• Το Γνωρίζατε;
  • Η περιουσία των 200 πλουσιότερων ανθρώπων της γης ξεπερνά το 1 τρις δολάρια!

Πρωτοποριακό λογισμικό «όπλο» κατά του καρκίνου του μαστού

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Πρωτοποριακό λογισμικό «όπλο» κατά του καρκίνου του μαστού

Δημοσίευση από Aris »


Ένα πολύτιμο εργαλείο έχουν στα χέρια τους οι γιατροί στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού: ένα πρωτοποριακό λογισμικό το οποίο υπολογίζει το προσδόκιμο της δεκαετούς επιβίωσης των ασθενών και βοηθά στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Πρόκειται για το λογισμικό PREDICT, το οποίο σχεδίασε η ομάδα κλινικής έρευνας της μονάδας μαστού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Κέμπριτζ.

Το λογισμικό αυτό θα παρουσιάσει ο καθηγητής χειρουργικής ογκολογίας-διευθυντής της Μονάδας Μαστού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Κέμπριτζ, Gordon Wishart, στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϊατρικής και Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, που θα πραγματοποιηθεί 27-29 Μαΐου στη Καβάλα.

Η πρόβλεψη της επιβίωσης και του είδους της μετεγχειρητικής θεραπείας στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού γινόταν με βάσει στοιχεία από την πείρα του γιατρού ή από μελέτες, αλλά οι προβλέψεις αυτές δεν ήταν ακριβείς. Το PREDICT σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους γιατρούς να εισάγουν ως υπολογιστικό δεδομένο το εάν ο όγκος έχει διαγνωστεί στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου ή αν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα στο μαστό και η ασθενής έχει πάει ήδη στο γιατρό. Τα αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες στις οποίες η διάγνωση όγκων έγινε πριν παρουσιάσουν συμπτώματα είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από εκείνες που παρουσίασαν συμπτώματα.

Το έργο της μονάδας μαστού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Κέμπριτζ δεν περιορίζεται στο λογισμικό PREDICT. Στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου του μαστού η εν λόγω μονάδα εφαρμόζει μία καινοτόμο τεχνική βιοψίας του φρουρού λεμφαδένα χωρίς της χρήση ραδιενέργειας με ποσοστό επιτυχίας 97%.

Η συνήθης μέθοδος ανίχνευσης του φρουρού λεμφαδένα μέχρι πρόσφατα βασιζόταν στη χρήση ραδιοϊσοτόπων και μίας μπλε χρωστικής. Η τεχνική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Κέμπριτζ , την οποία θα παρουσιάσει στο ίδιο συνέδριο ο καθηγητής Gordon Wishart , αντικαθιστά τη χρήση ραδιοϊσοτόπων με μία νέα φωσφορίζουσα χρωστική ουσία και με τη βοήθεια μιας ειδικά κατασκευασμένης κάμερας εντοπίζει τον φρουρό λεμφαδένα, ο οποίος αφαιρείται και στη συνέχεια ακολουθεί ο καθαρισμός της μασχάλης από τους άλλους λεμφαδένες.

Όταν μία γυναίκα με καρκίνο του μαστού υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, ο πρώτος στόχος είναι να υπάρξει ακριβής αξιολόγηση αν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και γι’ αυτό γίνεται βιοψία του φρουρού λεμφαδένα. Η πρόγνωση και ο προγραμματισμός της πρόσθετης θεραπείας μετά τη χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από το αν ο φρουρός λεμφαδένας είναι θετικός η αρνητικός. Εάν ο φρουρός λεμφαδένας είναι αρνητικός τότε και το υπόλοιπο των λεμφαδένων κάτω από τη μασχάλη είναι αρνητικοί. Η βιοψία του φρουρού λεμφαδένα είναι μια πολύ μικρή επέμβαση και πραγματοποιείται με μία ξεχωριστή τομή κάτω από το βραχίονα παράλληλα με τη χειρουργική επέμβαση στο στήθος.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κέμπριτζ, και η οποία εφαρμόζεται από το 2010 και στην Ελλάδα ,σε ιδιωτικό διαγνωστικό θεραπευτικό κέντρο των Αθηνών, βασίζεται στη χρήση της πράσινης ινδοκυανίνης (ICG). Πρόκειται για μια φθορίζουσα χρωστική ουσία που εγχέεται κάτω από τη θηλή στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και η οποία μπορεί να εντοπιστεί περνώντας μέσω των λεμφατικών αγγείων κάτω από το δέρμα με τη χρήση μίας υπέρυθρης φωτογραφικής μηχανής. Με τη χρήση της ουσίας αυτής ανιχνεύονται οι φρουροί λεμφαδένες που έχουν καρκινικά κύτταρα και αφαιρούνται ενώ στη συνέχεια γίνεται μασχαλιαίος καθαρισμός.

Επιστροφή στο “Υγεία”