Προς ιστορικό συμβιβασμό για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Δημοσιεύτηκε: Τετ 21 Ιαν 2015, 02:11
Στη σκιά των πληροφοριών και των σεναρίων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει να προβεί σε…ιστορικό συμβιβασμό την επόμενη των εκλογών και εάν κερδίσει, ενδεχομένως να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρόσωπο από την κεντροδεξιά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνάντηση των δυο πολιτικών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολλά λέγονται και γράφονται για την άριστη επικοινωνία που διατηρεί ο κ. Αβραμόπουλος με το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον διαχωρίζει, όπως και τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ.
Ο κοινοτικός επίτροπος, που παραμένει αντιπρόεδρος της Ν.Δ., δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση στήριξης του κόμματός του, στάση που έχει ενοχλήσει πολλούς στη σημερινή ηγετική ομάδα, αλλά ο ίδιος με διπλωματικό τρόπο, επικαλέστηκε τη θεσμική του ιδιότητα προκειμένου να λάβει αποστάσεις από την εκλογική μάχη.
«Έχοντας πάντα και την ιδιότητα του στελέχους της Ν.Δ., ευχήθηκα στον πρωθυπουργό καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές, πάντοτε σημειώνοντας ότι πρέπει να κρατηθεί σταθερή η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σε μια δήλωση που ήταν αρκετά μετριοπαθής, όπως συνήθως και ο δημόσιος λόγο του από την πρώτη στιγμή που πολιτεύθηκε.
Σχετικά με τα σενάρια που τον εμφανίζουν ως πιθανό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αβραμόπουλος είπε, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα, ενώ σημείωσε: «Είμαι επίτροπος της Ε.Ε. και συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία».
Το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, μιλώντας στο Βήμα fm, αφού υπερασπίστηκε την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, υποστήριξε ότι «αυτό το υποτιθέμενο φλερτ», όπως το χαρακτήρισε, με τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος θύμισε ότι είναι Επίτροπος της Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της Ν.Δ., γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους.
«Αδαπάνως γίνεται, για να δείξει ότι έχει μετακινηθεί (ο ΣΥΡΙΖΑ) τόσο πολύ από τις θέσεις του, ούτως ώστε προτείνει και τον Αβραμόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχουν ήδη επιλέξει ποιος θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος και δεν μας το λένε. Όλες οι πληροφορίες μάς λένε ότι θα είναι ο κ. Κωνσταντόπουλος. Η θέση μας είναι ο κ. Δήμας. Η θέση του κόμματός μας. Είναι μια πάρα πολύ επιτυχημένη επιλογή και προς το συμφέρον της χώρας να έχει έναν Πρόεδρο με αυτά τα χαρακτηριστικά.» τόνισε ο κ. Σταμάτης και στην ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση η ΝΔ να στηρίξει τον Νίκο Κωνσταντόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας, συμπλήρωσε: ««Ποτέ, ποτέ, ποτέ! Για να το κλείσουμε οριστικά. Διότι ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν έχει τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο Πρόεδρος.».
Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών Νίκος Βούτσης, εξέφρασε, μιλώντας στον Ρ/Σ Alpha 9.89 την εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου, λέγοντας: «Ο κ. Αβραμόπουλος φρόντισε να έχει τις φυσιολογικές σχέσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που δεν καλλιέργησε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Ο άνθρωπος έκανε σωστά τη δουλειά του».
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, όπως κατέγραψε και το Βήμα της Κυριακής, ισχυρό είναι το σενάριο μετά τις βουλευτικές εκλογές, να βρεθεί η χώρα ενώπιον ενός ιστορικού πολιτικού συμβιβασμού με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα είναι έντονο είναι το πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένα κεντρικά πρόσωπα της κεντροδεξιάς που διαφοροποιούνται, τόσο με τη στάση τους όσο και με τις απόψεις τους από τη στρατηγική της σημερινής ηγετικής ομάδας της ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά.
Στο παρασκήνιο της πολιτικής, μακριά από τις εφήμερες αντιπαραθέσεις της προεκλογικής περιόδου, που δεν αφήνουν περιθώρια για συνεννόηση και συναντίληψη χώρων με εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και ιδεολογία, έχει προχωρήσει η συζήτηση για το πόσο είναι εφικτή μια υπερβατική συμφωνίας που θα εισαγάγει τη χώρα σε μια νέα ιστορική περίοδο.
Η νέα Βουλή και η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα κληθεί να λύσει, ενδεχομένως με υπερπαραταξιακή ματιά, την προεδρική εξίσωση, καθώς εκκρεμεί το κρίσιμο συνταγματικό θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εάν επιβεβαιωθούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, μια εξέλιξη που θα αποτελεί ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, καθώς επτά δεκαετίες μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και τη νίκη της δεξιάς, ένα αριστερό κόμμα θα ηγηθεί της χώρας. Ως εκ τούτου θα ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, θα είναι αυτός που θα προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οριστικές αποφάσεις στην Κουμουνδούρου επί του προσώπου, λένε ανώτερα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ληφθεί, όπως είναι προφανώς, αν και έχει υπάρξει συζήτηση επί της αρχής και των χαρακτηριστικών του προσώπου.
