Mέτρα για την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταµείων ετοιµάζεται να ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας στηριζόµενο στην αρχή «διαφάνεια - ασφάλεια - επαγγελµατική διαχείριση - εποπτεία».
Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, οι απώλειες της κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταµείων αγγίζουν σήµερα τα 3 δισ. ευρώ.
Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας εργαζοµένωνστα ασφαλιστικάταµεία (ΠΟΠΟΚΠ), Θανάσης Τσακανίκας, η περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης παραµένει αναξιοποίητη. Αυτό έχει ως συνέπεια να µειώνεται σηµαντικά λόγω της κατάρρευσης του Χρηµατιστηρίου, αλλά και να απαξιώνεται.
Η κακή οικονοµική κατάσταση έχει υποχρεώσει κάποια Ταµεία να προχωρήσουν σε αυτήν τη συγκυρία σε ρευστοποιήσεις τίτλων,για να καλύψουν συνταξιοδοτικές δαπάνες, συµπληρώνει ο κ. Τσακανίκας.
Για να προσθέσει: «Στα χαρτοφυλάκια των Ταµείωνβρίσκονται και τα τοξικά οµόλογα, τα οποία ούτε διαπραγµατεύονται αλλά ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε θέση να µας πει ποια είναι η σηµερινή τους αξία για να µπορέσουµε να εκτιµήσουµε τηζηµιά». Κατά τον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ τοπερίεργο είναι ότι «µέχρι σήµερα, σε πολλά Ταµεία, δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες για την αποκατάστασητης ζηµιάς και την απόδοση ευθυνών εις βάρος εκείνωνπου συνειδητά τα ζηµίωσαν».
ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕ∆ΙΟΥ.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι άξονες στους οποίους θακινείται ο νέος σχεδιασµός, για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταµείων, θα είναι οι παρακάτω:
Να επαναπροσδιοριστείο εποπτικός ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδος.
Να αξιολογηθεί ηανάγκη δηµιουργίας ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης όλων των κινητών αξιών. Θα επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια διαχείρισης και αξιοποίησης του τεράστιου αποθέµατος κινητών αξιών που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταµεία και σήµερα φτάνει περίπου τα 27 δισ. ευρώ και θα αξιοποιηθεί το απόθεµα καταθέσεων ύψους 15 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Να αξιοποιηθεί ορθολογικά η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταµείων, η εµπορική αξία των οποίων ανέρχεται σήµερα σε περίπου 3 δισ. ευρώ.
Να αναπτυχθεί ένα αποτελεσµατικό και ορθό πλαίσιο διαχείρισης, το οποίο θα βασίζεται στο πρότυπο της διαχείρισης τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού.
Να επανασυσταθεί και να λειτουργήσει η ειδική Επιτροπή Ελέγχου των Επενδύσεων, που σήµερα δεν έχει κανέναν ρόλο, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά διαχείριση και επένδυση των αποθεµατικών των Ταµείων.
Θα αξιολογηθεί η ανάγκη για έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των κινητών αξιών, θα επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια διαχείρισης και αξιοποίησης του τεράστιου αποθέµατος κινητών αξιών που κατέχουν τα Ταµεία, και θα αξιοποιηθεί το απόθεµα καταθέσεων ύψους 15 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Οι ιερείς στην αρχαία Αίγυπτο ξύριζαν όλες τις τρίχες από το σώμα τους, ακόμα και από τα βλέφαρα!
Ταµεία: 30 δισ. για αξιοποίηση
Συντονιστής: Agrafos