• Το Γνωρίζατε;
  • Το 2050, τα απέραντα τροπικά δάση του Αμαζονίου, δεν θα υπάρχουν. Στην θέση τους θα υπάρχουν απέραντοι έρημοι, εξαιτίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου!

" Βρέθηκε ο χαμένος κρίκος "

Συντονιστές: Airetikos, Agrafos

vero
Συντάκτης
Συντάκτης
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 297
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: KRHTH - IERAPETRA
Επικοινωνία:

" Βρέθηκε ο χαμένος κρίκος "

Δημοσίευση από vero »


Βρέθηκε ο «χαμένος κρίκος» της εξελικτικής αλυσίδας των δεινοσαύρων
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι ο πρόγονος των σύγχρονων πουλιών

Ένας δεινόσαυρος ηλικίας 155 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε στην Κίνα και θεωρείται ο «χαμένος κρίκος» στην εξελικτική αλυσίδα του είδους.
Ανήκει στην τάξη των θηριόποδων. Είναι καλυμμένος με πούπουλα και έχει τέσσερα φτερά, αντί για δύο.

Την ανακοίνωση της ανακάλυψής του έκανε την Παρασκευή ο διάσημος Κινέζος παλαιοντολόγος Ξινγκ Ξου και οι συνάδελφοί του στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Αρχικά, βρέθηκε ένα κομμάτι απολιθώματος. Στη συνέχεια, ανακαλύφθηκε ένας ολόκληρος απολιθωμένος δεινόσαυρος του είδους αγχιόρνις στην επαρχία Λιαονίνγκ στην βορειοανατολική Κίνα. Το γεωλογικό στρώμα όπου βρέθηκε ήταν της ιουρασικής περιόδου, ηλικίας 151 με 161 εκατομμυρίων ετών.

Το είδος του μικρού δεινοσαύρου είναι παλαιότερο από τον αρχαιοπτέρυγο, που μέχρι σήμερα θεωρείτο ως ο πρόγονος των σύγχρονων πτηνών. Ωστόσο, ο αρχαιοπτέρυξ διέθετε πολλά χαρακτηριστικά ερπετού. Ο πρώτος αρχαιοπτέρυξ ανακαλύφθηκε στο Σόλνχοφεν της Γερμανίας, σε ένα γεωλογικό στρώμα ηλικίας μικρότερης των 150 εκατομμυρίων ετών.

Εξάλλου, ο αγχιόρνις κατατάσσεται στην οικογένεια των τρωοδοντίδων που είναι θηριόποδα συγγενικά των πτηνών. Μέχρι σήμερα, η απουσία φτερώματος στους δεινόσαυρους, που ήταν παλαιότεροι του αρχαιοπτέρυγου αποτελούσε το "χαμένο κρίκο" στην εξελικτική αλυσίδα.

Τον Ιούνιο, ο Ξινγκ Ξου είχε ανακοινώσει ότι ανακαλύφθηκε άλλος ένας δεινόσαυρος, ο Λιμόσαυρος, ηλικίας 155 εκατομμυρίων ετών, που ενδέχεται να είναι και αυτός πρόγονος των πουλιών αφού είχε αναπτύξει δάχτυλα παρόμοια με των πτηνών.

Επιστροφή στο “Κοινωνία”