• Το Γνωρίζατε;
  • Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο Κλιντ Ίστγουντ και ο Χάρισον Φορντ είναι οι τρεις άνθρωποι που έχουν ήδη αγοράσει οικόπεδα στο φεγγάρι.

Νευρική κρίση στο ΠαΣοΚ μετά την παρέμβαση Χρυσοχοΐδη

Συντονιστής: Agrafos

Argosxolos
Συντάκτης
Συντάκτης
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Τρί 07 Ιουν 2011, 12:54

Νευρική κρίση στο ΠαΣοΚ μετά την παρέμβαση Χρυσοχοΐδη

Δημοσίευση από Argosxolos »


Σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή εισήλθαν οι διαδικασίες στο ΠαΣοΚ, έπειτα από την παρέμβαση του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος υπέδειξε τον δρόμο της εξόδου στον πρόεδρο του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου. Ο υπουργός Ανάπτυξης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και επισήμανε ότι μόνο σε αποικία θα μπορούσε να είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου.

Στο ΠαΣοΚ, όπου από το 2004 ο φόβος του χαρακτηρισμού ως «εσωτερικού εχθρού» όποιου ξέφευγε από την επίσημη «γραμμή», η παρέμβαση του κ. Χρυσοχοίδη έπεσε περίπου σαν πυρηνική βόμβα. Η κατάσταση πλέον γίνεται αφόρητη στο ΠαΣοΚ, ο κίνδυνος διάσπασης είναι πιο ορατός από πότε και η πίεση στον κ. Παπανδρέου είναι πιο έντονη από ποτέ.

Στη Βουλή, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός, σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Αλλοι υπερασπίζονταν το γεγονός ότι είχε το θάρρος να μιλήσει καθαρά, και άλλοι σχολίαζαν εκνευρισμένοι ότι δεν μπορεί να ασκεί τόσο σκληρή κριτική ένας υπουργός που επί δύο χρόνια δεν είχε διαφωνήσει ούτε μια φορά στο υπουργικό συμβούλιο. Επιπλέον, έλεγαν, απαξίωσε την διετή κυβερνητική θητεία, ρίχνοντας την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας στο μνημόνιο και όχι στην πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Τα αρνητικά σχόλια ξεπερνούσαν τα θετικά, ενώ ορισμένοι «παπανδρεϊκοί» βουλευτές δεν μπορούσαν να «χωνέψουν» την κατάσταση. «Εχουμε πάθει σοκ», έλεγαν. «Γιατί τα είπε αυτά; Να δείτε που θα ακολουθήσουν πολύ χειρότερα…».

Ο γραμματέας του κόμματος κ. Μιχ. Καρχιμάκης με μια σκληρή δήλωση μίλησε για αλλαζονία, προπέτεια και αχαριστία. Ομως, άλλοι έλεγαν ότι «πέταξε μια πέτρα και έσπασε την τζαμαρία της σαλοτραπεζαρίας», συμφωνώντας με την ουσία των όσων είπε.

Ο κ. Χρυσοχοίδης, σε όσους μίλησαν μαζί του, έλεγε ότι είπε αυτά που είχε εδώ και μέρες στο στομάχι του και δεν άντεχε άλλο να μένει σιωπηλός. Ενδεχομένως, να κλιμακώνει μια στρατηγική η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, στο διάστημα των οποίων ζήτησε πρώτος να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες στο ΠαΣοΚ και ανακοίνωσε ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι υποψήφιος.

Αν είναι έτσι τα πράγματα θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις τις επόμενες ημέρες. Πάντως, ένα είναι σίγουρο: Ο κ. Παπανδρέου θα έχει τουλάχιστον έναν αντίπαλο στις εκλογές, αν αποφασίσει να ζητήσει ξανά την ψήφο της κομματικής βάσης, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορεί πλέον να υποχωρήσει.

Η σιωπή του προέδρου του ΠαΣοΚ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών προκαλεί έντονο εκνευρισμό στα κορυφαία στελέχη, ιδίως οι διαρροές από το περιβάλλον του ότι αν αποχωρήσει θα διαλυθεί το ΠαΣοΚ. Ως κίνηση ακραίου εκνευρισμού, ερμήνευσαν ορισμένοι και τα όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεταν ότι ίσως να ήθελε να αποτινάξει και την υποψία ότι θα στηριχθεί από τους «παπανδρεϊκούς» στην περίπτωση που είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Η παρέμβασή του όμως φαίνεται ότι συσπείρωσε το «προεδρικό» στρατόπεδο, καθώς διάφοροι βουλευτές και άλλα στελέχη του κόμματος ζητούν από τον κ. Παπανδρέου να μην αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα σε ορισμένους κύκλους συζητείται το ενδεχόμενο να αναβάλλει τις διαδικασίες για μετά τις εθνικές εκλογές. Ανεξαρτήτως του πότε θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις ο κ. Καρχιμάκης μιλώντας για συμφέροντα που θέλουν «να αποτελειώσουν και να εξαφανίσουν» τον κ. Παπανδρέου, έθεσε ένα όριο έντιμης αντιμετώπισης του προέδρου του ΠαΣοΚ από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Η «ομάδα των τεσσάρων» (Α. Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Ι. Ραγκούσης, Ηλ. Μόσιαλος), αιφνιδιάστηκε από την τροπή που πήραν τα πράματα. Από την πλευρά τους, μόνο ο κ. Λοβέρδος έλαβε σαφή θέση για τις διαδικασίες (να γίνουν σύντομα, με συνοπτικές διαδικασίες ώστε να μην τραυματιστεί η κυβέρνηση ή το ΠαΣοΚ, και με κάλπες στην κομματική βάση).

Η διάθεσή τους είναι να μην υπάρξει κοινή παρέμβαση η οποία να αφορά τις διαδικασίες αλλά να μιλήσουν αφού πάρει την πρωτοβουλία ο κ. Παπανδρέου. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα παραμείνει ως το τέλος.
Και αυτό γιατί οι παρεμβάσεις συνεχίζονται. Ο κ. Χ. Καστανίδης, δημοσίευσε ένα μακροσκελές κείμενο για «το παρόν και το μέλλον της κεντροαριστεράς», το οποίο συνυπογράφεται από άλλους έντεκα βουλευτές.

Σε αυτό επισημαίνουν, πέραν των άλλων, τα εξής: «Ας προσέξουμε όλοι να μην μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ, με τη συνήθεια της βιαστικής φιλοδοξίας, σε ένα ρημαγμένο τοπίο εκκαθάρισης προσωπικών στόχων. Η εξουσία, η ηγεσία, οι θέσεις ευθύνης εύκολα κατακρημνίζονται, όταν είναι αδειανές από την αγωνία και τις ιδέες για το μέλλον των ανθρώπων και των κοινωνιών».

Επιπλέον, την Τετάρτη, σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, θα παρουσιάσουν κείμενο θέσεων οι βουλευτές Αθ. Οικονόμου, Φρ. Παρασύρης και Οδ. Βουδούρης. Οι βουλευτές αυτοί, οι οποίοι είχαν συνταχθεί με τον κ. Παπανδρέου αλλά τώρα τηρούν κριτική στάση, θα παρουσιάσουν το ιδεολογικό στίγμα τους, έναν οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση, θα ζητήσουν όμως να ανοίξουν οι διαδικασίες με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο, ώστε να μην παρουσιάζονται εκφυλιστικά φαινόμενα και κινδυνεύσει η ενότητα αλλά και η υπόσταση του ΠαΣοΚ.

Επιστροφή στο “Πολιτική”