• Το Γνωρίζατε;
  • Aν και ο πλυθυσμός της Kίνας ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, τα επίθετα είναι κάτι περισσότερο από διακόσια.

Χ.Α: «Εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο»

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

Χ.Α: «Εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο»

Δημοσίευση από Admin »


Ένα γνωστό χρηματιστηριακό ρητό λέει, πως «εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο» και μάλλον ισχύει απόλυτα στην περίπτωση των ελληνικών μετοχών. Από τα στατιστικά στοιχεία της Morgan Stanley καταδεικνύεται πως οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με το μεγαλύτερο discount σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, κάτι το οποίο σημαίνει πως το Χ.Α. είναι η φθηνότερη αγορά.

Όμως δεν φαίνεται τα ελκυστικά θεμελιώδη με τα οποία διαπραγματεύεται το Χ.Α. να έλκουν τους ξένους διαχειριστές. Δυστυχώς στην παρούσα φάση λίγο σημασία έχει για τους fund managers o πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) και η τιμή προς λογιστική αξία (Price / Book Value) κάποιας αγοράς, όπως η ελληνική, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις. Ελληνας διαχειριστής που εργάζεται στο Λονδίνο, δήλωσε στο sofokleous.gr πως τα θεμελιώδη στοιχεία των αγορών έχουν χάσει στην τρέχουσα χρονική συγκυρία το νόημα και την αξία τους. Υπό ομαλές συνθήκες οι διαχειριστές παρακολουθούσαν τα θεμελιώδη, τα οποία διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην επενδυτική τακτική που θα ακολουθούσαν.

Ωστόσο τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό χρηματιστήριο και το ιδιαίτερα δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον βάζουν στο περιθώριο, το πολύ ελκυστικό P/E με το οποίο διαπραγματεύεται το Χ.Α.

Εξάλλου χρηματιστηριακοί κύκλοι από το Λονδίνo υποστηρίζουν πως οι ξένοι αναλυτές, traders, brokers και διαχειριστές στις κατ’ιδίαν συζητήσεις τους υποστηρίζουν πως όσον αφορά την ελληνική αγορά, αυτό που υπερισχύει είναι ότι «εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο».

Αυξήθηκε σημαντικά το discount

Στις αρχές του 2011 ο MSCI Greece διαπραγματευόταν σε discount περίπου 20% έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Τότε, οι ελληνικές μετοχές εμφάνιζαν P/E πάνω από 11 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη τους για το 2011. Εκτοτε, το Χ.Α. έχει υποαποδώσει σημαντικά, με αποτέλεσμα το discount να έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Morgan Stanley, το P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) των ελληνικών μετοχών έχει μειωθεί στο διάστημα αυτό. Συγκεκριμένα οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση 7 φορές τα κέρδη τους για το 2011.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας αναδεικνύεται φθηνότερο στην Ευρώπη, αφού διαπραγματεύεται με το χαμηλότερο P/E στη Γηραιά Ηπειρο και το άνοιγμα της ψαλίδας των αποτιμήσεων είναι εμφανές. Οι ιταλικές μετοχές διαπραγματεύονται σε P/E 7,6, ενώ ακολουθούν το χρηματιστήριο της Αυστρίας με πολλαπλασιαστή κερδών 8,1 και οι αγορές της Γερμανίας και Ισπανίας με Ρ/Ε 8,3.

Με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2012 το P/E των ελληνικών μετοχών υποχωρεί ακόμα στο περισσότερο στο 4,7 και πάλι αναδεικνύονται ως οι φθηνότερες στην Ευρώπη. Όμως και για το 2013 το Χ.Α. εμφανίζει το χαμηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών (4,2) έναντι όλων των ευρωπαϊκών αγορών.

Οσον αφορά τα κέρδη ανά μετοχή του, αυτά σύμφωνα με τη Morgan Stanley αναμένεται να καταγράψουν πτώση 25,9% το τρέχον έτος, ενώ για το 2012 και το 2013 εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 48,5% και 12,8% αντίστοιχα.

Επιστροφή στο “Οικονομία”