Και αυτό, διότι όλα θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εκλογικό αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής, όπου θα γίνουν οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. «Η επιλογή μας θα ενώνει. Θα είναι επιλογή σταθερότητας» ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής», ανώτερος κομματικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλήρη εικόνα των απόψεων και θέσεων του κ. Τσίπρα, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει: «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση για ονόματα».
Με τα…«πνεύματα» της πολιτικής ιστορίας από την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, αλλά και από την μεταπολεμιακή και μετεμφυλιακή Ελλάδα, να πλανώνται πάνω από τη σύγχρονη πολιτική σκηνή της χώρας, κυοφορούνται εξελίξεις που ενδέχεται να αιφνιδιάσουν.
Ταυτόχρονα όμως, όπως λένε οι πιο μυημένοι και έχοντες εικόνα των παρασκηνιακών διεργασιών, από το πρόσωπο που θα προταθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί η νέα πολιτική σύνθεση που μπορεί να προκύψει από την ιστορική συμφωνία δυο αντίθετων ιδεολογικών παρατάξεων, άλλοτε αντιπάλων.
Το όνομα του Κώστα Καραμανλή έχει συζητηθεί σε συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ως μια άριστη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρώην Πρωθυπουργός, λέγεται ότι εάν αποδεχόταν την πρόταση (σ.σ. διατηρεί ακόμα ενστάσεις για το θεσμό λόγω και των ελάχιστων αρμοδιοτήτων που έχει ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας), θα ενίσχυε την αναγκαία για τη χώρα πολιτική ενότητα.
Τόσο από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή όσο και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αρνούνται ότι υφίσταται ζήτημα υποψηφιότητας του πρώην Πρωθυπουργού, αν και στην πολιτική όλα είναι ανοικτά και τα δεδομένα ανατρέπονται.
Μια επιλογή Καραμανλή, θα είχε πολλαπλά οφέλη και για τις δυο πλευρές, ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει πολλές φορές να διαχωρίσει την περίοδο του πρώην Πρωθυπουργού από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά, τον οποίο κατηγορεί για ακροδεξιές αντιλήψεις.
Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο και το πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με μετριοπαθείς «γαλάζιους» παράγοντες, όπως ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε.Δημήτρης Αβραμόπουλος που παραμένει αντιπρόεδρος της ΝΔ. Όλες οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου που αξιολογούνται και αποκωδικοποιούνται από την Κουμουνδούρου, δείχνουν ότι κινείται σε άλλη γραμμή από αυτή του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος αρνείται ότι υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές» με την Κουμουνδούρου και ξορκίζει, τα σενάρια περί πιθανής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Δεν φεύγω από επίτροπος, εδώ θα μείνω» λέει μονότονα τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητη η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδώσει τα εύσημα δημόσια, δυο φορές, στον κ. Αβραμόπουλο για την παρέμβασή του μεσοβδόμαδα στο Κολέγιο των Επιτρόπων να υπάρξει ευελιξία ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο κ. Αβραμόπουλος θορυβημένος από τη διάσταση που έλαβε η παρέμβασή του και ειδικά από την αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό που έκανε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όφειλε να το πράξει ο Πρωθυπουργός, διευκρίνιζε ότι δεν εννοούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον Νότο της Ευρώπης.
«Δεν έχω ιδέα, με κανέναν δεν έχω μιλήσει» φέρεται να έλεγε και στενοί του συνεργάτες διευκρίνιζαν πως επιδιώκει να παραμείνει μακριά από τα κομματικά παίγνια, αν και ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος ως διπλωμάτης ξέρει να ελίσσεται.
Στο πλαίσιο της νέας αντίληψης για τη διακυβέρνηση του τόπου, στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν και πρόσωπα ακόμα και από το χώρο της κεντροδεξιάς, ώστε να εμπεδωθεί ένα μήνυμα της ενότητας. Π.χ. εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήσει μια εθνική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, στην οποία θα μετέχει ο Μανώλης Γλέζος, ουδείς θα είχε αντίρρηση από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να μετέχει ως μέλος της…«εθνικής ομάδας», ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο πρώην υπουργός που κατά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβριο του 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου επέδειξε υψηλό αίσθημα δημοκρατικότητας και συνέβαλλε να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση με αυξημένο βαθμό αστυνομικής παρέμβασης, έχει αρθρογραφήσει κατά του μνημονίου, με βασικό επιχείρημα το Σύνταγμα της χώρας. Κατά καιρούς επέκρινε τη Γερμανία για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου και προ ημερών ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το θέμα είναι προκλητικά εσφαλμένοι και δεν υφίσταται ζήτημα παραγραφής.
