Σελίδα 1 από 1

Κύπρος: η επόμενη χώρα διάσωσης;

Δημοσιεύτηκε: Παρ 29 Ιούλ 2011, 14:11
από Arxontas
Κυριαρχεί σήμερα στον γερμανικό τύπο η κλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλά και η Κύπρος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των Γερμανών σχολιαστών ως δυνητική υποψήφια για το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης. Η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου απασχολεί σήμερα αρκετές μεγάλες γερμανικές εφημερίδες. Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά σχόλια.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Η επόμενη περίπτωση» διάσωσης σημειώνει: «Τώρα και η Κύπρος; Θα ήταν η 4η χώρα-μέλος υπό την προστατευτική ομπρέλα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης….Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ο πρόεδρος της χώρας Δ. Χριστόφιας είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης.»

Η εφημερίδα αναφέρει τρεις βασικές αιτίες για τη δεινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου: Την στενή σύνδεση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος με την Ελλάδα, την αδυναμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και περικοπές, και την πρόσφατη καταστροφή του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας:

«Όλα αυτά μαζί είναι πολλά και το πολιτικό χάος δεν διευκολύνει καθόλου την κατάσταση. Επομένως δεν πρέπει να απορούμε για τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Στην ευρωζώνη η Κύπρος περνούσε σχεδόν απαρατήρητη. Τώρα αλλάζει η κατάσταση.»

Η Neue Osnabrücker Zeitung είναι πεπεισμένη ότι θα ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση της Κύπρου και αυτό όπως γράφει: «Για δύο λόγους. Πρώτον, διότι η Κύπρος χρειάζεται δισεκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά την καταστροφική έκρηξη στα μέσα Ιουλίου. Και στις χρηματαγορές μπορεί πια να δανειστεί μόνον με υψηλούς τόκους.
Δεύτερον, διότι η νησιωτική πολιτεία είναι στενά συνδεδεμένη με την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Το 40% των πιστώσεών της έχουν δοθεί σε Έλληνες (=επιχειρηματίες, τράπεζες κλπ). Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα.»

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Τί μπορούν να κάνουν οι νέοι υπουργοί; Είναι απίθανο να θελήσουν να αντιπαρατεθούν στις κινητοποιήσεις των Κυπρίων κατά των περικοπών. Επομένως οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν ακόμη μια φορά την Κύπρο….Σιγά-σιγά ο κλοιός στενεύει και από το 2012 θα λάβει και νέες διαστάσεις: η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.»

Κοσσυφοπέδιο: ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω

Πρωτοσέλιδο θέμα στον γερμανικό τύπο είναι το Κοσσυφοπέδιο και η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί μετά τις ένοπλες συμπλοκές, τα βίαια επεισόδια και την παρέμβαση της KFOR.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει: «Αυτά που συμβαίνουν από την αρχή της εβδομάδας μας φοβίζουν. Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από το τέλος του πολέμου, πάνω από τρία χρόνια από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και ενώ οι Βρυξέλλες έχουν δώσει πολλαπλά χρηματικά δωράκια ξεσπάνε ξαφνικά βίαια επεισόδια ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς. Υποθέτουμε ότι το μόνο που απομένει στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς είναι να τους τραβήξουν τα χαλινάρια.»

Η Die Welt τονίζει κατ’ αρχήν ότι «η ΕΕ θα πρέπει να αποτρέψει με κάθε τρόπο την επανάληψη του λάθους που έκανε με την Κύπρο. Δεν πρέπει να δεχθεί ως μέλος μια χώρα με διαμφισβητούμενα σύνορα.»

Και κατόπιν αναρωτιέται: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Σέρβοι αδιαφορούν για το Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και οι εθνικιστές δεν ξύνουν άλλο τις πληγές. Από την άλλη φαίνεται ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός Ντάτιτς φιλοδοξεί όντως να ενταχθεί η χώρα του στην ΕΕ. Γιατί είναι όμως διατεθειμένος να παίξει κορώνα – γράμματα το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας;»

Τέλος η Tagesspiegel σε σχόλιό της υποστηρίζει ότι η σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου θυσιάζεται στο βωμό της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας:

«Ο Σέρβος πρωθυπουργός, δεινός στους τακτικισμούς, ελπίζει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αποσπάσει η χώρα του το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας και ακροβατεί ανάμεσα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Θέλει ησυχία στο νότο για να ενταχθεί η Σερβία στην ΕΕ….Είναι καιρός όμως η Δύση να μετρήσει με τα ίδια μέτρα και σταθμά και τη σερβική μειονότητα, όπως κάνει με τη κοσοβάρικη πλειονότητα. Θα πρέπει εξάλλου να έχει διδαχθεί από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.»
SOURCE
dw-world.de