• Το Γνωρίζατε;
  • Απ' όλες τις φυλές του πλανήτη, οι μόνοι που δεν χρησιμοποιούν τη φωτιά είναι οι Ανταμαν και οι Πυγμαίοι.

Οι ζημίες των τραπεζών και η κατάρρευση του ΧΑ

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

Οι ζημίες των τραπεζών και η κατάρρευση του ΧΑ

Δημοσίευση από Admin »


Πολλά ανοιχτά μέτωπα έχουν οι ελληνικές τράπεζες που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου. Η κερδοφορία τους περνά σε δεύτερη μοίρα αυτήν την περίοδο και το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο αν θα καταγράψουν την επίπτωση στον ισολογισμό τους από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων τους. Οι απώλειες με τα ως τώρα δεδομένα για τις τράπεζες που δήλωσαν συμμετοχή δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατά πόσο θα εγκαταλείψουν τη συντηρητική πολιτική τους στην καταγραφή επισφαλειών, εν’ όψει των επερχόμενων tests από τη Blackrock.

Η διόγκωση της ύφεσης κάνει εύλογη τη δραστική αύξηση των προβλέψεων αφού τα επισφαλή δάνεια αναμένεται να αγγίξουν το 15% μέχρι το τέλος του έτους. Ενδεχομένως, οι συντελεστές κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων να έπρεπε να φτάσουν το 60% για τις μεγάλες τράπεζες. Αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν τα δυο παραπάνω θέματα στα αποτελέσματα εξαμήνου, αυτά δεν θα ανταποκρίνονται στο επικίνδυνο περιβάλλον που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στο μείζον θέμα της τραπεζικής ρευστότητας η ενεργοποίηση του ELA (Emergency Liquidity Assistance) θα αποτελέσει ένα βραχυπρόθεσμο καταφύγιο για την κάλυψη της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας των τραπεζών. Κάποια δείγματα σταθεροποίησης των καταθέσεων μέσα στον Αύγουστο ίσως δώσουν μια ανάσα στις τράπεζες, έστω προσωρινά.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχουν πυκνώσει οι επαφές μεταξύ ΥΠΟΙΚ, Τράπεζας της Ελλάδας και των επικεφαλείς των ιδιωτικών και κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών, παρά το κλίμα διακοπών που εξακολουθεί τυπικά να επικρατεί σε ορισμένες από τις διοικητικές ομάδες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ζημίες ρεκόρ ύψους 5 δις ευρώ θα εμφανίσουν οι ελληνικές τράπεζες στο α΄ 6μηνο του 2011 εφόσον εγγραψουν τις ζημίες από το haircut 21% στα ομόλογα.

Στα 5 δις ευρώ ζημία δεν περιλαμβάνεται haircut 21% στην ΑΤΕ, ΤΤ και Marfin που για διαφορετικούς λόγους δεν θα συμμετάσχουν.

Αν στις ζημίες περιλαμβάνονταν και η ΑΤΕ και το ΤΤ εφόσον συμμετείχαν στο haircut 21% στα ομόλογα τότε οι ζημίες θα εκτοξεύονταν στα 7 δις ευρώ.

Χωρίς καμία αμφιβολία οι ζημίες αποτελούν ιστορικό ρεκόρ και προφανώς θα αφαιρεθούν από τα ίδια κεφάλαια τα οποία θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ.

Η ΕΚ έχει πιέσει ώστε να περάσουν οι ζημίες στο α΄ 6μηνο, υπήρξε μια προσπάθεια να πάρουν παράταση οι τράπεζες στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αλλά διαφαίνεται ότι θα καταγραφούν οι ζημίες υπό την μορφή πρόβλεψης.

Το γεγονός μάλιστα ότι έχει αρχίσει να πιέζεται και η κυπριακή οικονομία έχει περιπλέξει την κατάσταση, αν και από την Κύπρο δεν φαίνεται να προκύπτουν σοβαρές ανησυχίες.

Και στο εξωτερικό όμως αλλάζει κατά τα φαινόμενα η εικόνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στα τέλη του μήνα. Η FED αναμένεται να αποκαλύψει τί άλλο - πέραν του παγώματος των επιτοκίων για άλλα δύο χρόνια σε μηδενικά επίπεδα - έχει έτοιμο στο συρτάρι της.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της συνέχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας, αλλά κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν πρόκειται να περιορισθεί στο επίπεδο αυτό, καθώς η ανησυχία της ιδιαίτερα μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που άρχισε να εφαρμόζει η FED στις θυγατρικές των ευρωπαϊκών τραπεζών στις ΗΠΑ, έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη μετά την δραματική πτώση της κεφαλαιοποίησης πολλών και μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών τις οποίες δεν μπορούν πλέον να "στηρίξουν" με νέα κεφάλαια οι κυβερνήσεις.

Η FED από την πλευρά της στα τέλη της εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει το σύνολο των νέων παρεμβάσεων, όπως είχε κάνει και πριν από ένα ακριβώς χρόνου αναγγέλλοντας το QE 2.

Αυτή την φορά πάντως οι προσδοκίες για ένα QE 3 είναι σχετικά μικρές, όχι τόσο ως προς το μέγεθός του, όσο ως προς την δυνατότητα της νομισματικής πολιτικής με κλασσική ποσοτική χαλάρωση να αντιμετωπίσει την απειλή της ύφεσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η παρέμβαση των δύο κεντρικών τραπεζών αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και έτσι το κλίμα μέσα στο οποίο θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν οι ελληνικές τράπεζες με τις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Επιστροφή στο “Οικονομία”