπως τα είχε καταφέρει και σε άλλες δύσκολες στιγμές" και ότι "από το 2012 θα δούμε φως", αν και το 2011 είναι η πιο κρίσιμη χρονιά στη ελληνική οικονομική ιστορία. "Αυτά που πρέπει να γίνουν φέτος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η βελτίωση του συστήματος υγείας, η απελευθέρωση των αγορών και οι αποκρατικοποιήσεις", επισήμανε.

Η έξοδος από το τούνελ απαιτεί, σύμφωνα με τον κ.Ταμβακάκη, αλλαγές και "γρήγορες νίκες", καθώς από την ώρα που η Ελλάδα θα βρει το ενδεικνυόμενο αναπτυξιακό μοντέλο μέχρι να το υλοποιήσει, μπορεί να απαιτηθεί ακόμη και μια δεκαετία.

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, οι γρήγορες αυτές νίκες μπορούν να επιδιωχθούν στα εξής επίπεδα: απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, πράσινη οικονομία, χωροταξικός σχεδιασμός, αναδιάρθρωση γεωργικής παραγωγής και ενίσχυση εξωστρέφειας.

"Όλοι πρέπει να αλλάξουμε και να μάθουμε να λειτουργούμε με νέο τρόπο. Η επιχειρηματικότητα οφείλει να μην μένει απαθής και αμήχανη, αλλά να πάρει πρωτοβουλίες […]Η χώρα πρέπει να αλλάξει για να ευημερήσει και ασφαλώς ούτε πρέπει ούτε, άλλωστε, μπορεί να επαναπαυθεί στη βοήθεια των εταίρων μας. Αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, όλων μας", σημείωσε.

Κατά τον κ. Ταμβακάκη, η ΕΤΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας με κάθε τρόπο. Σε σχέση μ' αυτό, τόνισε, πάντως, ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας διευρύνονται στο μέτρο που τηρούνται οι κανόνες της συναλλακτικής ηθικής."Ο σεβασμός των κανόνων της συναλλακτικής ηθικής είναι απαραίτητος, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης", ανέφερε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι το 2010 η ΕΤΕ χορήγησε στεγαστικά δάνεια ύψους 1,4 δισ. Ευρώ και καταναλωτικά 700 εκατ., ενώ οι χορηγήσεις της προς τις ΜΜΕ ανήλθαν σε 600 εκατ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ενώ το 2009 οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων της ΕΤΕ δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. Ευρώ, το αντίστοιχο ποσό για το 2010 έφτασε τα 2,3 δισ., κάτι που σημαίνει ότι στις δύσκολες στιγμές "ήταν εκεί".
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”