Απειλή για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι το στρες, το οποίο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, επιβαρύνει καθοριστικά όλες τις λει … τουργίες του οργανισμού και «σκοτώνει» μέσα από τον διαβήτη, την παχυσαρκία, την κατάθλιψη, την υπέρταση και τις καρδιοπάθειες, των οποίων αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης. Αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια του 37ου ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
«Δυστυχώς, στις σύγχρονες κοινωνίες έχουμε νικήσει τα λοιμώδη νοσήματα με τα αντιβιοτικά, τα εμβόλια και την καλύτερη υγιεινή, τα οποία μάστιζαν στους προηγούμενους αιώνες, αλλά αρρωσταίνουμε από αυτά που λέμε “χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα”, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο και πεθαίνουμε κυρίως από τις καρδιαγγειακές τους επιπλοκές», είπε ο ενδοκρινολόγος Κωνσταντίνος Τσίγκος, προσθέτοντας πως «σημαντικό ρόλο στην παθογένεια όλων αυτών των νοσημάτων παίζει το χρόνιο καθημερινό στρες της ζωής».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής (καταπίεση στην εργασία, αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας, οικονομικές δυσκολίες), εκτός από την υπερένταση, που προκαλεί σε πιο χρόνια βάση με προβλήματα χρόνιου άγχους και κατάθλιψης, προκαλεί και χρόνια ήπια διέγερση της παραγωγής των ορμονών του στρες και κυρίως της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, που αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικών επιπλοκών, όπως είναι η αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας, η διαταραχή στον μεταβολισμό του σακχάρου και η ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, η υπέρταση και η αύξηση στη χοληστερίνη.
«Για την αντιμετώπιση του στρες», είπε ο κ. Τσίγκος, «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις κυρίως γιατί δεν εξαρτάται πάντα από εμάς τους ίδιους, όπως για παράδειγμα οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες των τελευταίων ετών που συνεχίζουν να προκαλούν έντονο στρες στις περισσότερες οικογένειες».
Υπάρχουν όμως, όπως εξήγησε, κάποιες απλές συμβουλές για να διαχειριστούμε καλύτερα όλες τις μορφές του στρες και να επιτύχουν καλύτερη ποιότητα στη καθημερινότητά μας και καλύτερη υγεία. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, ο σωστός ύπνος μεγιστοποιούν την πιθανότητα να ζήσουμε μια ζωή με λιγότερα προβλήματα υγείας και πιο παραγωγική και ποιοτική.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Μικρές φυσαλίδες ύλης, αποτελούμενες από τα λεγόμενα κουάρκ, μπορεί να ξεφύγουν από τον επιταχυντή σωματιδίων στο Λονγκ Αιλαντ και ν' αρχίζουν να καταβροχθίζουν την συνηθισμένη ύλη. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι 20 στο δισεκατομμύριο.