• Το Γνωρίζατε;
  • Το 1901, ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν κατασκεύασε, για διαφημιστικούς λόγους, ένα τρένο που εκινείτο με μπαταρίες. Αλλά οι πελάτες ενδιαφέρονταν μονάχα για το τρενάκι και καθόλου για τα προϊόντα που διαφήμιζε, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο, να γεννηθεί η εταιρεία Λάιονελ Τρέινς.

Βοήθεια κατά των τζιχαντιστών ζητά το Ιράκ από τις ΗΠΑ

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Βοήθεια κατά των τζιχαντιστών ζητά το Ιράκ από τις ΗΠΑ

Δημοσίευση από Agrafos »


Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ με αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών ζητά επίσημα η ιρακινή κυβέρνηση, έχοντας έλθει αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της χώρας μετά την αμερικανική στρατιωτική απόσυρση στα τέλη του 2011 έπειτα από περισσότερα από οκτώ χρόνια πολέμου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «ζυγίζει» τις επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών έχοντας καλέσει σε συνάντηση στο Λευκό Οίκο τους επικεφαλής Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, πιέζοντας την ίδια στιγμή την κυβέρνηση του σιίτη Νούρι αλ-Μαλίκι να προσεγγίσει την κάποτε κυρίαρχη σουνιτική μειονότητα για να εγγυηθεί την εθνική ενότητα της χώρας.

«Το Ιράκ ζήτησε επισήμως τη βοήθεια της Ουάσινγκτον με βάση τη συμφωνία ασφαλείας [με τις ΗΠΑ] για την εκτέλεση αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων» δήλωσε ο Χοσιάρ Ζεμπαρί στους δημοσιογράφους από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπως μετέδωσε το αραβόφωνο δίκτυο Al Arabiya.

Η συνάντηση Ομπάμα με τους επικεφαλής του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο έρχεται εν μέσω αντιφατικών πληροφοριών στον αμερικανικό Τύπο σχετικά με την πρόθεση του Ομπάμα να εγκρίνει αεροπορικές επιδρομές κατά των σουνιτών ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS).

Άρθρο της Wall Street Journal το βράδυ της Τρίτης έφερε τον τίτλο «οι ΗΠΑ αποκλείουν αεροπορικές επιδρομές για τώρα», ωστόσο οι New York Times άφηναν ανοιχτή την πιθανότητα γράφοντας ότι «ο Ομπάμα φέρεται να εξετάζει στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα».

Το πρακτορείο Associated Press γράφει την Τετάρτη, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι ο Ομπάμα έχει στρέψει την προσοχή του μακριά από τις αεροπορικές επιδρομές ως άμεση επιλογή, εν μέρει γιατί υπάρχουν ελάχιστοι καθαροί στόχοι που μπορούν να χτυπήσουν οι ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πάντως πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές του αποφάσεις και τελικώς θα μπορούσε να εγκρίνει περιορισμένα πλήγματα εάν διαφανούν πιο καθαροί στόχοι. H CIA και η NSA πασχίζουν να κλείσουν τα κενά και να εντοπίσουν τις κινήσεις ηγετικών προσώπων των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένου του αρχηγού τους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Οι αεροπορικές επιδρομές -πιθανότατα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και έχει τεθεί και το ζήτημα επιδρομών από επανδρωμένα αεροσκάφη- είναι η πιο επιθετική επιλογή που εξετάζεται αυτή τη στιγμή από τις ΗΠΑ.

Εν όψει της συνάντησης στο Λευκό Οίκο ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ράιντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία δουλειά να στείλουν στρατιώτες εν μέσω του ιρακινού εμφυλίου πολέμου, όπως τον χαρακτήρισε.

«Είναι ώρα για τους Ιρακινούς να λύσουν το θέμα μόνοι τους» είπε ο Ράιντ και επιτιθέμενος στους Ρεπουμπλικανούς που αποδίδουν τη βία στην απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών, ανέφερε: «Εκείνοι που επιτίθενται στον πρόεδρο Ομπάμα γιατί έφερε τους στρατιώτες μας σπίτι τους από το Ιράκ κάνουν λάθος. Έπειτα από μία δεκαετία πολέμου, οι αμερικανικός λαός είχε αρκετά. Οι αμερικανικές οικογένειες είχαν αρκετά».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποκλείσει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ για την απόκρουση των τζιχαντιστών. Ωστόσο, έχει ενημερώσει το Κογκρέσο ότι έως 275 άνδρες των ειδικών δυνάμεων τοποθετούνται εντός και γύρω από το Ιράκ για να παράσχουν υποστήριξη και να εγγυηθούν την ασφάλεια των αμερικανικών συμφερόντων.

Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Ομπάμα εξετάζει επίσης την αποστολή μικρής μονάδας των ειδικών δυνάμεων για να βοηθήσει στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, ο οποίος και τράπηκε σε φυγή μπροστά στην επέλαση των τζιχαντιστών στη Μοσούλη και άλλες ιρακινές πόλεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προχωρήσει επίσης σε ένα προκαταρκτικό διπλωματικό «άνοιγμα» προς το σιιτικό Ιράν για την κατάσταση στο Ιράκ, έχοντας ωστόσο αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας με την Τεχεράνη.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ υπογράμμισε την Τετάρτη ότι είναι αντίθετος σε προσέγγιση με το Ιράν, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο στέλνει λανθασμένο μήνυμα στους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δεδομένου ότι η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγορείται ότι έχει υποστηρίξει την τρομοκρατία στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, στην Τεχεράνη ο επικεφαλής του γραφείου του Ιρανού προέδρου επανέλαβε ότι «το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόταση ή αίτημα έχει στόχο να βοηθηθεί η ιρακινή κυβέρνηση να επιλύσει το εσωτερικό της πρόβλημα».

«Όσον αφορά τις ΗΠΑ, δεν έχουμε παρατηρήσει καμία σοβαρή ενέργεια εναντίον αυτού του κύματος τρομοκρατίας» είπε ο ίδιος, ενώ συνέδεσε ενδεχόμενη συνεργασία της Ισλαμικής Δημοκρατίας με την Ουάσινγκτον για την κρίση στο Ιράκ με την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”