Σελίδα 1 από 1

Σόιμπλε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στην Ελλάδα»

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 08 Σεπ 2011, 22:25
από Arxontas
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στη Γερμανία εντείνουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ώστε να εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Σόιμπλε.

Η επωδός που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται από επίσημα χείλη στη Γερμανία σχετικά με την Ελλάδα, είναι ότι αυτή θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να πάρει την 6η δόση του δανείου. Σε αυτούς τους τόνους κινήθηκε το πρωί η συζήτηση στη βουλή για το διευρυμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η σημερινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk (DLF). Στην τοποθέτηση ότι ο ελληνικός λαός κάνει ήδη μεγάλες θυσίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά: «Έχω πει εδώ και μήνες ότι έχω κατανόηση για το γεγονός ότι υπάρχει αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στα μέτρα εξυγίανσης, τα οποία ήταν απαραίτητα και έπρεπε να ληφθούν εδώ και χρόνια. Αλλά αυτό το ξέρει η Ελλάδα και δεν μπορεί να το αποφύγει. Μπορούμε να τη βοηθήσουμε. Αλλά εναπόκειται στην ίδια την Ελλάδα εάν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι μέλος μια κοινής νομισματικής ένωσης».

Το πρόβλημα της Ελλάδας…

Ο κ. Σόιμπλε επιμένει πως η Ελλάδα θα πρέπει καταρχάς να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της και προχωράει σε μια σύγκριση με την Ιταλία, η οποία και αυτή πρέπει να λάβει μέτρα για να μειώση το μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Στο ερώτημα τι μέσα έχουν τα κράτη που δίνουν τα χρήματα να πιέσουν χώρες, όπως η Ελλάδα ώστε αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο κ. Σόιμπλε απαντά:

«Είναι πολύ απλό. Δεν υπάρχει τρόπος που να προκύπτει μέσα από τις συμφωνίες. Και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δείξουν με τρόπο πειστικό στον υπόλοιπο κόσμο ότι είναι σε θέση να παράσχουν βοήθεια σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Η Ευρώπη είναι πρόθυμη και είναι σε θέση. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Θα εκταμιεύσουμε τις δόσεις του δανεία στην Ελλάδα, κάθε τρίμηνο, εάν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν επιβεβαιώσουν πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Όσο όμως η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, δεν μπορούν να εκταμιευθούν τα χρήματα. Και τότε η Αθήνα θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα πως πως θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές χωρίς τη βοήθεια της Ευρωζώνης. Αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας. Κι εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις. Όσα συμφωνήθηκαν πρέπει να τηρηθούν και να εφαρμοστούν.»
SOURCE
dw-world.de