Σελίδα 1 από 1

Ολική επαναφορά της πρότασης ΕΤΕ στην Alpha!

Δημοσιεύτηκε: Παρ 11 Μαρ 2011, 09:02
από Agrafos
Σενάρια… ολικής επαναφοράς της πρότασης της Εθνικής, ενδεχομένως με μικρή βελτίωση της προτεινόμενης σχέσης ανταλλαγής μετοχών, τροφοδοτούν στους κύκλους των επενδυτικών τραπεζών του Λονδίνου οι εξελίξεις στο «ελληνικό δράμα». Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στις αρχές Απριλίου η διοίκηση της Εθνικής είναι πολύ πιθανό να ζητήσει εκ νέου σε «γάμο» την Alpha χωρίς, αυτή την φορά, να σταματήσει το deal στα εμπόδια που ορθώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Πληροφορίες του «Β» αναφέρουν, ότι οι δύο τράπεζες δεν έχουν διακόψει τις συμβάσεις παροχής συμβουλών με τις τέσσερις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου (Bank of America και Morgan Stanley από πλευράς Εθνικής, JP Morgan και Citi από πλευράς Alpha) , που εργάσθηκαν στη διάρκεια των εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων για το deal, την περίοδο από τις 18 Ιανουαρίου, ως τις 18 Φεβρουαρίου. Αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται να αρχίσουν εκ νέου μετά τις 25 Μαρτίου, όταν θα υπάρχουν πιο «καθαρά» δεδομένα για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης χρέους.

Σε αυτή τη σεναριολογία έδωσε νέα πνοή και ο κ. Γ. Προβόπουλος, με τις χθεσινές του δηλώσεις, κατά τη συνάντησή του στο προεδρικό μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. Μιλώντας με ασυνήθιστη κατηγορηματικότητα, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε στον υψηλό συνομιλητή του, ότι το τρέχον έτος θα είναι έτος τραπεζικών συγχωνεύσεων, παραπέμποντας μάλιστα σε «γάμους ανάγκης» μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, αφού συνέδεσε τις συμφωνίες με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες λόγω της κρίσης.

Όπως τονίζουν αναλυτές, είναι πολύ πιθανό ως τις 25 Μαρτίου να έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα, που επικαλέσθηκε η διοίκηση της Alpha για να απορρίψει την πρόταση της ΕΤΕ:

- Το πρώτο στοιχείο που επικαλέσθηκε η Alpha ήταν η αβεβαιότητα της συγκυρίας, κάτι που παραπέμπει στο ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων της ελληνικής κρίσης χρέους, οι οποίες θα επιτάχυναν την πορεία προς την αναδιάρθρωση του χρέους, με καταλυτικές επιδράσεις στο τραπεζικό σύστημα. Όμως, η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε χθες με απόλυτο τρόπο το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση κορυφής στην ευρωζώνη οδηγεί σε μια λύση που θα απομακρύνει τον κίνδυνο για τις τράπεζες να «κουρευτούν» στο προσεχές μέλλον τα ομόλογα που κατέχουν. Η λύση αυτή όλα δείχνουν ότι θα περιλαμβάνει μια επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ, με μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ενώ θα αφήνεται ανοικτή για το προσεχές μέλλον η προοπτική επαναγοράς ομολόγων από το Δημόσιο, με ένα δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας. Βέβαια, οι Γερμανοί θέτουν ως απαράβατο όρο για τις ρυθμίσεις αυτές να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, κάτι που παραπέμπει σε παράταση της ύφεσης, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

- Με αυτές τις προϋποθέσεις, η πρόταση της Εθνικής στην Alpha εκτιμάται από αρκετούς αναλυτές στο Λονδίνο ότι ενισχύεται. Η μεγαλύτερη απειλή για την Εθνική προέρχεται από μια αναδιάρθρωση χρέους, η οποία φαίνεται ότι δεν θα γίνει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Αντίθετα, η μεγαλύτερη απειλή για την Alpha προέρχεται από το χαρτοφυλάκιο των δανείων της, το οποίο αναμφίβολα θα επηρεασθεί αρνητικά από το ακόμη σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας, που θα κληθεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να προστεθεί και η παράμετρος των νέων ευρωπαϊκών ελέγχων αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώνονται τον Ιούνιο. Μέχρι τότε, θα τίθεται με αρκετή πίεση προς τη διοίκηση της Alpha το ζήτημα της πιθανής κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, που θα πρέπει να φθάσει τουλάχιστον σε 1 δις. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε αυτό το περιβάλλον, η πρόταση της Εθνικής, που θα απάλλασσε τους μετόχους της Alpha από κινδύνους και πιθανές «αφαιμάξεις», αναμφίβολα θα κέρδιζε έδαφος, εκτιμούν αναλυτές.

- Επιπλέον, φαίνεται ότι τις ημέρες που ακολούθησαν την απόρριψη της πρότασης της Εθνικής, η ίδια η αγορά «διόρθωσε» τη σχέση κεφαλαιοποιήσεων των δύο τραπεζών υπέρ της Alpha, με τρόπο που, αν δεν υπάρξουν ανατροπές το προσεχές διάστημα, θα ευνοούσε την κατάθεση μιας βελτιωμένης πρότασης για τη σχέση ανταλλαγής από την Εθνική, την οποία θα μπορούσε να αποδεχθεί ευκολότερα η Alpha. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την περίοδο των διαπραγματεύσεων των διοικήσεων των δύο τραπεζών η μετοχή της Alpha είχε διπλάσια χρηματιστηριακή άνοδο από τη μετοχή της Εθνικής, ενώ στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν, μέχρι και χθες, η μετοχή της Alpha σημείωσε μικρή διόρθωση από τα υψηλά (της τάξεως του 6%) και της Εθνικής πολύ μεγαλύτερη (περίπου κατά 17%). Η δυναμική αυτή οδηγεί σε ευνοϊκότερη σχέση ανταλλαγής για την Alpha, που θα διευκόλυνε μια συμφωνία, επισημαίνουν αναλυτές.

Το μεγάλο «παιχνίδι» των τραπεζικών «γάμων» φαίνεται ότι εξακολουθεί να δίνει τροφή σε πολλές συζητήσεις και σενάρια. Μένει να αποδειχθεί αν αυτοί που περιμένουν μια νέα διαπραγμάτευση Εθνικής-Alpha μετά τις 25 Μαρτίου θα δουν τις προβλέψεις τους να επιβεβαιώνονται. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι η κατηγορηματικότητα με την οποία μίλησε χθες ο κ. Προβόπουλος για deal το 2011 προοιωνίζεται επιτάχυνση των εξελίξεων στο κρίσιμο διάστημα ανάμεσα στην 25η Μαρτίου και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων αντοχής τον Ιούνιο. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο σημαντικά ορόσημα για τα τραπεζικά deal βρίσκεται πιθανότατα η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Απρίλιο, που θα στενέψει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια των ελληνικών τραπεζών να αποφεύγουν τις συγκλίσεις.