• Το Γνωρίζατε;
  • Στη Σκοτία, επί πολλά χρόνια, πίστευαν ότι το να περπατήσει κάποιος ανάμεσα σε δύο κοκκινομάλλικα κορίτσια είναι σημάδι πως η υγεία του θα βελτιωθεί πολύ σύντομα.

Ο ηλεκτρισμός φτάνει στις ... Κυκλάδες

Συντονιστές: Airetikos, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Ο ηλεκτρισμός φτάνει στις ... Κυκλάδες

Δημοσίευση από Agrafos »


Σημαντική ελάφρυνση στο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών (άνω των 60 εκατ. ευρώ ετησίως) και στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των οποίων επιδοτείται το κόστος αυτό, θα επιφέρει με την ολοκλήρωσή του, το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Οι συμβάσεις για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου, που περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις Τήνου, Μυκόνου και Πάρου με τη Σύρο καθώς και τη διασύνδεση του Λαυρίου με τη Σύρο υπογράφονται αύριο μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και των αναδόχων εταιριών (ABB, Ελληνικά Καλώδια, Alstom, Prysmian) σε τελετή στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Γιαρέντης.

Η δεύτερη φάση του έργου, που θα υλοποιηθεί αργότερα, περιλαμβάνει τη σύνδεση Πάρου-Νάξου και Νάξου-Μυκόνου, καθώς και την αναβάθμιση της υφιστάμενης σύνδεσης της Εύβοιας με την ΄ʼνδρο και την Τήνο.

Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης θα τεθούν σε εφεδρεία οι υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής των νησιών που λειτουργούν με πετρέλαιο, έχουν δηλαδή αυξημένο κόστος λειτουργίας και επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το κόστος παραγωγής από τις τοπικές μονάδες στην Πάρο κυμαίνεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη Σύρο στα 230 Euro/MWh και στη Μύκονο στα 350 Euro/MWh έναντι 80 περίπου ευρώ που είναι η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος στο ηπειρωτικό σύστημα.

Η διαφορά του κόστους παραγωγής, προκειμένου τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά να είναι ίδια με αυτά της ηπειρωτικής χώρας, επιδοτείται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Το κόστος αυτό διαμορφώθηκε πέρυσι στα 780 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά καλύπτουν το κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης (η διασύνδεση της Κρήτης περιλαμβάνεται επίσης στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ). Για τα τρία νησιά που διασυνδέονται τώρα το κόστος των ΥΚΩ είναι αντίστοιχα 20 εκατ. το χρόνο για την Πάρο, 14 εκατ. ευρώ για τη Σύρο και 30 εκατ. για τη Μύκονο.

Η διασύνδεση των νησιών οδηγεί σε σταδιακή ελάφρυνση του κόστους που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ, περιορίζει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων στα νησιά και επιτρέπει την αξιοποίηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά (αιολικά, φωτοβολταϊκά) αλλά και την αύξηση της παραγωγής θερμικών μονάδων στο ηπειρωτικό σύστημα που θα τροφοδοτούν τα νησιά.

Ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Κυκλάδων είχε προκηρυχθεί και το 2012 αλλά κηρύχθηκε άγονος και επαναπροκηρύχθηκε με διαχωρισμό του συνολικού έργου σε επιμέρους φάσεις.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Κοινωνία”