• Το Γνωρίζατε;
  • Η Νταϊάνα ήταν η πρώτη «κοινή θνητή» ύστερα από 300 χρόνια που παντρεύτηκε διάδοχο του βρετανικού θρόνου.

Μετράει τα... κουκιά ο πρωθυπουργός

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Μετράει τα... κουκιά ο πρωθυπουργός

Δημοσίευση από Agrafos »


Δυναμικές και συνάμα δραματικές είναι οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα στο μέγαρο Μαξίμου. Η οικονομική κατάσταση με την ψήφιση ή όχι του Μεσοπρόθεσμου, η ολοένα και αυξανόμενη πίεση της "πλατείας" και των Αγανακτισμένων, η άρνηση της αντιπολίτευσης να "συναινέσει" χωρίς... πολιτικό όφελος, αλλά και τα εσωκομματικά πυρά, όπως η "ανταρσία των 16", οι πρόσφατες δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου και Μίμη Ανδρουλάκη και φυσικά το "σφυροκόπημα" που δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών πριν λίγες μέρες από σειρά σημαντικών στελεχών, φέρνουν μεγάλο πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός πιστεύει με φανατισμό στο δημοψήφισμα και επειδή είναι επίμονος, δεν αποκλείεται να το κάνει, αδιαφορώντας για τις αντίθετες απόψεις». Ο στόχος του φέρεται πως είναι διπλός: Αποφυγή πρόωρων εκλογών και "νομιμοποίηση" της σκληρής πολιτικής του. Μάλιστα η περίοδος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου φέρεται ως η πιο ενδεδειγμένη για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Το δίλλημα για δημοψήφισμα ωστόσο βρίσκει επάνω σε... βράχια, αφού μόνο ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μοιάζει να έχει ανέβει ήδη στο "πλοίο" και να συμφωνεί με τον πρωθυπουργό. Οι υπόλοιποι υπουργοί και το πολιτικό συμβούλιο δεν έχουν πειστεί ακόμα.

Οι αντιρρήσεις τους έγκεινται στον φόβο αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού της χώρας, γιατί, όπως λένε, το δημοψήφισμα για το Μεσοπρόθεσμο θα διχάσει την κοινωνία και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταψηφιστεί από τον λαό, ακόμα και αν αυτό για την κυβέρνηση Παπανδρέου μοιάζει με απόφαση "κόντρα στη λογική", αφού αν κλείσει η κάνουλα της τρόικας, τότε η χώρα αυτόματα θα πτωχεύσει. Το "Όχι" των πολιτών θα φέρει με τη σειρά του εκλογές και οι κάλπες, με δεδομένη τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων απέναντι στους 300, είναι πιθανό να μην βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

"Κλειδί" εκτιμάται πως θα είναι η σύνοδος κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου και μερικές μέρες αργότερα στη Βουλή, όπου θα πέσει στο τραπέζι και επίσημα το Μεσοπρόθεσμο. Αν στη σύνοδο κορυφής το ελληνικό χρέος κριθεί από τους Ευρωπαίους ως "διαχειρίσιμο", τότε η κυβέρνηση θα κερδίσει χρόνο, θα πάρει ανάσες ο Γ. Παπανδρέου και με "κεκτημένη ταχύτητα" από τη στήριξη της Ευρώπης θα περάσει και το Μεσοπρόθεσμο από τη Βουλή.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, αμέσως μετά την ψήφιση του πιο σκληρού πακέτου μέτρων στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει καρατομήσεις, αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών στελεχών και αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης.

Τα σενάρια στο... ανακάτεμα της τράπουλας

Πρώτος υποψήφιος για αλλαγή υπουργείου είναι χωρίς κουβέντα ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Η μήνη των πολιτών προς το πρόσωπό του για τα μέτρα που έχει επιβάλλει, αλλά και η έντονη δυσαρέσκεια των συντρόφων του στο κόμμα, καθιστούν απαραίτητη την μετακίνησή του, πιθανώς στο υπουργείο Εξωτερικών ή στο Εθνικής Άμυνας σε αντικατάσταση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο τελευταίος είχε ακουστεί σε ανύποπτο χρόνο ότι μπορεί να γίνει υπουργός Οικονομικών ή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παίρνοντας τη θέση του... πολυλογά κ. Πάγκαλου. Ο Γ. Παπανδρέου έχει να σκεφτεί και μια άλλη διάσταση όσον αφορά τον κ. Βενιζέλο. Ότι αν μείνει εντελώς εκτός κυβερνητικού σχήματος, τότε ίσως εξελιχθεί σε "πόλο συσπείρωσης" των διαφωνούντων, ασχέτως αν ο ίδιος έχει δηλώσει "στρατιώτης της πράταξης".

Αν δεν πάει ο κ. Βενιζέλος στο υπ. Οικονομικών, τότε μπορεί εκεί να δούμε εκεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ή τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά "παίζει" πολύ και το όνομα του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανου, του Γ. Στουρνάρα και βεβαίως του Λ. Παπαδήμου. Ο τελευταίος ακούγεται πως ίσως αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο από τώρα στη θέση της υφυπουργού, Έλενας Παναρίτη, στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Ερωτηματικά σκεπάζουν τον μελλοντικό ρόλο στην κυβέρνηση των ανθρώπων, που θεωρούνται από τους πολιτικούς αναλυτές, ως "άνθρωποι του Γ. Παπανδρέου". Όπως αναφέραμε, ο κ. Ραγκούσης μοιάζει να είναι ο μόνος που δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Το δίδυμο Δρούτσα-Μπιρμπίλη έχει πέσει σε αρκετά "λάθη" και αν ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, η θέση τους είναι μετέωρη.

Σε τέτοια θέση λέγεται ότι βρίσκεται και η Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει δυσαρεστήσει κυρίως την τρόικα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε, ότι σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο κ. Παπανδρέου θα... υποχρεωθεί να την πάρει από το υπουργείο Απασχόλησης.

Την προσοχή του πρωθυπουργού αναμένεται να ζητήσει και ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος δεν είναι ευχαριστημένος στο υπουργείο Υποδομών και λέγεται πως επιθυμεί να επιστρέψει σε "γνωστά λημέρια", όπως εκείνο του συντονιστή με γραφείο στο μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, οι περισσότεροι υφυπουργοί δεν πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, και γιατί δεν έχουν προσφέρει κάτι σημαντικό, και γιατί πρέπει να αξιοποιηθούν και άλλοι βουλευτές προκειμένου να "εκτονωθεί το κλίμα".
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Πολιτική”