Σελίδα 1 από 1

Σε χάος η ευρωπαϊκή οικονομία αν η Σκωτία βγει από το Ηνωμένο Βασίλειο

Δημοσιεύτηκε: Δευ 15 Σεπ 2014, 03:12
από Agrafos
Πυρετός κινητοποιήσεων σε όλη τη Σκωτία, μόλις λίγα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πολύ κοντά τα δύο στρατόπεδα, το ζητούμενο είναι πώς θα επηρεαστεί ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων.

Σε μια ύστατη προσπάθεια επιρροής των αναποφάσιστων που φθάνουν τις 500.000, ο Ντέιβιντ Κάμερον μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Σκωτία, από όπου, τη φορά αυτή, θα απευθύνει αυστηρό μήνυμα πως επιλογή του ΝΑΙ θα σημάνει δια παντός αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ σύσσωμη η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος βρίσκεται στην περιοχή όπου σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί διαρροή παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, ειδικά στη Γλασκώβη, προς τους Εθνικιστές, επιστρατεύτηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Οι συνεχείς δημοσκοπήσεις είναι αντικρουόμενες, με μόνο κοινό ότι όλες δίνουν νίκη του ΟΧΙ, ορισμένες με οριακή διαφορά και άλλες με έως και διαφορά 8 μονάδων.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για το τι επιφυλάσσει η επικράτηση του ΝΑΙ στην oικονομία. Μετά τις μεγάλες tράπεζες και τις ασφαλιστικές eταιρίες της Σκωτίας που ανακοίνωσαν την μετάβαση της έδρας τους στο Λονδίνο σε περίπτωση aνεξαρτητοποίησης, τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα το σύνολο των μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων έχουν προειδοποιήσει ότι ανεξαρτησία θα σημάνει υψηλότερες τιμές των προϊόντων τους στη Σκωτία.

Απειλή χάους στη Ηνωμένο Βασίλειο αν αποχωρήσει η Σκωτία

Η αδυναμία της στερλίνας στις αγορές δεν θεωρείται ενδεικτική για το γεγονός ότι η Σκωτία αδυνατεί να επιβιώσει οικονομικά χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο χρηματιστής Άπλες Πατέλ εκτιμά ότι η πτώση της ισοτιμίας δεν σχετίζεται με το δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα κριθεί αν η Σκωτία θα ανεξαρτητοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο: «Ο λόγος για τον οποίο πωλούμε στερλίνες δεν είναι επειδή πιστεύουμε ότι μια ανεξαρτησία θα οδηγούσε την Σκωτία στην οικονομική καταστροφή, αλλά επειδή σε εποχές ανησυχίας οι επενδυτές κάνουν αυτό που κάνουν οι άλλοι επενδυτές. Και οι άλλοι στην παρούσα φάση πωλούν στερλίνα. Δεν θα πρέπει όμως να το ερμηνεύσουμε ως αδυναμία της Σκωτίας να επιβιώσει».

Η αγωνία για την έκβαση του δημοψηφίσματος τερματίζεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 19 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση όμως που οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας η ανησυχία είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, μιας και υπάρχει μια σειρά οικονομικών ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα.

Με ποιο νόμισμα θα πληρώνουν, αλήθεια, οι Σκωτσέζοι, αν επιλέξουν τελικά τον δρόμο της ανεξαρτησίας; Οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι η στερλίνα ανήκει στους Σκωτσέζους, όπως ανήκει και στους Άγγλους. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είχε δήλωσε πάντως ότι όποιος εγκαταλείπει το Ηνωμένο Βασίλειο, εγκαταλείπει και το νόμισμά του. Πίσω από τη δήλωση αυτή κρύβονται οι φόβοι του Λονδίνου απέναντι στην νομισματική ένωση με μια χώρα, στην δημοσιονομική και φορολογική πολιτική της οποίας δεν θα έχει επιρροή.

Την ανησυχία των αγορών ενισχύουν ωστόσο και άλλα ζητήματα: Πώς θα πληρωθούν τα χρέη της Βρετανίας σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας. Ποια χώρα θα είναι αρμόδια για την καταβολή των συντάξεων ή θα αξιοποιεί τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα; Και τέλος ποιο θα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα του νέου κράτους αλλά και ποια η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει;