Τρίτη βράδυ, Καστρί, λίγο μετά τη δύση του ηλίου. Στο σπίτι του κ. Γ. Παπανδρέου αρχίζουν να καταφθάνουν στενοί συνεργάτες του, κάποιοι υπουργοί και πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος. Η σύνθεση της ομάδας αποτελείται από τους κκ. Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη, Π. Γερουλάνο , Μ. Καρχιμάκη, Ν. Αθανασάκη και την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη.
Αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης η κρίση που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα, ως εκείνη τη στιγμή, την ανεξαρτητοποίηση του κ. Γ. Λιάνη και τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Αλ. Αθανασιάδη ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Σχεδόν όλοι θεωρούν ότι επίκειται ευρύτερη κίνηση συγκεκριμένης ομάδας στελεχών, αν όχι για ανατροπή της κυβέρνησης (οι περισσότεροι το θεώρησαν απίθανο), τουλάχιστον για απόπειρα ελέγχου των εξελίξεων και άσκησης πιέσεων στον κ. Παπανδρέου.
Στην κρίσιμη σύσκεψη την περασμένη Τρίτη στο Καστρί σύμφωνα με το σημερινό ΒΗΜΑ ετέθη το ερώτημα: «Πώς προχωράμε»; « Χρειάζεται πολιτική κίνηση, και χρειάζεται τώρα» αποφαίνονται ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του. Επειτα από πολύωρη συζήτηση λαμβάνεται η απόφαση για μια ακολουθία κινήσεων που σε ορίζοντα δύο ημερών θα κατέληγε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, δημιουργία ολιγομελούς σχήματος, με τους απαραίτητους συμβιβασμούς, και μια ύστατη προσπάθεια πολιτικοποίησης της διαδικασίας, με στόχο την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου υπό αυτήν την έννοια ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης.
«Δεν συζητήθηκε θέμα συγκυβέρνησης»
«Αυτά είχαμε συμφωνήσει ότι θα ανακοίνωνε ο Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη ημέρα» εκμυστηρεύεται ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση στο Καστρί και διαβεβαιώνει: α) Εκείνο το βράδυ δεν είχε υπάρξει καμία επικοινωνία Παπανδρέου- Σαμαρά ή συνεργατών τους και β) ποτέ δεν συζητήθηκε θέμα συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.
Παρά ταύτα, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση Παπανδρέου- Παπούλια το επόμενο μεσημέρι, όλοι άκουσαν με αισθήματα μεταξύ πανικού και οργής ότι ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Σαμαρά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Πρωθυπουργού από τη θέση του...
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, προτού ανασταλεί η απεργία των δημοσιογράφων, είχε αρχίσει να κυκλοφορεί η πληροφορία, που δεν επιβεβαιωνόταν, ότι υπήρξε επικοινωνία των στενών συνεργατών των κκ. Σαμαρά και Παπανδρέου. Τα σενάρια στα blogs οργίαζαν και ο κ. Σαμαράς που βρισκόταν στο σπίτι του στην Κηφισιά, αφού συνομίλησε με στενούς συνεργάτες του, οργισμένος έδωσε εντολή να υπάρξει διάψευση.
Με εντολή του κ. Σαμαρά, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης δήλωσε ότι «αναφορές σε blogs και ιστοσελίδες, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε χθες (δηλαδή Τρίτη) συνάντηση εκπροσώπου του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, αποτελούν γελοιότητες, ανάξιες διάψευσης».
Το ξάφνιασμα ήταν πιο έντονο στην ηγετική ομάδα της ΝΔ- η οποία βρισκόταν σε πολύωρη σύσκεψη- όταν άκουσαν τον κ. Παπανδρέου να λέει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, με την παρουσία και των τηλεοπτικών συνεργείων, ότι είναι σε επαφή και επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Δεν υπήρξε καμία επαφή με τον Πρωθυπουργό» τόνιζαν με έμφαση στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά.
