Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Βρετανία χάνει τα τρία Α της, από έναν εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, από τον Moody's. Πρόκειται για μια κίνηση που θέτει σε κίνδυνο την συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού και σε γενική αμφισβήτηση το προγράμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελευθέρων από την ανάληψη της εξουσίας τον Μάιο του 2010.
Η απόφαση της Moody's εστιάζει στην στασιμότητα όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης και στην αύξηση του δημόσιου χρέους, αν και στην ανάλυση της υπογραμμίζεται το γεγονός ότι το χρέος της Βρετανίας είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και ως εκ τούτου περισσότερο βιώσιμο από το χρέος άλλων μεγάλων δυτικών οικονομιών. Παρά το γεγονός ότι το 2012 κατεγράφη το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 1971, έτος που η ξεκινούν οι μετρήσεις, ο παράγοντας που μέτρησε περισσότερο για την αρνητική αξιολόγηση της Moody's είναι η ύφεση κατά 0.3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, η οποία αν συνεχιστεί και το τρέχον τρίμηνο, η βρετανική οικονομία θα έχει μπεί σε τρίτο κύκλο ύφεσης, triple dip recession,, από το 2008.
Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο εκφράζει δυσαρέσκεια και καχυποψία για την σπουδή, με την οποία η εταιρία αξιολογησης έσπευσε να αφαιρέσει τα τριά Α της Βρετανίας δίχως, όπως συνηθίζεται, να αναμένει την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού από τον Οσμπορν στις 20 Μαρτίου. Αν και θεωρείται περισσότερο από βέβαιο πως και ο νέος προυπολογισμός θα χαρακτηρίζεται από λιτότητα και περικοπές, αφού ο κ. Οσμπορν εξακολουθεί δογματικά να θεωρεί τη λιτότητα μονόδρομο και πεισματικά να απορρίπτει εναλλακτικές προτάσεις για ελάφρυνση του προγράμματος, όπως προσφάτως πρότεινε ακόμα και το ΔΝΤ. Η υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας, θέτει και την ατζέντα των επόμενων εκλογών: Θα τις κερδίσει όποιος πείσει πως έχει το σχέδιο για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας. Ειδικά για τον Τζορτζ Οσμπορν οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί, καθώς μετά την υποβάθμιση και έως το τέλος της κυβερνητικής του θητείας θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την αντιπολίτευση που θα του θυμίζει σε κάθε ευκαιρία την αρχική του δέσμευση πως το σχέδιο του διασφαλίζει απόλυτα τα περίφημα τρια Α.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Στην Ολυμπιάδα του Σεν Λούις, το 1904, το μοναδικό χρυσό μετάλλιο για τους Ευρωπαίους κατέκτησε ο Έλληνας Περικλής Κακούσης, στην άρση βαρών.
Στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η Βρετανία
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η Βρετανία
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!