Ο καρπός, τα φύλλα, και οι ρίζες της φραουλιάς χρησιμοποιούνται ως φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια και μάλιστα ένας επιστήμονας θεώρησε ότι είναι κατάλληλες για όλες τις αρρώστιες. Βοηθούν πολύ σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες στη χολή, στα νεφρά, στα αρθριτικά και είναι καλές και για την αναιμία. Οι φράουλες αποτελούνται από έως και 90% νερό, αλλά το υπόλοιπο 10% εμπεριέχει περισσότερες από 300 διαφορετικές αρωματικές ουσίες, φρουκτόζη και διάφορα οξέα, που προκαλούν κατά την απόλαυσή τους μια μοναδική έκρηξη γεύσεων.
Οι φραουλιές λοιπόν:
- Δρουν αιμοστατικά (σε αιματουρία ,εντερικές αιμορραγίες και μητρορραγίες).
- Καθαρίζουν το αίμα – έχουν τονωτική και ορεκτική ιδιότητα.
- Είναι πολύτιμες για τα αναιμικά παιδιά και τους υποτασικούς.
- Ανακουφίζουν από τους ερεθισμούς της χοληδόχου κύστης.
- Ο καρπός της φραουλιάς όχι μόνο είναι θρεπτικός, δροσιστικός, μαλακτικός αλλά συνιστάται ιδιαίτερα σε όσους υποφέρουν από συκώτι, νεύρα, ρευματισμούς,
αρθριτικά.
Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό η φράουλα ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών με 15 περίπου είδη ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή. Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις και δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός ,εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλους καρπούς γνωστή με την ονομασία Φράουλα.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- H λέξη τουρισμός προέρχεται από την πρώτη μαζική επίσκεψη στην ιστορία: έγινε στην γαλλική περιοχή Tours.