Το πρώτο τηλεφώνημα
Ήταν περίπου τρεις και είκοσι το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο κ. Σαμαράς είναι στην Κηφισιά, όταν χτυπά το τηλέφωνό του και ακούει τον Πρωθυπουργό. Για περίπου είκοσι λεπτά οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν και ο Πρωθυπουργός θέτει το θέμα της κυβέρνησης συνεργασίας και ζητεί από τον κ. Σαμαρά να στηρίξει ένα σχήμα εθνικής σωτηρίας.
Γ. Παπανδρέου: «Προτείνω να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από κοινού».
Αντ. Σαμαράς: «Εθνικής σωτηρίας με αποδεδειγμένα αποτυχημένη συνταγή δεν γίνεται. Εμείς να βάλουμε πλάτη, αλλά εσύ έχεις χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της αγοράς. Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο σχήμα με εσένα πρωθυπουργό. Πρέπει να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής».
Γ. Παπανδρέου: «Αν νομίζεις ότι το πρόβλημα είμαι εγώ, είμαι διατεθειμένος ακόμη και να μην είμαι πρωθυπουργός».
Σε λίγα λεπτά τα τηλέφωνα των δημοσιογράφων αρχίζουν να χτυπάνε. «Κανένα σχόλιο. Μίλησαν για 20 λεπτά. Δεν λέμε τίποτε» έλεγαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Ωστόσο το περιεχόμενο του πρώτου τηλεφωνήματος αρχίζει να γίνεται γνωστό και η κυβέρνηση κατηγορεί γι΄ αυτό τη ΝΔ, λέγοντας ότι πηγές προσκείμενες στην ηγεσία ξεκίνησαν το παιχνίδι των διαρροών σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν γνώριζαν ακόμη τίποτε. Δεν διέψευδαν, δεν επιβεβαίωναν. Ακόμη και οι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου αντιδρούσαν με αμηχανία, με διάθεση να αποδώσουν τις πληροφορίες σε ακαθόριστες σκοπιμότητες. Παράλληλα ξεκίνησε ένας βομβαρδισμός τηλεφωνημάτων, γραπτών μηνυμάτων και email κορυφαίων υπουργών προς το Μέγαρο Μαξίμου, το γραφείο του κ. Αθανασάκη, της κυρίας Βάρτζελη κ.ά. Η σύγχυση επιτείνεται όταν ο κ. Πεταλωτής περιέρχεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, σε μια προσπάθεια να διευκρινίσει το τι και το πώς...
Πανικός στη Βουλή
Στη Βουλή συνέρευσαν στο γραφείο της κυρίας Βάρτζελη βουλευτές και υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης, ο οποίος σύμφωνα με παρευρισκομένους εξέφραζε σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του και τη διαφωνία του με την κίνηση. Ταυτόχρονα είχαν ανάψει τα τηλέφωνα μεταξύ υπουργών και στελεχών που δεν ήταν παρόντες. Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης, Παπουτσής, Καρχιμάκης, Κατσέλη, όλοι είχαν τριγωνικές επικοινωνίες, στις οποίες γινόταν έκδηλη η ενόχλησή τους για όλα αυτά και πάντως για το γεγονός ότι όλα γίνονταν ερήμην τους.
Την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς, αναμένοντας και το δεύτερο τηλεφώνημα του κ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε πει ότι θα επικοινωνήσει ξανά μαζί του, φεύγει από την Κηφισιά και κατευθύνεται στα γραφεία της ΝΔ. Στο γραφείο του συγκεντρώνονται πολλά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος κ. Δ. Αβραμόπουλος και οι στενοί συνεργάτες του κκ. Μιχελάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος , Δ. Σταμάτης, Χρ. Λαζαρίδης, Κ. Τασούλας, Γ. Μουρούτης , αλλά και άλλα στελέχη, όπως οι κκ. Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Μαρκόπουλος κ.ά. Η ένταση στο κατακόρυφο και όλοι μιλάνε για μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, αν προχωρήσει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί ένταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο υπουργοί επικοινώνησαν απευθείας με τον Πρωθυπουργό. Ήταν οι συνομιλητές του το προηγούμενο βράδυ, κκ. Καστανίδης και Ρέππας . Στον κατάλογο προστέθηκε και ο κ. Χυτήρης, και όλοι τους διεμήνυσαν στον κ. Παπανδρέου ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν γίνονται εν κρυπτό και τηλεφωνικώς, καθώς και ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική, θα οδηγούσε στην ακύρωση του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης, πυροδοτώντας διαλυτικές κινήσεις.
