Σελίδα 1 από 1

Έρχονται χαράτσια αξίας 11 δισ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε: Δευ 12 Μαρ 2012, 21:56
από Airetikos
Με το PSI να διακανονίζεται σήμερα, το αποψινό Eurogroup θα κινήσει πρακτικά και ουσιαστικά τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση της δεύτερης δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση των πρώτων χρηματικών ποσών.

Οι βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου είναι πλέον δύο:

Η απόλυτη και χωρίς παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις εφαρμογή των όσων έχει δεσμευθεί και ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση και ο σχεδιασμός για το νέο πακέτο μέτρων, ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προανήγγειλε ξεκάθαρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναμένονται έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Πρόκειται για παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν πράξη έως το 2015, και αφορούν σε:

Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, μέσω αύξησης ορίων ηλικίας, αύξησης εισφορών, αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης, με στόχο το ψαλίδισμά της.

Νέο ψαλίδι στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2015, μέσω μειώσεων στους μισθούς στα ειδικά μισθολόγια, ριζικής αλλαγής στο σύστημα εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, περιορισμού του προσωπικού (κατά 15.000 μόνο για φέτος), λουκέτων και συγχωνεύσεων οργανισμών, ώστε να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2015.

Νέο ψαλίδι στις κοινωνικές δαπάνες κατά 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω μειώσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων, τακτοποίησης όλων των ελλειμμάτων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ταμεία, που χορηγούν τα εφάπαξ, περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, μείωσης των κοινωνικών επιδομάτων κατά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2015.

Νέες αλλαγές στη φορολογία, μέσω κατάργησης φοροαπαλλαγών και άλλων καθεστώτων, που χαρακτηρίζονται από την τρόικα ως «προνομιακά», κατάργησης των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α. (π.χ. στα νησιά), που θα βαφτιστεί ως απλοποίηση, καθιέρωσης ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα, αύξησης των αντικειμενικών αξιών, ριζικής αναδόμησης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού και των υπηρεσιών του, με στόχο όφελος 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, και για να γίνουν πράξη όλα αυτά και στην ώρα τους, οι περίπου 40 επίτροποι, που αναμένεται να εγκατασταθούν στη χώρα μας, θα ασκούν στενό pressing στην κυβέρνηση και τους υπουργούς.

Με ασφυκτικές προθεσμίες και εφαρμόζοντας το μαρτύριο της σταγόνας, όπως άλλωστε προβλέπει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα υποχρεώνουν την ελληνική πλευρά να λογοδοτεί άμεσα για κάθε καθυστέρηση και να βρίσκει ισοδύναμα μέτρα, που θα καλύπτουν τις όποιες μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό.