Σελίδα 1 από 1

Σλοβακία: «Γιατί να πληρώσουμε εμείς την κρίση της Ευρώπης;»

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 15 Οκτ 2011, 00:31
από Arxontas
Μετ' εμποδίων, με επανάληψη της ψηφοφορίας και με τίμημα πρόωρες εκλογές στην Σλοβακία μετά από έντονες εσωτερικές διαμάχες, ψήφισε τελικά το Κοινοβούλιο της Μπρατισλάβας, το τελευταίο από 17 ευρωπαϊκά κοινοβούλια, την απαραίτητη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την προστασία της ευρωζώνης. Το νεότερο και δεύτερο φτωχότερο μέλος της ΕΕ διχάστηκε μεταξύ πιθανής απομόνωσής του από τους ευρωπαίους εταίρους του και της έντονης δυσαρέσκειας μεγάλης μερίδας σλοβάκων πολιτών που αναρωτιούνται γιατί να πρέπει εκείνοι ως φτωχότεροι και με σημαντικό έλλειμμα να πρέπει να πληρώσουν το «μάρμαρο» για την κρίση της ευρωζώνης και τη διάσωση «πλουσιότερων» και δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών, όπως η Ελλάδα.

Η μικρή Σλοβακία των 5,4 εκατομμυρίων πολιτών, που αναλογούν σε λιγότερο από το 2% των κατοίκων της ευρωζώνης, έκανε την περασμένη εβδομάδα ολόκληρη την Ευρώπη να κρατήσει την αναπνοή της για πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση του EFSF. Η αρχική άρνηση της πρότασης, η οποία συνδέθηκε με ψήφο εμπιστοσύνης στην εύθραυστη κυβέρνηση τετρακομματικού κεντροδεξιού συνασπισμού της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα, την ανάγκασε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση και να υποσχεθεί πρόωρες εκλογές προκειμένου να επικυρωθεί η πρόταση και από τη Σλοβακία.

Τα κίνητρα του δημοφιλούς ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρόμπερτ Φίτσο, να πει «όχι» ήταν ως επί το πλείστον πολιτικά, καθώς δήλωσε ότι επί της αρχής υποστηρίζει την εφαρμογή ενός διευρυμένου EFSF, αλλά ότι δεν το υπερψήφισε κατά την πρώτη ψηφοφορία για να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Αντιθέτως, η απόφαση του ηγέτη του κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης, μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού και υπέρμαχου των ελεύθερων αγορών, Ρίκαρντ Σούλικ να απέχει από την πρώτη ψηφοφορία ήταν καθαρά ιδεολογική και μοιάζει να αντικατοπτρίζει τις σκέψεις πολλών πολιτών, αλλά και πολιτικών που συμφωνούν, αλλά τελικά υποτάσσονται στις αναγκαιότητες της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

«Γιατί η Σλοβακία να πρέπει να πληρώσει 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 12% της ετήσιας οικονομικής της απόδοσης για να διασωθούν χώρες που είναι πιο πλούσιες; Παραπάει αν σκεφτεί κανείς ότι το μέσο επίπεδο διαβίωσης ενός Σλοβάκου ανέρχεται στο 74% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες είναι 89%», λέει.

Πολλοί απλοί Σλοβάκοι - οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ανέρχονται στο 36%- αγανακτούν που χρειάζεται να συνδράμουν οικονομικά στη διάσωσης χωρών δεν ακολούθησαν τους κανόνες της ευρωζώνης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι πέρυσι το Σεπτέμβριο, η απερχόμενη πρωθυπουργός της Σλοβακίας αρνήθηκε να πληρώσει 800 εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό πακέτο διάσωσης, όταν οι πολίτες της σήκωσαν όλο το βάρος της λιτότητας την οποία βίωσε η χώρα για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη.

Η πλειονότητα όμως συμφωνεί με τη συμμετοχή της χώρας στο διευρυμένο EFSF, φοβούμενη εν μέρει μια επιδείνωση της οικονομίας ή ακόμη και μια επιστροφή στις παλιές «κακές» εποχές του κομμουνισμού και της ψυχροπολεμικής απομόνωσης. Συγκεκριμένα το 45% των πολιτών μοιάζουν να συμφωνούν με μια 69χρονη συνταξιούχο από την Μπρατισλάβα, η οποία αν και δυσκολεύεται να «χωνέψει» το γεγονός ότι εκείνη παίρνει μόλις 350 ευρώ τον μήνα σύνταξη την ώρα που ο μέσος Έλληνας παίρνει 700, επιμένει ότι ήταν «οπωσδήποτε» καλή ιδέα να μπει η Σλοβακία στην ευρωζώνη.

«Σε σύγκριση με τον κομμουνισμό τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σήμερα. Θέλω τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου να έχουν ελευθερίες που εμείς δεν είχαμε», λέει.

Χώρα μικρή αλλά ανθεκτική

Η Σλοβακία είναι το πιο «φρέσκο» μέλος της ΕΕ: Μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις το 2004, ενώ έγινε μέλος της ευρωζώνης την 1η Ιανουαρίου του 2009. Μαζί με την Εσθονία είναι τα μόνα πρώην κομμουνιστικά κράτη που αποτελούν ταυτόχρονα μέλη της ΕΕ, της ευρωζώνης, της Συνθήκης του Σένγκεν και του ΝΑΤΟ.

Εχει ανάπτυξη που θα ζήλευε και η Γερμανία: Τo 2006, η Σλοβακία παρουσίασε τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (8,9%) από όλες τις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, ενώ θεωρείται ιδιαιτέρως ελκυστική για τους επενδυτές, λόγω των χαμηλών μισθών και φορολογικών συντελεστών και του καλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού.

Δεν δέχεται βοήθεια, δίνει βοήθεια: Τον Μάρτιο του 2008, το υπουργείο Οικονομίας της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι η οικονομία της χώρας ήταν αρκετά ανεπτυγμένη ώστε να σταματήσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Στα τέλη του 2008. άρχισε μάλιστα να είναι πάροχος οικονομικής βοήθειας.

Χαμηλοί μισθοί, υψηλή ανεργία: Σε 16.000 ευρώ εκτιμάται το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα των Σλοβάκων για το 2010, την ώρα που ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται στα 750 ευρώ και η μέση σύνταξη στα 350 ευρώ. Παρά τις σημαντική μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, η κρίση την ανέβασε ξανά στο 12%.