Αυξάνονται οι πιέσεις από την τρόικα στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με την εφαρμογή του να μπαίνει πλέον σε πρώτο πλάνο. Σύμφωνα μάλιστα με τον προεδρεύων της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Ελλάδα αναμένεται να καταφθάσουν ειδικοί από την Ευρωζώνη για την παροχή τεχνογνωσίας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus που κυκλοφορεί, σήμερα, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι η «κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά», αν και επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε». Την ίδια ώρα, στην έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας επισημαίνεται ότι η επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου εξαρτάται από την αποφασιστική εφαρμογή του, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πιέζει για άμεση εφαρμογή των μέτρων, αρχής γενομένης από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Την παράκαμψη των δημοσίων υπηρεσιών και τον συντονισμό των μεταρρυθμίσεων μέσω ειδικών, προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Έλληνες project managers θα προσπαθήσουν να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι αναγκαίες αλλαγές, παρακάμπτοντας τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας. Την ίδια ώρα, όπως προανήγγειλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα σταλούν τεχνοκράτες από διάφορες χώρες της Ευρωζώνης προκειμένου να επιτηρούν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε καίριους τομείς, όπως η Υγεία και οι ΔΕΚΟ.
Στην συνέντευξη που παραχωρεί στο περιοδικό Focus, o πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνει επιπλέον ότι οι Έλληνες «δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη». Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα άντλησε επί χρόνια οφέλη από το ευρώ, ενώ «με δική της υπαιτιότητα κάποια πράγματα τέθηκαν εκτός ελέγχου». Σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις, επαναλαμβάνει ότι «απαιτείται, για παράδειγμα, μία λύση κατά το πρότυπο της γερμανικής 'Τρόιχαντ'». Αναφέρει επίσης ότι και το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν λειτουργεί «σε πλήρη έκταση».
Σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων με το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα δηλώνει πεπεισμένος πως θα φέρει και τη λύση στο πρόβλημα της χώρας και συμπληρώνει ότι η χώρα χρειάζεται ενέσεις ανάπτυξης. «Προς τούτο πρέπει να συμβάλουν και επιχειρήσεις από άλλες χώρες της Ευρωζώνης» τονίζει. «Η ΕΕ θα πρέπει προσωρινά να παραιτηθεί από την υποχρέωση της Ελλάδας για συγχρηματοδότηση, θα πρέπει να δοθούν στη Ελλάδα τα μέσα για την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του μεριδίου από την Αθήνα» καταλήγει.
Τρόικα: το χρέος θα παραμείνει υψηλό για αρκετά χρόνια
Εν τω μεταξύ, στην έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση από την τρόικα του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογραμμίζεται ότι η επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εξαρτάται από την αποφασιστική εφαρμογή του. Την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των δομικών μεταρρυθμίσεων, περισσότερης «τεχνικής βοήθειας» από την τρόικα αλλά και πολιτικής συναίνεσης υπογραμμίζει η Επιτροπή -επισημαίνοντας, ωστόσο, πως το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα «για αρκετά χρόνια»
Στα συμπεράσματα της έκθεσής της, η Επιτροπή εισηγείται την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων, η οποία και δόθηκε και παράλληλα τον καθορισμό βασικών παραμέτρων ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει ακόμη ότι τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας πως μια παρόμοια εξέλιξη θα προκαλούσε σοβαρές επιπτώσεις διάδοσης σε άλλες οικονομίες της ΕΕ. Επισημαίνεται ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του συνολικού προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα θα διασφαλίσει την περαιτέρω πρόοδο με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, την οικονομική σταθερότητα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Ωστόσο, η έκθεση, σημειώνει ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων, οι οποίοι εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, θα θέσουν εν αμφιβόλω την επιτυχία του προγράμματος για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αδυναμίες σε θεσμικό επίπεδο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενισχυμένη τεχνική βοήθεια, καθώς αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.
Στόχος του Μεσοπρόθεσμου είναι η μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2014 και περαιτέρω το 2015 και να υπάρξει πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους, αναφέρει η Επιτροπή. Για την εκπλήρωση αυτών των στόχων η ελληνική κυβέρνηση έχει εντοπίσει μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ την περίοδο 2011-2014 και πάνω από 11% έως και το 2015, επισημαίνεται στην έκθεση.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ακόμη ότι έχουν συμφωνηθεί σημαντικά βήματα για την ενίσχυση και επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ενώ τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τα πλουσιότερα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων, που περιέχουν εγγεγραμμένες και μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, παραχωρήσεις και βιώσιμη εμπορικά ακίνητη περιουσία (κτίρια και γη). Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα και τις ξένες επενδύσεις. Η Επιτροπή αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί βασικά περιουσιακά στοιχεία προς ιδιωτικοποίηση και έχει συμφωνηθεί ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα.
Άμεση έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων ζητά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κάτι στο οποίο η Γερμανία επανέρχεται μετά την έγκριση της Πέμπτης δόσης του υφιστάμενου δανείου. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε δήλωσε πως το επόμενο βήμα είναι η άμεση εφαρμογή των μέτρων που υιοθέτησε η Αθήνα. «Για παράδειγμα, οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση» πρόσθεσε. Η έγκριση του νέου προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση πως η εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα υλοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, υποστήριξε επιπλέον ο κ. Σόιμπλε.
Ευρωομόλογα με στόχο την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προτείνουν πρώην αρχηγοί κρατών
Εν τω μεταξύ, ένα «New Deal», προκειμένου «να διασφαλιστεί η συνέχεια ύπαρξης της Ευρωζώνης και η οικονομική και κοινωνική συνοχή», ζητά μια ομάδα πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Η Ευρωζώνη θα μπορούσε κι αυτή, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, να συγκεντρώσει χρήματα, «προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη, αντί να επιβάλλει μέτρα λιτότητας», αναφέρει διακήρυξη την οποία υπογράφουν οι πρώην πρωθυπουργοί Γκι Φερχόφσταντ(Βέλγιο), Τζουλιάνο Αμάτο (Ιταλία), Μισέλ Ροκάρ(Γαλλία), καθώς και ο πρώην πορτογάλος πρόεδρος Ζόρζε Σαμπάγιο. Η πρωτοβουλία για τη διακήρυξη προήλθε από το πρόεδρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς και από τον Βρετανό πολιτικό του κόμματος των Εργατικών και καθηγητή Οικονομίας Στιούαρτ Χόλαντ.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το νομικό καθεστώς για τη γυναίκα, στην Ελλάδα, προσδιοριζόταν έως το 1975 από τον Αστικό Κώδικα του 1940 (έργο του Μεταξά). Εκεί καθοριζόταν ότι «ο άνδρας είναι η κεφαλή της οικογένειας» και ότι «επί διαφωνίας, υπερισχύει η γνώμη του ανδρός».
Επιτηρητές θα τοποθετηθούν στα ελληνικά υπουργεία
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Επιτηρητές θα τοποθετηθούν στα ελληνικά υπουργεία
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!