-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο Αλγερινός Μοχάμεντ Σαμίρ Φεράτ γλίτωσε το θάνατο, όταν παραχώρησε τη θέση του σε κάποιον άλλον, στην πτήση προς τη Βοσνία, το 1996. Ωστόσο, ο Φεράτ σκοτώθηκε τον ίδιο χρόνο, όταν πετώντας από Νέα Υόρκη προς Παρίσι, κατέπεσε το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε.
Ένα νέο ελληνικό πακέτο ύψους 60 δισ.;
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Ένα νέο ελληνικό πακέτο ύψους 60 δισ.;
Ένα νέο πακέτο ύψους 60 δις ευρώ προς την Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης που άνοιξε την περασμένη Παρασκευή στο Λουξεμβούργο. Το δάνειο στοχεύει στην κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της Αθήνας ύψους 27 δις ευρώ για το έτος 2012 και 32 δις ευρώ για το έτος 2013.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενο Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο που βρίσκεται σε επαφή με όσα διαμείβονται στις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η συμφωνία για το νέο δάνειο ή για επέκταση του παρόντος χρηματοδοτικού πακέτου πρόκειται να συζητηθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του δήλωνε χτες ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης. «Διεξάγεται συζήτηση για την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι αξιόπιστη και κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει κενό στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας του 2012», επισήμαινε ο εκπρόσωπός του, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη περισσότερα σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τις λεπτομέρειες του πακέτου».
Σε έναν πρώτο γύρο συνομιλιών που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο αργά τη νύχτα της Παρασκευής, ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν την πιθανή παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς όμως να λάβουν αποφάσεις. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που αναμένεται για τον Ιούνιο. «Περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις μετά την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους του Ιουνίου», δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος. «Αλλά το ζήτημα θα συζητηθεί αναλυτικά στο Ecofin της επόμενης βδομάδας».
Μεταξύ των επιλογών που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων και η νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. H Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι το νέο πακέτο θα συνοδευτεί κι από το γνωστό μας ‘νέο μνημόνιο κατανόησης’, όπου θα τεθούν ως εγγυήσεις δανεισμού η περιουσία του ελληνικού δημοσίου.
«Περιμένω ότι θα έχουμε έναν νέο κύκλο μέτρων για την Ελλάδα με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και με εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστούν», δήλωσε ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα δυσκολευτεί πολύ να πείσει τους φορολογουμένους της να παράσχουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα μετά τη περσινή συμβολή της στο ελληνικό πακέτο ύψους 110 δις ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση έχει προτείνει την επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων που λήγουν το 2012 και το 2013 αλλά ενδέχεται να εξετάσει έναν συνδυασμό μέτρων με πρόσβαση στα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου. «Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στο Λουξεμβούργο αλλά σε γενικές γραμμές, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Η ισχυρή πιθανότητα ενός χρεοστασίου της Ελλάδας που μέσα στο 2012 θα καθίσταντο αναπόφευκτο δίχως εξωτερική βοήθεια έχει αφυπνίσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εξ ου και η διαβόητη σύνοδος του Λουξεμβούργου με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, του Ευρωπαίου επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και του προέδρου της Ευρωομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η επιστροφή της ελληνικής κρίσης στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του πρώτου ελληνικού μνημονίου συνδέεται με την αποτυχία της Αθήνας να πιάσει τους στόχους του ελλείμματος του 2010, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να επιβάλλει σκληρότερα μέτρα λιτότητας τα οποία, όμως, έχουν με τη σειρά τους ως αποτέλεσμα τη βύθιση της οικονομίας σε ακόμα βαθύτερη ύφεση, ουσιαστικό ένα υφεσιακό σπιράλ θανάτου. Οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ότι η παρατεταμένη και βαθιά οικονομική ύφεση θα εκμηδενίσει τα φορολογικά έσοδα και θα οδηγήσει την Ελλάδα σε κρίσιμη δημοσιονομική αναταραχή.
Εν τω μεταξύ η Moody’s προειδοποίησε για μια πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας κατά πολλές βαθμίδες αν η επερχόμενη έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δείξει ότι το χρέος όντως δεν είναι βιώσιμο. Η Moody’s σήμερα αξιολογεί την Ελλάδα με Β1, που συνεπάγεται 20% κίνδυνο για χρεοστάσιο ή αναδιάρθρωση. Ο οίκος Standard & Poor’s τη Δευτέρα υποβάθμισε περαιτέρω την Ελλάδα στην κατηγορία των … σκουπιδιών, αξιολογώντας με Β τις μακροπρόθεσμες και με C τις βραχυπρόθεσμες πιστοληπτικές της προοπτικές.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!