Η συνάντηση των δυο πολιτικών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολλά λέγονται και γράφονται για την άριστη επικοινωνία που διατηρεί ο κ. Αβραμόπουλος με το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον διαχωρίζει, όπως και τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ.
Ο κοινοτικός επίτροπος, που παραμένει αντιπρόεδρος της Ν.Δ., δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση στήριξης του κόμματός του, στάση που έχει ενοχλήσει πολλούς στη σημερινή ηγετική ομάδα, αλλά ο ίδιος με διπλωματικό τρόπο, επικαλέστηκε τη θεσμική του ιδιότητα προκειμένου να λάβει αποστάσεις από την εκλογική μάχη.
«Έχοντας πάντα και την ιδιότητα του στελέχους της Ν.Δ., ευχήθηκα στον πρωθυπουργό καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές, πάντοτε σημειώνοντας ότι πρέπει να κρατηθεί σταθερή η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σε μια δήλωση που ήταν αρκετά μετριοπαθής, όπως συνήθως και ο δημόσιος λόγο του από την πρώτη στιγμή που πολιτεύθηκε.
Σχετικά με τα σενάρια που τον εμφανίζουν ως πιθανό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αβραμόπουλος είπε, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα, ενώ σημείωσε: «Είμαι επίτροπος της Ε.Ε. και συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία».
Το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, μιλώντας στο Βήμα fm, αφού υπερασπίστηκε την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, υποστήριξε ότι «αυτό το υποτιθέμενο φλερτ», όπως το χαρακτήρισε, με τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος θύμισε ότι είναι Επίτροπος της Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της Ν.Δ., γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους.
«Αδαπάνως γίνεται, για να δείξει ότι έχει μετακινηθεί (ο ΣΥΡΙΖΑ) τόσο πολύ από τις θέσεις του, ούτως ώστε προτείνει και τον Αβραμόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχουν ήδη επιλέξει ποιος θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος και δεν μας το λένε. Όλες οι πληροφορίες μάς λένε ότι θα είναι ο κ. Κωνσταντόπουλος. Η θέση μας είναι ο κ. Δήμας. Η θέση του κόμματός μας. Είναι μια πάρα πολύ επιτυχημένη επιλογή και προς το συμφέρον της χώρας να έχει έναν Πρόεδρο με αυτά τα χαρακτηριστικά.» τόνισε ο κ. Σταμάτης και στην ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση η ΝΔ να στηρίξει τον Νίκο Κωνσταντόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας, συμπλήρωσε: ««Ποτέ, ποτέ, ποτέ! Για να το κλείσουμε οριστικά. Διότι ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν έχει τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο Πρόεδρος.».
Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών Νίκος Βούτσης, εξέφρασε, μιλώντας στον Ρ/Σ Alpha 9.89 την εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου, λέγοντας: «Ο κ. Αβραμόπουλος φρόντισε να έχει τις φυσιολογικές σχέσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που δεν καλλιέργησε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Ο άνθρωπος έκανε σωστά τη δουλειά του».
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, όπως κατέγραψε και το Βήμα της Κυριακής, ισχυρό είναι το σενάριο μετά τις βουλευτικές εκλογές, να βρεθεί η χώρα ενώπιον ενός ιστορικού πολιτικού συμβιβασμού με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα είναι έντονο είναι το πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένα κεντρικά πρόσωπα της κεντροδεξιάς που διαφοροποιούνται, τόσο με τη στάση τους όσο και με τις απόψεις τους από τη στρατηγική της σημερινής ηγετικής ομάδας της ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά.
Στο παρασκήνιο της πολιτικής, μακριά από τις εφήμερες αντιπαραθέσεις της προεκλογικής περιόδου, που δεν αφήνουν περιθώρια για συνεννόηση και συναντίληψη χώρων με εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και ιδεολογία, έχει προχωρήσει η συζήτηση για το πόσο είναι εφικτή μια υπερβατική συμφωνίας που θα εισαγάγει τη χώρα σε μια νέα ιστορική περίοδο.
Η νέα Βουλή και η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα κληθεί να λύσει, ενδεχομένως με υπερπαραταξιακή ματιά, την προεδρική εξίσωση, καθώς εκκρεμεί το κρίσιμο συνταγματικό θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εάν επιβεβαιωθούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, μια εξέλιξη που θα αποτελεί ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, καθώς επτά δεκαετίες μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και τη νίκη της δεξιάς, ένα αριστερό κόμμα θα ηγηθεί της χώρας. Ως εκ τούτου θα ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, θα είναι αυτός που θα προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οριστικές αποφάσεις στην Κουμουνδούρου επί του προσώπου, λένε ανώτερα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ληφθεί, όπως είναι προφανώς, αν και έχει υπάρξει συζήτηση επί της αρχής και των χαρακτηριστικών του προσώπου.
