Σελίδα 1 από 1

Τι κρύβει η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 07 Ιούλ 2011, 11:02
από Arxontas
Η σημερινή συνέντευξη τύπου του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, ίσως είναι η σημαντικότερη των τελευταίων μηνών, με την Ελλάδα να κινείται μεταξύ χρεοκοπίας και οικονομικής δυσχέρειας, τη Moody’s να υποβαθμίζει σε «junk» τα πορτογαλικά ομόλογα και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σε υψηλό δύο ετών.

Σε αυτό το κλίμα, η ΕΚΤ δείχνει έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών, αφήνοντας… πίσω κατά πολύ τη Federal Reserve και τη Bank of England, των οποίων τα επιτόκια αναμένεται να διατηρηθούν κοντά στο μηδέν για αρκετούς μήνες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει την «αποκρυπτογράφηση» των λέξεων που χρησιμοποίησε ο Trichet τον περασμένο μήνα, όταν έκανε λόγο για «ισχυρή επαγρύπνηση, και θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η ΕΚΤ έχει εμφανιστεί αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους ή στην όποια μορφή συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα που θα οδηγούσε σε αξιολογήσεις χρεοκοπίας. Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ ανάγκασε τη Γερμανία να κάνει ένα βήμα πίσω από την προηγούμενη επιμονή της για παράταση της λήξης των ομολόγων.

Ωστόσο, στη συνέχεια οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ άρχισαν να τάσσονται ανοιχτά υπέρ της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και το πρόβλημα είναι ότι η εθελοντική βάση της όποιας συμφωνίας είναι στην κρίση του καθενός. Η αγορά στρέφει το βλέμμα στα λόγια του Trichet, καθώς αναμένεται να εκφράσει τη γνώμη του για το αν θεωρή χρήσιμη την όλη συζήτηση για την εθελοντική συμμετοχή, ή αν η άτυπη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τους οίκους βλάπτει.

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι κανόνες για τις εγγυήσεις που δέχεται η ΕΚΤ στις πράξεις χρηματοδότησης, καθώς πριν από ένα χρόνο η ΕΚΤ ανέστειλε τις απαιτήσεις για την Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα παρά την αξιολόγηση «junk».

Η αγορά αναμένει την τοποθέτηση του Trichet. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Γάλλος αξιωματούχος θα μπορούσε να επιμείνει ότι για να αποκλειστεί η Ελλάδα από τις χρηματοδοτήσεις θα πρέπει και οι τρεις οίκοι να δώσουν αξιολόγησης χρεοκοπίας. Θα μπορούσε επίσης να κάνει λόγο για διάκριση μεμονωμένων εκδόσεων ομολόγων από την αξιολόγηση της Ελλάδα, ή να καταστήσει σαφές ότι οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες για τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι να καθησύχαζε εν μέρει τις αγορές, θα έπληττε ωστόσο την αξιοπιστία της ΕΚΤ.