• Το Γνωρίζατε;
  • Ο αμερικανός πρόεδρος Τζ. Φ. Κένεντι παραιτήθηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό, μετά τη βύθιση του πλοίου που κυβερνούσε, από εμβολισμό εχθρικού σκάφους, στις 2 Αυγούστου του 1943.

Νέος τρόπος καταβολής του ΦΠΑ

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Νέος τρόπος καταβολής του ΦΠΑ

Δημοσίευση από Agrafos »


Στην υλοποίηση της σύστασης της τρόικας για κατάργηση της καταβολής του ΦΠΑ μαζί με την κατάθεση της σχετικής περιοδικής δήλωσης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική σύσταση περιλαμβάνεται στο φορολογικό τμήμα του μνημονίου και στοχεύει στο να σταματήσει το φαινόμενο της μαζικής αποχής από την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ (περίπου ένας στους πέντε υπόχρεους δεν υποβάλει τη δήλωση επειδή προφανώς δεν διαθέτει το σχετικό ποσό του ΦΠΑ).
Αναλυτικά ο νέος τρόπος βεβαίωσης και απόδοσης του ΦΠΑ που προωθείται έχει ως εξής:

-με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ο φορολογούμενος θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει μόνο ένα ελάχιστο ποσό ύψους 10 ευρώ. Διατηρούνται οι προθεσμίες της ανά τρίμηνο υποβολής για τους μικρομεσαίους και ανά μήνα για τις ΑΕ.

-ο φόρος θα βεβαιώνεται με την υποβολή της δήλωσης. Όπως διευκρινίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ οι φορολογούμενοι και με το νέο σύστημα θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν τον ΦΠΑ σε μηνιαίες δόσεις αλλά με πολύ λιγότερες προσαυξήσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. Συγκεκριμένα, το ποσοστό μηνιαίας προσαύξησης από 2% που είναι σήμερα διαμορφώνεται στο 1%. Αυτό για μια επιχείρηση που θα πρέπει κάθε μήνα να καταβάλει ΦΠΑ ύψους 10 χιλ. ευρώ αλλά επιλέγει να τον εξοφλήσει σε τρεις δόσεις (40% του ποσού η πρώτη, 30% η δεύτερη και 30% η τρίτη) γλιτώνει μηνιαίως προσαυξήσεις ύψους 30 ευρώ.

-από το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζεται επίσης ότι η αποσύνδεση της υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου γίνεται προκειμένου να απελευθερωθεί και ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΥΠΟΙΚ από τον τυπικό έλεγχο των δηλώσεων κατά την υποβολή τους. Επίσης υποστηρίζεται ότι λόγω της μείωσης των προσαυξήσεων δίνεται βοήθεια και όσον αφορά στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με παράδειγμα καταβολής ΦΠΑ του ΥΠΟΙΚ, με βάση το σημερινό σύστημα, μετά από τρεις μήνες λειτουργίας μιας επιχείρησης ο ΦΠΑ που καταβάλεται είναι ίσος με το συνολικό ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει η επιχείρηση για ένα μήνα λειτουργίας της.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”