• Το Γνωρίζατε;
  • Για την κατασκευή του Empire State Building χρειάστηκαν πάνω από 10.000.000 τούβλα!

Βενιζέλος: "Πολύ δύσκολο το επόμενο δίμηνο λόγω ύφεσης"

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Βενιζέλος: "Πολύ δύσκολο το επόμενο δίμηνο λόγω ύφεσης"

Δημοσίευση από Airetikos »


Πώς θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις με το Χρηματιστήριο σε ελεύθερη πτώση; Γιατί έγινε η συμφωνία με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις; Γιατί εκτινάχθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%; Πού βρισκόμαστε σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο; Θα ληφθούν νέα μέτρα;

Αυτά ήταν τα πιο ενδεικτικά ερωτήματα που έθεσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στη διάρκεια του πολύωρου (πλην ήρεμου, για τα δεδομένα του ΠΑΣΟΚ) ΚΤΕ Οικονομιών που συγκλήθηκε χθες με πρωτοβουλία του υπουργού για να ενημερώσει περί των τελευταίων εξελίξεων στην Οικονομία.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και χαρακτήρισε το επόμενο δίμηνο «πολύ δύσκολο» λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης η οποία –όπως είπε– επιβάλλει επαναδιαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για τα πλάνα και τους χρονικούς στόχους.

Ενημέρωσε τους βουλευτές για την επιστολή που θα στείλει στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ζητώντας τους να κινηθούν ώστε να ψηφισθεί το ταχύτερο δυνατόν από τα εθνικά κοινοβούλια η συμφωνία Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ενώ τοποθέτησε την αντίστοιχη διαδικασία στην ελληνική Βουλή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Όπως αναμενόταν, υπεραμύνθηκε του χειρισμού του με την Φινλανδία για το θέμα των εγγυήσεων («το επέβαλλαν οι αποφάσεις της ΕΕ») και χαρακτήρισε «ανήθικη» την κριτική που δέχθηκε από την ΝΔ.

Οσο για τις αποκρατικοποιήσεις με συνεχιζόμενη πτώση του Χρηματιστηρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε τον προβληματισμό του. Υποστήριξε, πάντως, ότι «υπάρχουν σκέψεις» και «σχέδια» για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και επιφυλάχθηκε να δώσει εξηγήσεις όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους. Κατά μία εκδοχή δε, φέρεται να ανέφερε ως παράδειγμα την προτεραιότητα στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Οσο για τους συντελεστές του ΦΠΑ, επανέλαβε την υπόσχεσή του «να τους ξαναδεί» με αφορμή την σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου –κυρίως το 23% στην εστίαση.

Όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, η Βάσω Παπανδρέου εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αιχμηρή –κυρίως όσον αφορά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση. «Δεν μειώνονται οι δαπάνες και χτυπάμε συνέχεια τους μισθωτούς», ήταν μία παρατήρησή της. Αναρωτήθηκε εάν θα επικυρωθούν (από τα Κοινοβούλια) οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου –έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την Ιταλία που καλείται να συνεισφέρει στο ελληνικό δάνειο που θα έχει επιτόκιο 3,5%, όταν η ίδια έφτασε να δανείζεται με επιτόκιο 7%.

Οι... κολλημένοι με τις καρέκλες κι ο Γολγοθάς

Κι ενώ αυτά απασχολούσαν τους βουλευτές, στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε νωρίτερα λίγο έλειψε να σημειωθεί θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή.

Την αφορμή έδωσε η (προ διημέρου) δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Χάρη Παμπούκη για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας –το οποίο είχε καταργηθεί μετά τις εκλογές του 2009, επανασυστάθηκε στον ανασχηματισμό του περσινού Σεπτεμβρίου... και ξανασυγχωνεύθηκε στο Ανάπτυξης στον ανασχηματισμό του Ιουνίου.

Ο κ. Παπουτσής (σ.σ. ο οποίος είχε διεκδικήσει να περάσει στην αρμοδιότητά του το Λιμενικό) φέρεται να εξέφρασε δυσφορία για τη δήλωση του κ. Παμπούκη και, πάντως, να ρώτησε εάν τίθεται τέτοιο θέμα.

Ο κ. Παπανδρέου, αν και δεν απάντησε ευθέως, συνέστησε στους υπουργούς (απευθυνόμενος στον κ. Παπουτσή) να μην ασχολούνται με τέτοια θέματα, ενώ λίγο αργότερα σημείωσε ότι κανένας υπουργός δεν πρέπει να νοιώθει κολλημένος με την καρέκλα του.

Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος έσπευσε να διευκρινήσει ότι η πρωθυπουργική σύσταση δεν είχε αποδέκτη τον κ. Παπουτσή, αλλά το σύνολο των υπουργών που οφείλουν να υλοποιήσουν το Μεσοπρόθεσμο «με όποιο πολιτικό κόστος».

Ονομαστική κριτική πάντως για τις (πολλές) καθυστερήσεις που καταγράφηκαν από τα τέλη Ιουνίου μέχρι σήμερα δεν έγινε. Παρά την παρατήρηση του πρωθυπουργού ότι «η χώρα μας πέρας εκαι περνάει Γολγοθά, αλλά η πολιτική μας δικαιώνεται βήμα-βήμα»...

Επιστροφή στο “Πολιτική”