Απεμπλοκή διά των διαρροών
Κάπου εκεί ξεκίνησε η εκ του προχείρου προσπάθεια επικοινωνιακής ανασύνταξης και απεμπλοκής από την κλιμακούμενη κρίση. Η διέξοδος βρέθηκε στις χαραμάδες των διαρροών. Η συνεχής ροή πληροφόρησης από την πλευρά της ΝΔ για το περιεχόμενο των συνομιλιών Παπανδρέου- Σαμαρά μετατράπηκε σε επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο με πολύωρη καθυστέρηση κατηγόρησε τη ΝΔ για «ανεύθυνη επικοινωνιακή διαχείριση».
Το δεύτερο τηλεφώνημα
Η ώρα είναι περίπου έξι και είκοσι το απόγευμα. Ο κ. Σαμαράς, μη περιμένοντας άλλο, τηλεφωνεί στον Πρωθυπουργό για να επιβεβαιώσει τι έχει γίνει με όσα συζήτησαν στο πρώτο τηλεφώνημα. Αντ. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένη χρονική θητεία».
Γ. Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση αυτή δεν θα πρέπει να είναι βραχύβια» .
Αντ. Σαμαράς: «Να τελειώσουμε με την επαναδιαπραγμάτευση και να πάμε σε εκλογές».
Γ. Παπανδρέου: «Θα πάμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Θα το δούμε... Τα λέμε».
Το τρίτο τηλεφώνημα
Λίγο πριν από το διάγγελμά του, στις εννέα το βράδυ, ο Πρωθυπουργός τηλεφωνεί στον κ. Σαμαρά.
Γ. Παπανδρέου: «Αντώνη, δεν μπορώ να συμφωνήσω. Η εικόνα που βγήκε προς τα έξω με τις διαρροές μού δημιουργεί πρόβλημα και μεγάλη πίεση στο εσωτερικό. Να το δούμε κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον».
Αντ. Σαμαράς: «Δεν υπήρξε δική μας διαρροή. Προφανώς οι δικοί σας τα δώσανε».
Από εκεί κι έπειτα, και με την παρεμβολή ενός εξάωρου θρίλερ, ο κ. Παπανδρέου κατέληξε να ανακοινώσει αυτά που είχαν σχεδιαστεί το προηγούμενο βράδυ: ανασχηματισμό και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στη ΝΔ μιλούσαν για μεγάλη, χαμένη ιστορική ευκαιρία. «Είχα την αίσθηση ότι ο Γιώργος ήταν ειλικρινής. Όμως η ευθεία γραμμή είναι η πιο δύσκολη στη Γεωμετρία» έλεγε σε στενούς συνεργάτες του την επόμενη ημέρα ο κ. Σαμαράς.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η γιαπωνέζικη πολεμική επιχείρηση «Φου-Γκο» είχε ως στόχο να πλήξει το εσωτερικό των Η.Π.Α. με 9.000 μπαλόνια από ριζόχαρτο, γεμάτα υδρογόνο. Τελικά, μόνο ένα πέτυχε την αποστολή του, σκοτώνοντας μια γυναίκα και πέντε παιδιά στο Όρεγκον!
Το "σπασμένο τηλέφωνο" που θα άλλαζε την ιστορία
Συντονιστής: Agrafos