Σελίδα 1 από 1

Λιανεμπόριο τροφίμων: Αύξηση των απασχολούμενων

Δημοσιεύτηκε: Παρ 07 Οκτ 2011, 14:57
από Argosxolos
Ως ο τελευταίος των Μοϊκανών, σε μια αγορά η οποία βυθίζεται μέρα με την ημέρα όλο και ποιο βαθιά στην ύφεση συμπαρασύροντας μαζί της χιλιάδες εργαζόμενους, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί το λιανεμπόριο τροφίμων το οποίο κόντρα στο ρεύμα συνεχίζει να αυξάνει τις θέσεις εργασίας που προσφέρει.

Την ίδια ώρα ο σταθμισμένος δείκτης των τιμών χωρίς τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑμειώθηκε κατά 1,04% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) η οποία βασίζεται σε στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και του παρατηρητηρίου τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας).

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το κομμάτι της απασχόλησης σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ η απασχόληση στο λιανεμπόριο τροφίμων το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 1,52% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2010 ποσοστό που αναλογεί σε περισσότερες από 5.300 επιπλέον θέσεις εργασίας, ενώ είναι και κατά 2,81% υψηλότερη από τον μέσο όρο του 2010.

Από την άλλη πλευρά ο γενικός δείκτης απασχόλησης για το λιανεμπόριο γενικά κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο μείωση 3,91% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, μείωση που στους λοιπούς κλάδους του λιανεμπορίου ξεπερνάει το 7%.

Εντυπωσιακή είναι εξάλλου και η εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο, αφού στη δεκαετία 2000-2010 η απασχόληση στο λιανεμπόριο τροφίμων αυξήθηκε κατά 30% (από τις μεγαλύτερες κλαδικές αυξήσεις στην Ελλάδα), ενώ στο λοιπό λιανεμπόριο αυξήθηκε μόνο κατά 4,3%.

Σε ότι αφορά στις τιμές από τη μελέτη του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι το πρώτο οκτάμηνο του έτους αυτές καταγράφουν σταθεροποιητικές τάσεις, οι οποίες αποδίδονται από το ΙΕΛΚΑ στην οργανωμένη προσπάθεια των προμηθευτών με των λιανέμπορων.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης του οργανωμένου λιανεμπορίου παρουσιάζει τάση συγκράτησης των τιμών καθώς παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ κατά 4 μονάδες (από 9% σε 13% και από 19% σε 23%), αυξήθηκε σε διάστημα 20 μηνών μόλις κατά 3,25%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αντίστοιχος δείκτης που σταθμίζεται ώστε να μην περιλαμβάνει τις αυξήσεις του ΦΠΑ ήταν πτωτικός και τους τελευταίους 20 μήνες έχει μειωθεί κατά 0,30%.

Ειδικότερα σε επίπεδο οκταμήνου ο γενικός δείκτης, παρά την αύξηση του ΦΠΑ κατά 4 μονάδες,αυξήθηκε κατά 1,44%, ενώ ο αντίστοιχος σταθμισμένος δείκτης χωρίς τις αυξήσεις του ΦΠΑ μειώθηκε κατά 1,04%.

Πτώση η οποία απέχει από τις ανάγκες των καταναλωτών οι οποίοι ελέω Μνημονίου και συνεχών κουρεμάτων των εισοδημάτων τους θα επιθυμούσαν όπως και η Τρόικα ένα πιο γενναίο haircut των τιμών. Σύμφωνα πάντως με το ΙΕΛΚΑ η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη αν ο δείκτης λάμβανε υπόψη περισσότερα φρέσκα προϊόντα (π.χ. οπωροκηπευτικά), όπως ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.