• Το Γνωρίζατε;
  • Η ακριβής εξήγηση της φράσης «Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα» δεν έχει σχέση με κανέλλα ή άλλα καρυκεύματα, αφού σημαίνει «Έρχομαι από την Κωνσταντινούπολη και σε προσκαλώ να έρθεις στην κορυφή»!

Στα 1,5 δις ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις στην Ελλαδα το 2014

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Στα 1,5 δις ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις στην Ελλαδα το 2014

Δημοσίευση από Agrafos »


Στα 1,4 δισ. ευρώ ανήλθαν οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα από μη κατοίκους εμφάνισαν στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014 καθαρή εισροή, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων Ελλάδος στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 515 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 747 εκατ. ευρώ, ενώ και οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εισροή (αποεπένδυση) ύψους 578 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή 6 δισ. ευρώ, καθώς η καθαρή εκροή (8,2 δισ. ευρώ) για επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο των υποχρεώσεων (2,2 δισ. ευρώ). Η τελευταία ήταν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (8 δισ. ευρώ), η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (5,9 δισ. ευρώ).

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή εισροή, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, αντανακλά κυρίως τη μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων κατά 2 δισ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των υποχρεώσεων κατά 736 εκατ. ευρώ. Η μικρή αύξηση των υποχρεώσεων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η καθαρή αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς το εξωτερικό (εισροή 6,7 δισ. ευρώ) σχεδόν αντισταθμίστηκε από την πτώση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (εκροή 5,9 δισ. ευρώ). Τον Νοέμβριο του 2014, στις άμεσες επενδύσεις από κατοίκους Ελλάδας στο εξωτερικό δεν σημειώθηκαν αξιόλογες συναλλαγές.

Οι άμεσες επενδύσεις από κατοίκους εξωτερικού στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 132 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της εξαγοράς του 25% των μετοχών της Costa Navarino από τη Fivedunes Limited (συμφερόντων της Olayan Group) με έδρα την Κύπρο. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή 2,5 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται αφενός στη μείωση (εκροή 1,1 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και αφετέρου στην αντίστοιχη αύξηση (κατά 1,4 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Στις λοιπές επενδύσεις παρατηρήθηκε καθαρή εισροή 2,8 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην καθαρή αύξηση (κατά 4,2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αποπληρωμή δανείων από κατοίκους, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”