Δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται αντιμέτωποι με την οργανωμένη αντίδραση πολιτών, όπως στην περίπτωση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, το υπουργικό γραφείο του οποίου καταλήφθηκε από οπαδούς του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.
Την εμπειρία αυτή είχε γευθεί άλλωστε και επί των ημερών του ο κ. Αν. Λοβέρδος, όταν ως υπουργός Εργασίας της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου αντιμετώπισε την μήνιν των νέων που συμμετείχαν σε προγράμματα stage και είχαν καταλάβει το υπουργείο, προκαλώντας την αντίδρασή του για «υποκινούμενες ενέργειες» και «φαινόμενα ωμής βίας και αυθαιρεσίας». Αλλά και ως υπουργός Υγείας έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τις καταλήψεις γιατρών και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της οδού Αριστοτέλους, ενώ δεν έχει διστάσει να βάλλει κατά των κομμάτων της Αριστεράς ότι υποκινούν ακραίες και βίαιες ενέργειες όπως οι καταλήψεις υπουργείων.
Σήμερα, ωστόσο, ο κ. Λοβέρδος αναγκάστηκε να απευθύνει δραματική έκκληση προς τα κόμματα με αφορμή την πανεργατική απεργία κατά την οποία νέκρωσαν τα πάντα, μεταφέροντας έτσι ένα κλίμα απόγνωσης.
Ο υπουργός Υγείας προσήλθε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μαζί με τον υφυπουργό κ. Μ. Τιμοσίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να ενημερώσουν για την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Παίρνοντας τον λόγο ρώτησε τους παρισταμένους βουλευτές: «Ξέρετε ότι σήμερα δεν μπορούμε να πάμε στα γραφεία μας και ότι δεν υπάρχει, με τη λογική του σεβασμού στις κινητοποιήσεις, ελληνικό κράτος αυτή τη στιγμή, με την τρόικα εδώ και τη χώρα να βρίσκεται εκεί που είναι;».
Μάλιστα τους είπε: «Εγώ, αν δεν είχαμε Βουλή σήμερα, δεν θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου». Και πρόσθεσε: «Ο σεβασμός στις κινητοποιήσεις είναι δημοκρατικό δικαίωμα, όμως, η παράλυση του κράτους, είναι η καλύτερη συνταγή και ο καλύτερος αγωγός της καταστροφής». Στους ίδιους δραματικούς τόνους ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι: «Η δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, αλίμονο αν παρασυρθούμε σε διακοπή λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Διακόψαμε τη λειτουργία του κράτους, δεν υπάρχει σήμερα δυνατότητα να δουλέψουμε», ενώ προχωρώντας σε επίθεση κατά των απεργών, ανέφερε: «Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να διακόπτει τη λειτουργία του κράτους. Για όσους και για όσες είναι μια καλή μέθοδος λειτουργίας σε αυτή τη συγκυρία η διακοπή της λειτουργίας της δημοκρατίας και του κράτους, αυτοί να αναλάβουν και τις ευθύνες τους».
Η παρέμβαση του κ. Λοβέρδου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ κ. Αντ. Σκυλλάκου, ο οποίος τόνισε: «Μην επικαλείται ο κύριος υπουργός και η κυβέρνηση τη, Δημοκρατία, ότι παραβιάζεται ο θεσμός της δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή, σαρώνονται τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών από αυτή την κυβέρνηση».
Εξίσου έντονη ήταν και αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Κριτσωτάκη ο οποίος είπε: «Η δημοκρατία δεν είναι κάποιοι τύποι, κάποιοι κανόνες ή αν θέλετε οι μεταφράσεις τους ή οι εξειδικεύσεις ή το τι νομίζει ο καθένας». Και πρόσθεσε: «Σεβαστά όλα αυτά, αλλά νομίζω, σε μια κοινωνία, το κυριότερο είναι αυτό που αφορά το σύνολο της κοινωνίας ή εν πάση περιπτώσει τη πλειοψηφία της. Στη προκειμένη περίπτωση, νομίζω, ότι οι αντιδράσεις τείνουν να γίνουν, δεν είναι ακόμα ανάλογες με τη σκληρότητα των μέτρων και των πολιτικών που έχουν αυτή τη στιγμή στο πετσί μας. Θα έλεγα, εγώ προσωπικά, ότι μικρές είναι ακόμα οι αντιδράσεις, αν αναλογιστούμε το τι γίνεται, αν δούμε την ανεργία κυρίως και όχι μόνο αυτό, αλλά και όλα τα υπόλοιπα». Μάλιστα διαφώνησε με το να λειτουργεί η Βουλή όταν «ο λαός απεργεί». «Έτσι μεγαλώνουμε τη διάσταση που υπάρχει μεταξύ της πλειοψηφίας τουλάχιστον της Βουλής και της άποψης που έχει αυτή τη στιγμή η κοινωνία», σημείωσε αποχωρώντας από την συνεδρίαση. «Εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει να πάω στη συγκέντρωση, εσείς θεωρείτε το αντίθετο, ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει και η ιστορία θα κρίνει», κατέληξε ο κ. Κριτσωτάκης.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο Έλβις Πρίσλεϊ, στην προσπάθειά του να δείξει πολιτικοποιημένος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίξον στις 21 Δεκεμβρίου του 1970. Ο Πρίσλεϊ, αφού αγκάλιασε τον πρόεδρο, του χάρισε ένα όπλο, λέγοντάς του πως τα τελευταία 10 χρόνια μελετάει την κουλτούρα των ναρκωτικών. Τότε, ο Νίξον του πρόσφερε το σήμα της Δίωξης Ναρκωτικών!
Λοβέρδος: «Δεν μπορούμε να πάμε στα γραφεία μας»
Συντονιστής: Agrafos
- Argosxolos
- Συντάκτης
- Δημοσιεύσεις: 698
- Εγγραφή: Τρί 07 Ιουν 2011, 12:54