"Θέλω να τονίσω ότι οι συγκλίσεις αυτές είναι μεν απαραίτητες, αλλά πρέπει να τελειώνουν τα σενάρια γιατί επανέρχονται συνεχώς και δημιουργούν ένα κλίμα που, χωρίς λόγο, δημιουργεί πρόβλημα και στη δουλειά μας.
Γιατί έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Θα είναι και εγκληματικό να μπούμε εμείς σε μια τέτοια ανυπόστατη σεναριολογία, είτε περί εκλογών, είτε περί συγκυβερνήσεων", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως "πολύ θετική εξέλιξη" την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση από τη ΝΔ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ευχόμενος να τηρηθεί ανάλογη στάση και σε άλλα νομοσχέδια και επισημαίνοντας ότι "η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδό τους", καθώς εμείς έχουμε δείξει κάθε διάθεση -και τη δείχνουμε σε κάθε ευκαιρία- να δημιουργούμε εθνικές συνεννοήσεις"
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή την αντίληψη το ΠΑΣΟΚ την είχε και πριν από τις εκλογές του 2009 όταν είχε κάνει "πολύ μεγάλες προσπάθειες στο χώρο της παιδείας, ακόμα και ως αντιπολίτευση, για να βοηθήσουμε σε συναινέσεις. Ήμασταν και οι μόνοι νομίζω, που μείναμε ως κόμμα τότε και στις διάφορες Επιτροπές που υπήρχαν, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προχωρούσε με την ευρύτητα της σκέψης που απαιτείτο".
"Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε δείξει, και ως αντιπολίτευση, αλλά και αυτή η κυβέρνηση, τη βούληση και αποφασιστικότητά μας. Να δούμε, όμως, αν υπάρχει και από την άλλη πλευρά", είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου στην εισήγησή του υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής των νόμων επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει αδύναμους θεσμούς, γεγονός το οποίο, όπως είπε, "διαχρονικά είναι διαλυτικό για την ευνομία, αλλά και για το αίσθημα δικαίου, καθώς δημιουργεί την αίσθηση στους πολίτες ότι οι νόμοι που ψηφίζονται δεν εφαρμόζονται αυτομάτως, ή δεν εφαρμόζονται γενικά, ή εφαρμόζονται μεροληπτικώς υπέρ του ενός και όχι του άλλου και ούτω καθ' εξής".
Ο πρωθυπουργός απέδωσε το φαινόμενο σε "μια πελατειακή αντίληψη που είναι διάχυτη" αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει πολυπλοκότητα των νόμων που δυσχεραίνει την εφαρμογή τους.
"Και βεβαίως, είναι και οι αντιστάσεις. Κάθε μορφής αντίσταση και εντός και εκτός Διοίκησης, σε αλλαγές που είναι - πολλές από αυτές ιδιαίτερα σημαντικές. Πέραν από τις αντιστάσεις, ορισμένες φορές, μάλιστα, υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που προτρέπουν -άλλοι με πιο κρυφό τρόπο, άλλοι όμως και ανοιχτά - στη μη τήρηση των νόμων, κάτι απολύτως απαράδεκτο σε μια δημοκρατική κοινωνία, που βασίζεται σε κανόνες δικαίου και όπου η ευνομία εν τέλει είναι αυτό που διασφαλίζει τον αδύναμο, τον πολίτη, τα δικαιώματά του.
Η ευνομία είναι αυτή που μπορεί και προστατεύει τον πολίτη από την αυθαιρεσία των ισχυρών, ακόμα και από την αυθαιρεσία του ίδιου του κράτους", επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι για την εφαρμογή των νόμων και των πολιτικών μας "θα κριθούμε και εντός και εκτός Ελλάδας".
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την αναγκαιότητα της διαβούλευσης ως ενισχυτική της εφαρμογής των νόμων, διαδικασίας και πρόσθεσε ότι "για τυπικούς και πρακτικούς λόγους, είναι χρήσιμο, καθώς ένα νομοσχέδιο "ανεβαίνει" στο διαδίκτυο, να στέλνεται παράλληλα το νομοσχέδιο στην ΟΚΕ και να ακούμε στη συνέχεια τις προτάσεις όλων των κοινωνικών εταίρων."
"Η απλοποίηση των νομοσχεδίων, η στήριξη της Διοίκησης, είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε και μέσα από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Επίσης, η τεχνική βοήθεια για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, που διεκδικήσαμε και πετύχαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα περάσει προς τα υπουργεία, και αυτή μέσα από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να γίνει η μήτρα όλων αυτών των γνώσεων", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου επίσης, ενόψει της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τους υπουργούς για "τις 2-3 πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες ανά υπουργείο, για το διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου καθώς και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτές".
Επίσης, ζήτησε από τους υπουργούς σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο να προχωρήσουν το ζήτημα της συγχώνευσης φορέων.
Σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως "ψήφο εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία την επένδυση του Κατάρ στον νέο τραπεζικό όμιλο που δημιουργείται μετά την συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank, προσθέτοντας ότι "με τις αλλαγές που θα γίνουν στον τραπεζικό τομέα τους επόμενους μήνες, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχουμε μια πολύ καθαρή εικόνα, μια αξιόπιστη εικόνα, αλλά και πολύ γερές βάσεις πια του τραπεζικού μας συστήματος, που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία."
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Λιβύη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "θέλουμε να στηρίξουμε τη δημοκρατική μετάβαση της Λιβύης και, βεβαίως, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη και σχέση μας με αυτή τη χώρα, όπως και με τις άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που ζούνε τη λεγόμενη "αραβική άνοιξη".
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Πάνω από 2.500 αριστερόχειρες σκοτώνονται κατά τη διάρκεια ενός έτους από τη χρήση προϊόντων για δεξιόχειρες!
ΓΑΠ: Ανυπόστατη σεναριολογία τα περί εκλογών
Συντονιστής: Agrafos
- Argosxolos
- Συντάκτης
- Δημοσιεύσεις: 698
- Εγγραφή: Τρί 07 Ιουν 2011, 12:54