• Το Γνωρίζατε;
  • Την πρωταπριλιά του 1957, πολλοί από τους Βρετανούς πίστεψαν τη φάρσα που έστησε ένας παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου BBC: Στο ρεπορτάζ, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του, Ιταλοί «αγρότες» συνέλεγαν από δέντρα την ανοιξιάτικη σοδειά ζυμαρικών. Για τις ανάγκες της φάρσας, ένας κάμεραμαν είχε κρεμάσει, σ' ένα ελβετικό χωριό, ζυμαρικά στα κλαδιά των δέντρων.

Βενιζέλος: Ο πολίτης μπορεί να πει «όχι»

Συντονιστής: Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Βενιζέλος: Ο πολίτης μπορεί να πει «όχι»

Δημοσίευση από Arxontas »


«Ο Έλληνας πολίτης μπορεί να πει όχι άνετα στη νέα δανειακή σύμβαση αλλά θα ξέρει τις συνέπειες των πράξεων του», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

Συμπλήρωσε πως το νέο δανειακό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε στις 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες δεν προϋποθέτει τη λήψη νέων μέτρων.

«Έχουμε διεξάγει μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και έχουμε συμφωνήσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που εκτείνεται μέχρι το 2014 και τώρα έρχονται οι εταίροι μας και χρηματοδοτούν με τα 130 δισ. ευρώ αυτό το πρόγραμμα, ώστε στις αρχές του 2015 να βγούμε στις αγορές», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Η υπευθυνότητά μας επιβάλει μετά την ψήφο εμπιστοσύνης να διαπραγματευτούμε όλοι μαζί οι Έλληνες - και η αντιπολίτευση - σε δύο μέτωπα: με τους θεσμικούς μας εταίρους για το νέο πρόγραμμα και με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα για να πετύχουμε το στόχο μας. Το δημοψήφισμα θα γίνει αφού ολοκληρωθεί αυτό το πλαίσιο που περιγράφεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το νέο έτος και μετά τη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Θα υπογράψουμε τη συμφωνία και, έχοντας την ευθύνη των πράξεών μας, θα τη φέρουμε προς έγκριση στον ελληνικό λαό», προσέθεσε, ενώ σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν πηγαίνει κατευθείαν σε εκλογές αποκρίθηκε πως «εκλογές θα γίνουν αργά ή γρήγορα - αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν ιστορικά ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός».

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά το γιατί οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων να υπογράψουν μια συμφωνία που τίθεται υπό αίρεση μέσω του δημοψηφίσματος, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως το «ναι» των τραπεζιτών θα αφορά μια συμφωνία με την Ευρωζώνη, αφού η χώρα μας «δεν έπρεπε και δε μπορούσε να πάρει μονομερή απόφαση μείωσης του χρέους. Η Ελλάδα έχει τη συμπαράσταση των εταίρων της σε αυτή τη λύση και το δημοψήφισμα δεν θα μειώσει την πίεση προς τους τραπεζίτες», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι για τη 7η δόση, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως η 7η δόση θα είναι η πρώτη δόση του νέου δανειακού προγράμματος και πως οι διαδικασίες θα διεξαχθούν έτσι, ώστε ο χρόνος για την έγκριση και καταβολή της να επαρκέσει.

«Τυχόν παραίτηση έπειτα από ενδεχόμενη ήττα στο δημοψήφισμα θα είναι η πιο επιδερμική συνέπεια», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. «Αν η χώρα βρισκόταν υπό κανονικές συνθήκες κι αν είχαμε απέναντί μας μια αντιπολίτευση και κυρίως μια αξιωματική αντιπολίτευση με μνήμη και συνείδηση ευθύνης, η Νέα Δημοκρατία θα είχε ψηφίσει και την αρχική σύμβαση το Μάιο του 2010, θα ψήφιζε και αυτή τη σύμβαση και δε θα βρισκόμαστε υπό καθεστώς αδιεξόδου».

Η χώρα ζει ένα κοινωνικό και οικονομικό δράμα

Nωρίτερα , ο κ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΚΟΚ, ανέφερε ότι η χώρα ζει ένα δράμα οικονομικό και κοινωνικό και μπορεί να λυτρωθεί από αυτό μόνο αν ανατρέξει στην ετυμηγορία του λαού, o oποίος μέχρι στιγμής αδυνατεί να καταλάβει πως η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το αδιέξοδο.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κάποιοι αμφισβητούν “ακόμη και μια απόφαση, όπως αυτή της περασμένης βδομάδας που ελαφρύνει το ιστορικό βάρος του δημοσίου χρέους κατά 100 δισεκατομμύρια και είναι μια προσφορά προς το έθνος και τα παιδιά μας”.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η χώρα έχει επιτύχει πάρα πολλά “χάρη στις βαριές θυσίες του ελληνικού λαού” αλλά υπάρχει ακόμα “απόσταση από ένα τελικό αποτέλεσμα”.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΚΟΚ, ότι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να επιτευχθεί αυτό το τελικό αποτέλεσμα, περνάει από την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η προσαρμογή αυτή περιλαμβάνει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, τον διπλασιασμό του προγράμματος στήριξης από τους θεσμικούς μας εταίρους, στη μείωση του χρέους και την άμεση ανάσχεση της ύφεσης.

Επιστροφή στο “Πολιτική”