• Το Γνωρίζατε;
  • Aν και ο πλυθυσμός της Kίνας ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, τα επίθετα είναι κάτι περισσότερο από διακόσια.

Μετά τις 3 Νοεμβρίου ή συνεννόηση ή εκλογές...

Συντονιστής: Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Μετά τις 3 Νοεμβρίου ή συνεννόηση ή εκλογές...

Δημοσίευση από Aris »


Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «κρατηθεί» μέχρι τη Σύνοδο των G20 στις 3 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, θα εκδηλώσει άλλη μία πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης για να προχωρήσει η συμφωνία. Κι αν δεν ευοδωθεί, εκλογές.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των εκτιμήσεων που γίνονται από τον κυβερνητικό χώρο για το τι θα φέρουν οι «κολασμένες» (κατά Βενιζέλο) ημέρες μέχρι την εκπνοή του έτους, καθώς ουδείς περιμένει «καλές ειδήσεις» για το χρέος και τη χώρα.

Σχεδιασμός πόλωσης

Σ΄αυτό παραπέμπει η επιλογή κορυφαίων υπουργών να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι… στους βουλευτές τους. «Τέρμα τα καλοπιάσματα, ή θα αποδεχτούν την κατάσταση και θα συνταχθούν με τις επιλογές της κυβέρνησης ή ας την ρίξουν», είναι η πιο χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε μετά το «πυρ» που εκτόξευσαν στη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου εναντίον των διαφωνούντων στο πολυνομοσχέδιο βουλευτών.

Ενας τέτοιος σχεδιασμός – λένε – εξηγεί και την ξαφνική επίθεση της κυβέρνησης στη ΝΔ (τόσο για τη διακυβέρνησή της, όσο και για τις θέσεις της σημερινής ηγεσίας της). Αλλά και την επαναφορά …της ξεχασμένης από καιρό κυβερνητικής δέσμευσης περί Εξεταστικής διερεύνησης των “greek statistics” της δεκαετίας 2001-2001, που αγγίζει και την κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και την κυβέρνηση Σημίτη – ο οποίος μέσα από την αρθρογραφία του υπεραμύνεται μίας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Διπλό «χτύπημα» Βενιζέλου

Οι κυβερνητικοί βουλευτές «πάγωσαν» χθες όταν άκουσαν στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης όχι μόνο να μη βελτιώνει το επίμαχο άρθρο 37 που αναστέλλει για δύο χρόνια τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά να επεκτείνει αυτή την αναστολή «μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου» - ή αλλιώς μέχρι να βγει η χώρα από την κρίση – διότι «αυτό απαιτεί η τρόικα για να εγκρίνει την έκτη δόση».

Πριν συνέλθουν, δέχθηκαν το δεύτερο… χτύπημα από τον κ.Βενιζέλο, αυτό που αφορά τον φορολογικό βομβαρδισμό που αποφασίσθηκε για το 2012 – αρχής γενομένης από τους μισθούς του Ιανουαρίου.

«Τι κάνουμε;»

Το μοναδικό ερώτημα που κυριαρχούσε στους κόλπους της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν «τι θα κάνουμε». Μετά την πρόκληση που τους επιφύλαξε ο κ.Βενιζέλος την Τρίτη («εάν διαφωνείτε ρίξτε την κυβέρνηση αλλιώς μην εκτίθεστε»!) σχεδόν όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν πλέον να ικανοποιήσουν «και τον αστυφύλαξ - και τον χωροφύλαξ» - κοινώς, να … (ξανα)ανέβουν στα κεραμίδια και στη συνέχεια να υπερψηφίσουν «για το καλό της χώρας». Και προτιμούν τη σιωπή – τουλάχιστον προς ώρας.

Σθεναρό «όχι» από Κατσέλη

Στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο μόνο το «όχι» της Λούκας Κατσέλη («χτίζει κοινωνικό προφίλ απ΄όταν ήταν υπουργός με το βλέμμα στο μέλλον δεν παριστάνει την αντάρτισσα» είναι η φράση έμπειρου παράγοντα), ενώ εκτιμούν ότι στο τέλος «θα καμφθεί» η Σοφία Γιαννακά.

Ρομπόπουλος: Θα παραιτηθώ τη Δευτέρα

“Θα παραιτηθώ τη Δευτέρα και ας πάρει την έδρα μου ο επόμενος βουλευτής. Δεν μπορώ να είμαι σε μία Βουλή που δεν μπορώ να αποφασίζω". Αυτό δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη” ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Θωμάς Ρομπόπουλος.

Στην περίπτωση που δεν υπαναχωρήσει, την έδρα του θα καταλάβει η ηθοποιός Μαίρη Ακριβοπούλου και το κυβερνών κόμμα δεν θα χάσει τον αριθμό των 154 βουλευτών που διαθέτει σήμερα (έναντι 160 που εξελέγησαν με τη “σημαία” του στις εκλογές του 2009).

Ο κ. Ρομπόπουλος είχε απειλήσει και τον Ιούνιο ότι θα καταψήφιζε το Μεσοπρόθεσμο, ωστόσο στο παρά πέντε της ψηφοφορίας άλλαξε απόφαση.

Επιστροφή στο “Πολιτική”