Η κρίση αξιοπιστίας, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες φάνηκε ξεκάθαρα στο 6ο Road Show που διοργάνωσε την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή στο Λονδίνο η ΕΧΑΕ. Nα σημειωθεί πως στο Road Show συμμετείχαν οι Εθνική (που πέρυσι ήταν η μεγάλη απούσα λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου), Alpha – Eurobank (που πραγματοποίησαν κοινές παρουσιάσεις), Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular.
Στις παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των τραπεζικών ιδρυμάτων σε διεθνείς fund managers το κλίμα ήταν «παγωμένο» και η επιφυλακτικότητα έντονη. Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκ Λονδίνου αποκάλυψαν πως τα τραπεζικά κλιμάκια βρέθηκαν με την «πλάτη στον τοίχο» και οι ερωτήσεις που δέχτηκαν ήταν πολλές και αφορούσαν κυρίως την κεφαλαιακή επάρκεια, τη ρευστότητα, τον έλεγχο από την BlackRock και τη συμμετοχή τους το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.
Η αίσθηση που υπήρχε στις παρουσιάσεις ήταν πως οι ξένοι διαχειριστές θεωρούν πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις το επόμενο διάστημα και ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει. Από τα ερωτήματα που έθεσαν στους εκπροσώπους των τραπεζών έγινε σαφές πως οι funds managers εκτιμούν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης. Παράλληλα εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως μετά τον έλεγχο της BlackRock, οι επισφάλειες θα ενισχυθούν σημαντικά, γεγονός που θα καταστήσει σαφές την ανάγκη για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οσον αφορά το PSI, οι διεθνείς διαχειριστές ρωτούσαν τι ζημιές θα υποστούν οι τράπεζες και κυρίως πόσο haircut αντέχουν. Και φυσικά, έπεσε στο τραπέζι και η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τα ιδρύματα.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως οι εκπρόσωποι των εγχώριων τραπεζών πέρασαν ένα δύσκολο διήμερο στη λονδρέζικη πρωτεύουσα και παρότι ήταν καλά προετοιμασμένοι, ουκ ολίγες φορές βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αυτό που αποκόμισαν τα τραπεζικά κλιμάκια από τις παρουσιάσεις ήταν πως οι ξένοι εξακολουθούν να θεωρούν πως οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών είναι αρνητικές και γι’ αυτό το λόγο έχουν βγάλει εκτός επενδυτικής σφαίρας τις συγκεκριμένες μετοχές και δεν έδειξαν καμία διάθεση να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις παρά τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών τίτλων.
Καλό το deal, αλλά….
Αlpha και Eurobank πραγματοποίησαν κοινές παρουσιάσεις στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που συμμετείχαν στο 6ο Road Show της EXAE. Οι ξένοι διαχειριστές σχολίασαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο το deal και εξέφρασαν την άποψη πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις και από άλλες τράπεζες. Ωστόσο δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για εάν το ενιαίο σχήμα Alpha – Eurobank καταφέρει μέσα σε ένα τόσο δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον και βαθιά υφεσιακό να υλοποιήσει με επιτυχία τους στόχους που έχει θέσει.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Tο πλήρες όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι: «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, Βόρειας Ιρλανδίας και του Berwick-upon-Tweed». Τo τελευταίο είναι μια πολύ μικρή πόλη στα σύνορα με τη Σκωτία, την οποία διεκδικούσε ο βασιλιάς των Σκωτσέζων επί μακρόν. Μάλιστα, η πόλη αυτή ήταν επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Γερμανία έως το 1987, επειδή ο Τσόρτσιλ κήρυξε τον πόλεμο με το συνολικό όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά στη συνθήκη συνθηκολόγησης ξεχάστηκε να αναγραφεί.
Το δύσκολο διήμερο των ελληνικών τραπεζών
Συντονιστής: Agrafos