Σελίδα 1 από 1

Πυρετός διαβουλεύσεων για την ανταλλαγή των ομολόγων

Δημοσιεύτηκε: Παρ 29 Ιούλ 2011, 13:35
από Agrafos
Έντονο ενδιαφέρον των τραπεζών για συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων διαπιστώνει το υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη και πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΔΔΗΧ, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του IIF.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν σε επόμενες συναντήσεις, κάτι που περιμένουν και οι τράπεζες προκειμένου να ανακοινώσουν εάν θα συμμετάσχουν ή όχι πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας.

Ήδη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν ανακοίνωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, με ομόλογα που λήγουν έως το 2020, αξίας 15 δισ. ευρώ.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερες τράπεζες, ώστε να ενταχθούν στη διαδικασία ομόλογα ονομαστικής αξίας 135 δισ ευρώ που λήγουν μέχρι το 2020, καθώς όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή, τόσο περισσότερα και τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο.

Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να «κλείσουν» οι τεχνικές λεπτομέρειες εντός του Αυγούστου και το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου να έχει αρχίσει η ανταλλαγή ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος αναφερόμενος στις επιλογές που έχουν οι ιδιώτες για το rollover σημείωσε:


Μετακύλιση για 30 χρόνια ομολόγων που λήγουν και που ανανεώνονται στο άρτιο με εγγύηση που παρέχει το EFSF με ομόλογα AAA.
Ανταλλαγή ληγόντων ομολόγων με νέα υπό το άρτιο, με έκπτωση 80% με τα νέα ομόλογα επίσης εγγυημένα από το EFSF, με το εγγυητικό κεφάλαιο των 45 δισ. ευρώ που διαθέτει η Eυρωζώνη.
Μετακύλιση με τη μορφή ανταλλαγής ομολόγων, η οποία αφορά κυρίως τις ασφαλιστικές εταιρείες και είναι 15ετούς διάρκειας και θα είναι και αυτή με 80% έκπτωση, αλλά δεν θα είναι εγγυημένη η διευθέτηση αυτή από το EFSF, αλλά με ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν συμφωνήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Μετακύλιση 30 χρόνια, με έκπτωση 80%.
Εν τω μεταξύ, ο Ευ.Βενιζέλος επανέφερε στο προσκήνιο την Κίνα, λέγοντας ότι αποτελεί τον «τρίτο πυλώνα» μέσω του οποίου θα γίνει επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμβολή των κινεζικών κεφαλαίων στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ανακοίνωσε ότι ειχε σχετική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της Κίνας στο ΔΝΤ.