Και αυτό, διότι όλα θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εκλογικό αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής, όπου θα γίνουν οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. «Η επιλογή μας θα ενώνει. Θα είναι επιλογή σταθερότητας» ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής», ανώτερος κομματικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλήρη εικόνα των απόψεων και θέσεων του κ. Τσίπρα, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει: «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση για ονόματα».
Με τα…«πνεύματα» της πολιτικής ιστορίας από την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, αλλά και από την μεταπολεμιακή και μετεμφυλιακή Ελλάδα, να πλανώνται πάνω από τη σύγχρονη πολιτική σκηνή της χώρας, κυοφορούνται εξελίξεις που ενδέχεται να αιφνιδιάσουν.
Ταυτόχρονα όμως, όπως λένε οι πιο μυημένοι και έχοντες εικόνα των παρασκηνιακών διεργασιών, από το πρόσωπο που θα προταθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί η νέα πολιτική σύνθεση που μπορεί να προκύψει από την ιστορική συμφωνία δυο αντίθετων ιδεολογικών παρατάξεων, άλλοτε αντιπάλων.
Το όνομα του Κώστα Καραμανλή έχει συζητηθεί σε συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ως μια άριστη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρώην Πρωθυπουργός, λέγεται ότι εάν αποδεχόταν την πρόταση (σ.σ. διατηρεί ακόμα ενστάσεις για το θεσμό λόγω και των ελάχιστων αρμοδιοτήτων που έχει ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας), θα ενίσχυε την αναγκαία για τη χώρα πολιτική ενότητα.
Τόσο από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή όσο και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αρνούνται ότι υφίσταται ζήτημα υποψηφιότητας του πρώην Πρωθυπουργού, αν και στην πολιτική όλα είναι ανοικτά και τα δεδομένα ανατρέπονται.
Μια επιλογή Καραμανλή, θα είχε πολλαπλά οφέλη και για τις δυο πλευρές, ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει πολλές φορές να διαχωρίσει την περίοδο του πρώην Πρωθυπουργού από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά, τον οποίο κατηγορεί για ακροδεξιές αντιλήψεις.
Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο και το πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με μετριοπαθείς «γαλάζιους» παράγοντες, όπως ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε.Δημήτρης Αβραμόπουλος που παραμένει αντιπρόεδρος της ΝΔ. Όλες οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου που αξιολογούνται και αποκωδικοποιούνται από την Κουμουνδούρου, δείχνουν ότι κινείται σε άλλη γραμμή από αυτή του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος αρνείται ότι υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές» με την Κουμουνδούρου και ξορκίζει, τα σενάρια περί πιθανής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Δεν φεύγω από επίτροπος, εδώ θα μείνω» λέει μονότονα τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητη η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδώσει τα εύσημα δημόσια, δυο φορές, στον κ. Αβραμόπουλο για την παρέμβασή του μεσοβδόμαδα στο Κολέγιο των Επιτρόπων να υπάρξει ευελιξία ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο κ. Αβραμόπουλος θορυβημένος από τη διάσταση που έλαβε η παρέμβασή του και ειδικά από την αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό που έκανε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όφειλε να το πράξει ο Πρωθυπουργός, διευκρίνιζε ότι δεν εννοούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον Νότο της Ευρώπης.
«Δεν έχω ιδέα, με κανέναν δεν έχω μιλήσει» φέρεται να έλεγε και στενοί του συνεργάτες διευκρίνιζαν πως επιδιώκει να παραμείνει μακριά από τα κομματικά παίγνια, αν και ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος ως διπλωμάτης ξέρει να ελίσσεται.
Στο πλαίσιο της νέας αντίληψης για τη διακυβέρνηση του τόπου, στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν και πρόσωπα ακόμα και από το χώρο της κεντροδεξιάς, ώστε να εμπεδωθεί ένα μήνυμα της ενότητας. Π.χ. εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήσει μια εθνική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, στην οποία θα μετέχει ο Μανώλης Γλέζος, ουδείς θα είχε αντίρρηση από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να μετέχει ως μέλος της…«εθνικής ομάδας», ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο πρώην υπουργός που κατά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβριο του 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου επέδειξε υψηλό αίσθημα δημοκρατικότητας και συνέβαλλε να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση με αυξημένο βαθμό αστυνομικής παρέμβασης, έχει αρθρογραφήσει κατά του μνημονίου, με βασικό επιχείρημα το Σύνταγμα της χώρας. Κατά καιρούς επέκρινε τη Γερμανία για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου και προ ημερών ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το θέμα είναι προκλητικά εσφαλμένοι και δεν υφίσταται ζήτημα παραγραφής.