• Το Γνωρίζατε;
  • H λέξη τουρισμός προέρχεται από την πρώτη μαζική επίσκεψη στην ιστορία: έγινε στην γαλλική περιοχή Tours.

Ο πολύς ή λίγος ύπνος επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Ο πολύς ή λίγος ύπνος επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Δημοσίευση από Arxontas »


Οι μεσήλικες που κοιμούνται λιγότερο από 6 ή περισσότερο από 8 ώρες το βράδυ, παρουσιάζουν εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών … τους εφάμιλλη με αυτή που θα είχαν εάν ήταν 4 έως 7 χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, οι γυναίκες που κοιμούνται 7 ώρες κάθε βράδυ και οι άντρες που κοιμούνται από 6 έως 8, έχουν τις πιο οξυμένες νοητικές λειτουργίες.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέιν Φέρι, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College στο Λονδίνο, την ώρα που κοιμόμαστε λαμβάνουν χώρα πολλές βιολογικές διεργασίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

«Η χρόνια έλλειψη ύπνου παράγει ορμόνες και χημικές ουσίες στο σώμα, που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών δεινών – από την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό μέχρι το διαβήτη και την παχυσαρκία», λέει.

«Αντίστοιχα, ο υπερβολικός ύπνος επίσης ταράζει την ισορροπία του οργανισμού – και ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως επιφέρει προβλήματα στην υγεία».

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Sleep», ανέλυσαν στοιχεία από 5.431 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 35-55 ετών όταν άρχισε η μελέτη.

Το 58% των ανδρών και το 50% των γυναικών δεν άλλαξαν συνήθειες ύπνου στα χρόνια που μεσολάβησαν. Το 25% των γυναικών και το 18% μείωσαν τις ώρες του ύπνου τους (είτε σε λιγότερες από 6 κάθε βράδυ είτε από 8 σε 7 ή 6), ενώ το 8,6% των ανδρών και το 7,4% των γυναικών αύξησαν τις ώρες του ύπνου τους από 7 σε 8 κάθε βράδυ.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών λειτουργιών την περίοδο 1997-1999 και την περίοδο 2003-2004. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν αυξήσει τις ώρες του ύπνου τους είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στα επαναληπτικά τεστ σε σύγκριση με όσους δεν τις είχαν αλλάξει.

Μονάχα η βαθμολογία για τη λεκτική μνήμη είχε παραμείνει ανεπηρέαστη, σημειώνουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, όσοι είχαν μειώσει τις ώρες του ύπνου τους σε λιγότερες από 6 κάθε βράδυ, είχαν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ λογικής, λεκτικής και νοητικής κατάστασης.

Επιστροφή στο “Υγεία”